İlk kullanımda emzik, mutlaka kaynamış suda 5 dakika kaynatmak suretiyle temizlenmelidir. Emzik, geleneksel yöntem olan su ile kaynatılarak temizlenebileceği gibi sterilizatör kullanılarak da sterilize edilebilir.
İlk 6 ayını doldurmamış bebeklerin savunma sistemleri yeteri kadar gelişmediğinden dolayı, emziğin her gün bir kere suda 5 dak. kaynatılarak temizlenmesi önerilmektedir. İlk 6 aydan sonra ise bu işlemi iki günde bir defa tekrar etmek yeterli olacaktır.
İlk kullanımda paketinden çıkartılan emzir, kaynar suda 5 dakika bekletilmelidir. Emzik suda 5 dakikadan fazla tutulmamalıdır. İlk 6 aylık süreçte günde bir kez temizlenmeli, 7. aydan sonra 2 günde bir kaynatılması önerilir. Emzikleri temizlerken emziğin yapısı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Philips Avent emziği 5 dakika suda kaynatarak sterilize edebilirsiniz. Belirli Philips Avent emzikleri mikrodalga fırın kullanarak da sterilize edebilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Biberon Seçimi ve Biberon Temizliği
Çünkü biberonların kullanımından önce strelize edilmesi şarttır. Bebeğinizin biberon ve emziğini suda kaynatarak steril hale getirmeniz mümkündür. Yaklaşık yarım saatinizi alacak bu işlemle, biberonda ve emzikte bakteri oluşmasına fırsat vermemiş olursunuz.
İlgili 31 soru bulundu
İlk kullanımda emzik, mutlaka kaynamış suda 5 dakika kaynatmak suretiyle temizlenmelidir. Emzik, geleneksel yöntem olan su ile kaynatılarak temizlenebileceği gibi sterilizatör kullanılarak da sterilize edilebilir. İlk 6 aylık dönemde emziğin her gün dezenfekte olması gereklidir.
Ateş üzerinde kaynattığınız suyun içerisine biberon, emzik modelleri ve diğer aparatları koyun. Bu ürünlerin suyun tamamen içerisine gömülmesini sağlayın. Daha sonra, en az 5 dakika boyunca biberon ve emziği kaynatın. Kaynayan su, bakteri ve diğer dışşal etmenlerin kaybolup gitmesini sağlayacaktır.
Özellikle biberonların kapak takma oyuntuları ve emziklerin parça birleşim yerleri gibi küçük kenarların el ile temizlenmesi oldukça zordur. Bu sebeple bebeklerin eşyalarını düzgün bir biçimde temizlemek için biberon sterilizatör gerekli mi sorusunun yanıtı kesinlikle evettir.
Emzik, ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uyku saatinde ve yatma saatinde emzik emmek ani bebek ölümü riskini azaltabilir.
– Tamamen kauçuk malzemesinden üretilmiş doğal emzikler tercih edilmelidir. Özellikle diş çıkaran bebeklerin sadece kauçuk emzik kullanmasına özen gösterilmelidir. – Elde yıkanan emziklerde tam hijyen sağlanamaz. Bu nedenle de bulaşık makinesinde yıkanabilen emzikler tercih edilmelidir.
Ebeveynler için en büyük endişe, ne zaman emzik kullanabilecekleridir. Bebek emziği kullanmaya hazır hale geldikten sonra emziği kullanmaya başlayabileceğinizi bilmelisiniz. Teorik olarak bebekler doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler.
Bebek Emziği Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir? Çoğu uzman ve emzik üreticisi firmalar, silikon emziklerin kullanım süresinin 12 hafta; kauçuk emziklerin ise 4 – 6 hafta arasında değiştiğini belirtmektedir.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir.
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Bebek emziğini dönemsel olarak düşürüyorsa, bu dönemlerde bebeğinizde soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığı olabilir. Bebek burnundan nefes alamadığında nefesini ağız yoluyla almaya çalışır ve emziğini düşürür. Bu durumda bebeğin burnuna bir miktar serum fizyolojik sıkarak bebek rahatlatılabilir.
*bulaşık makinesinde: Çoğu biberon / emzik firması, ürünlerinin bulaşık makinesinde yıkanmasını önermiyor. Özellikle lateks olanlar bulaşık makinesinde, yüksek sıcaklık ve kimyasalların etkisiyle hızla bozulabiliyor, bazen latekslerin üzerlerine koku siniyor ve bu sentetik tad / koku bebeği rahatsız edebiliyor.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Emzik kullanımı bebeğin emme gereksinimini giderir. Bebekler sadece aç oldukları için değil, emme refleksinin getirdiği gereksinimden dolayı da emerler. Emzik bebeği rahatlatır, güvende hissetmesini ve uykuya rahat geçmesini sağlar.
Biberon Temizleme Yöntemleri
Bu amaçla bir leğene sıcak su koyup bebek bulaşıkları için özel olarak üretilmiş deterjan ile elde yıkama ile temizlik sağlayabilirsiniz. Bu işlem için önce biberon, biberon emziği gibi kısımları ayırın. Her parça, mutlaka ayrılmış olmalı. Yıkadıktan sonra bol su ile durulayın.
Bibs emzikler hava akışlı olduğu için, temizleme sırasında emzik ucunun içine su dolması normaldir. Emziğin içindeki su soğuduktan sonra, emziği ucu yukarıya gelecek şekilde tutup sıkarak, emziğin içinde kalan suyu boşaltabilirsiniz. Hepsi bu kadar!
Biberon temizliğinde kaynatma
Bunların en başında ise kaynatma yöntemi önerilir. En az 10 dakika kaynatılan biberonların içine organik bir temizleyici ilave ederek, 10 dakika daha sıcak suda bekletmek ve durulamak gerekir.
Biberondan emmek ile anne memesinden emmek tamamen farklıdır. Biberon ya da emziğe alışan bebek anneyi emmek istememekte ve memeyi reddetmektedir. Her bebek kendine özgüdür. 2 yıl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaşamayan bebekler de bulunmaktadır.
diye soracak olursanız; paketten çıkarttığınız emziğin ilk kullanımdan önce kaynamış suda 5 dakika temizlenmesini sağlamanız gerekir. İlk temizliğin ardından emziği organik sabun ve ılık suyla yıkamalısınız. Sabun artığı kalmayacak şekilde duruladıktan sonra temiz bir bezle kurulayabilirsiniz.
Süt miktarı bebeğinizin emmesine bağlıdır. Emzik ile çok zaman geçirmesi memede az zaman geçirmesi ve süt üretiminin az uyarılması anlamına gelir. Bununla birlikte sağlıklı ve zamanında doğan bebeklerde emziğin emzirmeye olumsuz bir etkisi olmadığı da gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri