Bebeğiniz için ek gıdaya başladığınızda ve sıra sebzelere geldiğinde vitaminlerin emilimi için mutlaka zeytinyağı kullanın. Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı, hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olur.
Sadece anne sütü alınması gereken ilk altı aydan sonra ek gıda sürecinde 1 çay kaşığı miktarında zeytinyağı tüketimi tavsiye edilebilmektedir. Ancak siz yinede doktorunuzdan onay almadan zeytinyağı tüketimine geçmeyiniz.
Bitkisel yağlar (ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytin yağı) 6. aydan itibaren tüketilebilir, fakat uzmanlar annelere zeytinyağı kullanmalarını önerir.
Bebekler için en uygun yağ, sızma zeytinyağı
Bebekler için en uygun olan yağ; asitliği 0.3-0.5 arasında değişen sızma zeytinyağı olmaktadır. Emin olunan bir markanın zeytinyağı da kullanılabilir. Bebekler ve çocukların doğru beslenmeleri hayatları boyunca önem taşımaktadır.
Uzmanların ve tecrübeli annelerin tavsiyesi yürüme çağına gelmiş bir bebeğin günde 1 çay kaşığı tereyağı mutlaka tüketmesi yönünde. Minik Gurmeniz 6 aylık ise ve katı gıdalar ile başarılı bir şekilde tanışmışsa yemeklerine biraz tereyağı eklemenizde sakınca yok.
İlgili 26 soru bulundu
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Ghee yağı 7. aydan gün almış bebeklerden başlayıp her yaş grubunda güvenle kullanılabilinecek bir yağdır.
bize doktorumuz bebek yağı vermemişti , onun yerine azıcık zeytinyağı ile badem yağı kullan demişti.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Bebek doğduğunda henüz dış dünyaya karşı bir savunması olmadığından, bağışıklık sistemi de oldukça zayıftır. Bu sebepten dışarıdan korunmaya mecburdur. Bu bağlamda bebekler ilk doğduğunda tüm vücuduna sızma zeytinyağı ile güzelce masaj yapılır ve kundaklara sarılır. Kısa sürede tüm vücudunun bu yağı emdiği görülür.
Yağ ve kolesterol kısıtlamasına gerek yoktur, hem balık yağı hem tereyağı hem de zeytinyağı ilk 2 yaşta beyin gelişimini destekler. Çölyak hastalığını engellemek için glutenin/tahıllı ürünlerin çok erken (<4 ay) ya da çok geç (>7 ay) verilmesinden kaçınılmalıdır.
Bebeklerinize çok rahatlıkla içirebilirsiniz. Bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Bebeklerin gazı gider, rahatlar ve büyümesi de kolaylaşır."
Bebekler için zeytinyağı seçimi
Bebeğin için alacağın zeytinyağının asitliği 0.3-0.5 arasında olması gerekiyor. Erken hasat zeytinyağlarının asitlik ve oksidasyon oranı daha düşük olduğu için bebekler için daha faydalı olduğu biliniyor.
E vitamini, zeytinyağı, papatya yağı, buğday tohumu yağı ve heliantus yağı gibi cilde faydalı yağların birleşiminden oluşan bebek yağı; cildin pürüzsüz görünmesini sağlıyor. Doğru ve düzenli bir kullanım ile beraber cildin daha genç ve yumuşak olmasını sağlayarak, çatlaklardan arınmasına da imkan tanıyor.
Bebeklerin cildi pamuk gibi yumuşak ve hassas olduğu için, bebek yağı kullanmaları önerilir. Aynı zamanda hiçbir zararı olmayan bu yağı, yüzlerce ürün kullanmak yerine tek bir ürünle canlı ve nemli bir cilde sahip olmak isteyen yetişkinlerin tercih etmesi de oldukça doğrudur.
En iyi bebek yağı tavsiyelerine gelecek olursak; Dalin, Mustela, Bübchen, Johnson's Baby, Nivea, Uni Baby, Incia, Biobaby gibi markalar, vitamin destekli, hoş kokulu, sağlıklı, doğal, nemlendirici, bitkisel içerikli özelliğe sahip sıkça tercih edilen bebek yağı markaları seçeneklerinden biri oluyor.
Hem de diğer yağlardaki gibi kaşık kaşık koymanıza da gerek yok. Sade yağın bir iki tatlı kaşığı kadar kullanılması bile yemeklerin lezzetini fark edilir derecede arttıracaktır. Sade yağ nerede kullanılır diyorsanız tereyağı ile yapılan hemen hemen tüm tarifleri daha da leziz hale getirdiğini söyleyebiliriz.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Bir süre sonra mineral yağ emildiğinde de sadece mideye değil ciğerlere de zarar verir ve mineral yağda bulunan hidrokarbon bu organların çalışmasını durdurabilecek kadar da tehlikelidir. Mineral yağın nörotoxin içerdiğini ve nörotoxinin de kansorojen olduğunu gösteren raporlar da vardır.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri