Bebeğiniz bir gıdayı yemek istemez ise zorlamayın. Daha sonra (1 ay sonra) tekrar deneyin. Besleyici olsun diye her şeyi karıştırarak bulamaç yapmayın. Bebek yemeklerine 8-9 aydan sonra kuru soğan eklenebilir ama soğanı uzun süre kavurarak karamelize etmeyin.
Bebeğimin yiyeceklerini nasıl ısıtmalıyım? Eğer küçük gurmenizin yiyeceklerini önceden hazırlayıp buzdolabına koyuyor ve sonra yavaş yavaş kullanıyorsanız dikkat. Bebeğinizin yemeğini ısıtırken çok miktarda ısıtmayın ve yiyebileceği kadar yemeği ısıtın.
İlgili 24 soru bulundu
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Uzmanlar; dokuzuncu ayı geride bırakan bebeklerin aile sofrasına oturtulmasını ve doğal yöntemlerle pişirilmiş ev yemeklerinden yemesini tavsiye ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan; bebeklerin dokuzuncu aydan sonra kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat tanınması gerektiğini söylüyor.
6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Ne Zaman Başlamalı:
En son öneriler, bebeğiniz yaklaşık olarak 4-6 aylık olduğunda katı besinlere başlaması yönündedir. Anne sütü daha uzun süre bebeğinizin başlıca besini olmaya devam etmelidir.
1 yaş bebek kilosu erkek bebekler için 9.65 kg, kız bebekler 8.95 kg civarında olmalıdır. Erkek bebeklerin boyu ortalama 76 cm iken kız bebeklerin boyu ortalama 74 cm'dir. Verilen bu oranlar ortalama değerler olup her çocuğun gelişim düzeyinin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Un Kavurmalı Mama (+6 Ay)
Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
Bebek yemeklerini ısıtmak, en az onu muhafaza etmek kadar önemli. Dondurulmuş bebek yemekleri oda sıcaklığında çözülmemeli. Onları küçük bir tencerede ısıtarak çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Zengin, hazır mamaların hem ekonomik hem de sağlık bakımından zararlı olduğunu, bu mamalarda anne sütünde bulunan besinlerin, vitaminlerin ve bağışıklığı güçlendiren maddelerin birarada bulunmasının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.
Kuru baklagil yemekleri de bu aydan itibaren verilebilir.( kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya vb.). 10. aydan itibaren 10 günde bir koyun, kuzu veya dana ciğeri verilebilir. Beyin vermenin bir anlamı ve yararı yoktur.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Dolayısıyla ek gıdaya başlayan bebeklere ilk günlerde birkaç çay kaşığından fazla yoğurt yedirilmemelidir. Eğer kızarıklık, deri döküntüsü vb. alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa yoğurdun miktarı yavaş yavaş artırılabilir. İlerleyen aylarda ise bebeğin de isteğine göre yarım veya tam çay bardağı yoğurt yedirilebilir.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Bebeğinize çiğneyebileceği yiyecekleri ne zaman vermeye başlayabileceğinizi merak ediyorsunuz. Bu sorunun en doğru yanıtı doktorunuzda. Ancak çoğu anne 8 ayını doldurmuş bebeklerine çiğneyebilecekleri gıdaları vermeye başlıyorlar.
Önce pürelerle başlayın elma püresini pek çok bebek sever. Bebekler yeni gıdalar sunulduğunda sıklıkla tükürür ya da öğürürler. Eğer besin katı ise daha yumuşak hale getirin ve birkaç lokma daha sunun. Yeni besini alışık olduğu ve sevdiği bir besinle de karıştırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri