Doğumu takip eden 10 dakika içinde göbek kordonunda özel bir sistem yardımı ile toplanır. Toplanan ortalama 40-100 ml hacmindeki kan, 36 saat içinde laboratuvara gönderilir. İçindeki kök hücreler laboratuvar ortamında özel yöntemler ile ayrıştırılarak, azot tanklarında -193 derecede dondurularak saklanır.
Kordon kanı nedir? Bebek doğduktan sonra göbek bağı ve plasentada kalan kandır. Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı geçmişte doğumdan sonra kesilen göbek bağı ve plasentayla birlikte çöpe atılmaktaydı. Bugün kordon kanı ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Kordon kanı saklama doğum anında bebeğin göbek kordonu içerisinde bulunan kanın özel teknikler kullanarak alınması ve dondurularak ileride ortaya çıkması muhtemel sağlık sorunları için saklanmasıdır. Kordon kanı saklama işlemi kanda bulunan kök hücrelerin taşıdığı önemli hücresel verileri korumayı amaçlar.
İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok. Sadece ayak altı olmayan bir yer olsun yeterli.
Göbek Bağı : Bebeğin ebe tarafından kesilen göbek kordonundan kalan ve kuruyarak düşen göbek bağı, çocuk büyüdüğünde nereye bağlı olması istenirse oraya bırakılır.
Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Göbek kordonu kök hücreleri ne kadar süre ile saklanır? Özel bir yöntemle izolasyonu gerçekles¸tirilen göbek kordonu kök hücreleri kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadıgˆı sürece -196°C sıvı azot tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Asla göbeğe yapışmayan, göğüs bölgesine ve kollara oturan, ama karnı sarmadan rahatça aşağı doğru inen kesimde giysiler tercih edilmelidir. Mide ve göbek en iyi göğüs altından bollaşan elbiselerle gizlenir. Bunun yanında elbise ve bluzlarda drapeler olursa, bu da o bölgeyi gizlemeye yardımcı olur.
İzmir'de çocuğun göbek bağı evde saklanırsa, çocuğun büyüyünce evine bağlı kalacağına, sokağa atılırsa gözü dışarıda olacağına inanılmaktadır (Boratav,1984:185). Bazı bölgelerde çocuğun ilerde zengin olması dileğiyle yıkandığı tuzlu suyun içine paralar atılır.
Toplumumuzda dünyaya gelen bebeğin göbek bağının, mübarek topraklara gömülmesi şeklinde bir gelenek oluşmuştur. Bu uygulamayla murad edilen, dünyaya gelen bebeğin ileride dindar bir kişi olmasıdır ve bu da özenilen üst kimliğin, dindar-alim bir insan modeli olması ile alakalıdır.
Göbek kordonunun bebek ile plasenta arasında uzanan, ortasından kan damarları geçen hortuma benzer bir yapı olduğunu dile getirenuzmanlar; 'Kordon, bebeğin anne karnındaki gelişimi süresince yaşamı için her türlü ihtiyacını karşılayan destek hattıdır. Göbek kordonu olmadan bebek canlılığını devam ettiremez.
Sadece Sahibi Çocuğa Ait (Otolog): Kordon kanı, hastalıklarının tedavisi için kök hücre nakline ihtiyaç duyan ya da duyacak olan hastalar için, kök hücre kaynağı olarak kullanılmak üzere saklanmaktadır.
Kuru tutun: Göbek bağının kuru kalması için hava ile temas etmesi önemlidir. Bu sebeple, bebek bezini bağlarken; göbek kordonunu kapatmayacak şekilde, aşağıya doğru kıvırarak bağlamanız çok iyi olacaktır. Ayrıca, sıcak havalarda, tulum yerine, bebeğinizin göbeğini açıkta bırakacak giysiler giydirebilirsiniz.
Kordon kanı saklanması nispeten yüksek maliyetli bir uygulamadır. Tercih edilen Kordon kanbankası laboratuvarına göre dondurma işleminin ücreti 1500-2500 Amerikan Doları arasıda değişmektedir. Saklama ücretleri ise yıllık 90-100 Dolar civarındadır.
Ayrıca 37 haftadan önce doğanlarda kordonu kesmenin 30 saniye geciktirilmesi bile prematüre bebeklerde organ hasarını azaltmaktadır. Bu konuda ACOG tarafından (Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Birliği) erken doğan bebeklerde kordonun geç klemplenmesi tavsiye eder bilimsel çalışmalar yayınlamıştır.
Doğum anından hemen sonra, annesinin kucağına verilen bebeğin göbek kordonu atışı, birkaç dakika beklenildiğinde kendiliğinden sona ermektedir. Kordondaki atış bittikten sonra penslenip kesildiğinde, yani yaklaşık 30 saniye ile 5 dakika arasında beklenmesiyle kordondaki tüm kan bebeğe geçer.
Durmuş Burgucu, “Ülkemizde ise 2000'li yılların başından itibaren Sağlık Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 7 tane banka var. Akdeniz Üniversitesi Teknokent bünyesinde yer alan Babylife Kordon Kanı Bankası, Antalya'nın tek kordon kanı bankasıdır.
Bebek doğduğunda plasenta hala annenin rahminde, bebek dışarıdadır. 45 saniye içinde atar damarlar kasılarak kapanır. Bebeğin kalbinin plasentaya kan pompalaması yaklaşık 45 saniye sonra durur. Açık kalan tek damar toplardamardır ve akımın yönü (bebek plasentadan çok yukarda tutulmadıkça) bebeğe doğrudur.
Doğum gerçekleştikten sonra işlevi kalmadığı için atılır. Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer dokusu gibi pek çok dokuya dönüşebilir. Felç gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesine olanak sağlar.
Doğumdan hemen sonra alınan kordon kanı ve göbek kordonundaki kök hücreler en temiz ve saf halde olan hücrelerdir. Kordon kanı kök hücreleri, diğer kök hücre kaynakları ile karşılaştırıldığında oldukça gençtirler ve dondurularak saklandıklarında yaşlanma ve yıpranma süreçleri de durdurulmuş olur.
Göbeğin düşmesine kadar geçecek olan 2-3 hafta içinde, bebeğe banyo yaptırırken süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak; göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir. Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hemen kurulanmalıdır.
Ebe çocuk doğmadan önce kordonu keseceği makası kaynatarak hazırlar. Doğumdan sonra ise besmele çekerek kordonu bu makas ile keser. Göbek kordonu kesildikten sonra geriye kalan göbek bağı bir hafta on gün içerisinde kendiliğinden kuruyarak düşer (Acar, 2020: 160).
Bebeklere Peygamberlerin, Ehl-i Beyt'in ve aile büyüklerinin adları verilir. Aile büyüklerinden birinin adını bebeğe vermekteki amaç "adın sürmesini, devamını sağlamak", "bitmesini, batmasını" önlemektir. Bebek doğduğunda, göbeği kesilirken bir ad konur. Buna “göbek adı” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri