Kanda Tuz Oranının Yükselmesi Hayati Tehlikeye Sebep Olabilir. Bebeğin tuz ve zeytinyağı ile ovularak tuzlanması ölümcül sonuçlara kadar varabiliyor. Öyle ki bebeğin vücuduna sürülen bu tuz deri tarafından emilerek vücuda geçiyor ve bebeğin kanında tuz oranının yükselmesine (hipernatremi) sebep oluyor.
Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayınız" dedi.
Bebek tuzlama dinimizde karşılığı olan bir uygulama değil. Bu konuda herhangi bir hadis-i şerif, ayet ya da emir yok. Bebek tuzlamak sünnet mi, diye merak ediyorsan da bu uygulamanın sünnet olduğuna dair de herhangi bir bilgi yer almadığını söyleyelim.
Ülkemizde de geleneksel inanç ve uygulamalar yeni doğan bebek bakımında yüzyıllardır kullanılır. Bu yöntemlerden biri de bebeklerin tuzlanmasıdır. Bu işlem yörelere göre değişmekle beraber ilk gün ya da daha sonraki günlerde (40. gününde) yapılır.
Eski dönemlerden beri sıklıkla uygulanan adetlerden biri de Yenidoğan bebeğin tuzlanmasıdır. Ancak, siz siz olun sakın bebeğinizi tuzlamayın! Aksi takdirde bebeğiniz bu tuzlama işinden zarar görebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayınız."
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bebeği temizlemek için en azından 12 saatin geçmesini beklemek çok daha doğru bir yaklaşımdır. Bu sırada anne bebeğini en az 3-4 defa emzirmelidir. 12 saatin ardından ise bebek, mümkünse hemşireler tarafından, nemli ya da ıslak bir bezle silinerek temizlenebilir.
Yenidoğan Bebek Kaç Günde Yıkanmalıdır? Yenidoğanlar yaz aylarında 2 güne bir yıkanmalıdır. Kış aylarında ise duruma göre 3 -4 günde bir yıkanabilir. Tabi arada kazalar olursa, kakası her tarafına bulaşırsa ya da kusarsa gibi durumlarda bu sayılar değişebilir.
Ter kokusunun azalması için bebeği tuzlu suda yıkamak yerine,bir pamuk yardımı ile koltuk altlarına hafif bir şekilde tuzlu su bastırabilirsiniz. Baskı esnasında cildine fazla temas etmesine katiyen izin vermemeniz gerekir. Bu bebeğin hassas cildini tahriş edebilir.
“İnsanın fıtratı gereği yapması gereken beş şey vardır: Sünnet olmak, kasıkları tıraş etmek, tırnakları kesmek, koltuk altını temizlemek ve bıyıkları kısaltmak.” (Müslim, Tahâret, 49) buyuran Peygamber Efendimiz (sas), nesiller boyu süregelen böyle bir alışkanlığın aslında yaratılışın gereği olduğunu öğretmiştir.
Orta Asya'dan Şaman geleneklerinden kaynaklanmaktadır. İlk kırk gün içinde lohusa ve yenidoğan bebeği kötü ruhlardan korumak için, bebek ve anne yalnız bırakılmaz, anneye kırmızı kurdele bağlanır, odaya soğan, sarımsak, nazar boncuğu asılır, yastık altına makas, bıçak gibi metal keskin aletler konur.
Bu durum ise bebeğin yaşamını yitirmesine bile neden olabilecek kadar tehlikeli. Söz konusu tehlikeyi göz önüne alarak annelerin bebeklerini kesinlikle tuzlamamasını tavsiye ediyoruz. Bebeğin hijyenini sağlamak için en uygun ve doğal yöntem bebek banyosu.
Işığın algılanması tam olarak görme sayılamayacağından anne karnında bir görme yeteneğinden bahsedilemez. Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
Uzmanlar bebeklerin genellikle ilk kelime olarak baba dediğini çünkü “baba”nın “anne”ye göre söylenmesi daha kolay bir kelime olduğunu belirtiyor. İşte bebeğinizle iletişim kurmanız için bilmeniz gerekenler: * Bebeğiniz huysuzlanarak ağlıyorsa bu acıktığının göstergesi.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Suyla yapılan ilk banyodan sonra göbek kordonu düşene dek ilk 7-10 gün içinde bebek silinerek de temizlenebilir. Silerek temizleme şu sıralarla yapılmalıdır. 1. Bebek birkaç kat yumuşak havlunun ya da yumuşak bir minderin üzerine sırtüstü yatırılır.
Ek olarak yenidoğan bebeklerin cildi hassas olduğu için her gün yıkamak zararlıdır. Bunun yerine haftada üç kere banyo yaptırmak yeterlidir. Bir diğer merak edilen konu ise bebeğin göbek bağı düşmeden banyo yaptırmanın herhangi bir zararının olup olmadığıdır.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor. Yenidoğan banyosu için yaklaşık 5-10 dakika yeterlidir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Anne-babaları tedirgin eden konulardan biri de banyo esnasında bebeğin kulaklarına ve ağzına su kaçmasıdır. Ancak bu durum oldukça normaldir. Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri