Doğumun hemen ardından bebeği yıkamak, gerek mikrop kapma, gerekse de dış dünyaya henüz adapte olmaya çalışan bebeği ciddi anlamda üşütüp, korkutma riski taşır. Bu nedenle biraz sabırlı olmak gerekir. Bebeği temizlemek için en azından 12 saatin geçmesini beklemek çok daha doğru bir yaklaşımdır.
Bebeğin ilk banyosunda herhangi bir şampuan, sabun kullanmanız önerilmez. Ama daha sonrası için yenidoğan şampuanı ve yenidoğan sabunu kullanılabilir.
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Göbek bağı düştükten sonra çocuğa ilk banyosu yaptırılabilir. Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir.
Bu nedenle ilk banyonun doğum odasında hemen yapılması önerilmez. Bebek dış ortama tamamen uyum sağlayıp anne sütü ile beslenmeye başladıktan sonra bebek hemşireleri tarafından ilk banyosu yaptırılmalıdır. Bunun içinde en uygun zaman ilk 12 -24. saatlerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor. Yenidoğan banyosu için yaklaşık 5-10 dakika yeterlidir.
Yenidoğan bebeğinize her gün banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz daha aktif hale gelene kadar haftada üç kez banyo yaptırmak yeterli olabilir.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Banyo saati için en uygun vakit, bebeğin rahat ve uzun uyumasına olanak sağlayan bir zaman dilimi öncesidir. Bu yüzden bebeği beslemeden veya besledikten 1-1,5 saat sonra yıkamak daha doğru olur. Su sıcaklığı bebeğin vücut ısısına yakın olmalıdır. Bu nedenle su sıcaklığının en ideali 36,5 °C'dir.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
Başını yıkarken kulaklarına dokunmazsanız içine su kaçmayacaktır. Aksine oynarsanız kulağına su kaçabilir. Bebeklerinizi her gün yıkayabilir veya gün aşırı yıkayabilirsiniz.
Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Çünkü kulağa kaçan su daha sonra kendiliğinden atılır.
Bu süreçte doktorunuzdan da fikir alabilirsiniz. Fakat çocuğunuz banyo esnasında gözünü açmama ve uyum sağlama noktasına geldiğinde dilediğiniz şampuanı tercih edebilirsiniz. Mustela Yeni doğan Saç ve Vücut Şampuanı çocukların yeni doğan döneminden itibaren kullanabilecekleri seçeneklerden bir tanesidir.
pH 7 Değerine Sahip Olmalı
Bu tabaka oluşana kadar yenidoğan bebeğinizin cildi hassas ve tahrişe açıktır. Bu sebeple pH değeri nötr olan bir şampuan kullanılması gerekir. Çünkü bebeğiniz doğduktan sonra cildinin pH değeri nötr yani pH 7'dir. Bebek şampuanının da bu değerde olmasına dikkat etmeniz önemlidir.
Yenidoğan bebeklerin cildi çok hassas olduğu için, her gün yıkanılmasına gerek yoktur. Çok aşırı yıkamak cildin kurumasına neden olur. Haftada 3 kez yıkanılması yeterlidir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Her gün yıkamak büyümesini kolaylaştırır
Bazı bebekler banyodan sonra çok rahatlar ve güzel uyur. Büyüme hormonu uykuda salgılandığından indirekt yolla banyo, bebeğin büyümesine katkı sağlayabilir.
– Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Merve Karamahmutoğlu Cavıldak, emziren annelerin günlük su ihtiyacının arttığını vurgulayarak, "Sabah akşam ılık duş almak memeden süt üretimini artırır" dedi.
Bunun için ilk olarak bebek, sonra da anne banyo için hazırlanmış olan sudan 40 tas su alınarak yıkanır. Yıkama işleme esnasında çeşitli dualar da okunur. Bebek ve anne yeni ve temiz kıyafetler giyerek hazırlanır. Gerçekleştirilen kırkı çıkarma işleminin tamamlanmasında sonra 7 ayrı ev gezmesine gidilir.
Anasayfa / Kurul Fetvaları / Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri