Bebeklere ilikli kemik suyu düdüklüde kaç saat kaynatılır: Kemik suyunu en az 4 saat, tercihen de 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakabilirsin. Fazla buharlaşmayı engellemek için tencerenin kapağı kapalı olmalı. Su miktarını kemiklerin üzerini hafif geçecek şekilde ayarlamalısın.
Kemiklerimizi yıkayalım sonra tencereye koyup tencere gibi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya çıkınca çıkan köpükleri alıp ,içine isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Ocağın en küçük gözüne koyup altı kısık bir şekilde 9-12 saat kaynatabilirsiniz.
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Kemik suyu, düdüklü tencere de en az 2 saat, normal tencerelerde en az 12 saat kaynatılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Nitekim yukarıda da bahsettiğimiz gibi kuzu etini kaynatıp iliğini çıkararak bebeğinizin yemeklerine karıştırmanız çok daha faydalı olacaktır. Hem demir hem de mineral açısından oldukça zengin olan ilikli kemik suyunun, aynı zamanda vitamin, protein ve kolajen içermesi de cabası.
Kuzu, danadan daha az toksik olması nedeniyle tercih nedeni. Danada daha çok ilik ve kolajen var.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
Kemikleri uzun uzun güzelce yıkayalım. Kemikler bir bütün halindeyse 2-3 parçaya ayıralım. Sonrasında bu kemikleri 2-3 saat sirkeli suda bekletelim. Ardından kemikleri tenceremize alıp üzerine geçecek kadar su ilave edip, en yüksek ateşte hızlıca ısıtıp tam kaynamaya yakın ocağı ateşten alıp suyunu süzerek döküyoruz.
Birincisi hayvanın sağlıklı olması ikincisi ise kemik suyunun en az 12 saat boyunca kaynatılmasıdır. Kemikleri bir gece önceden tuzlu suya alarak kandan iyice arınmasını sağlayabilirsiniz. Ya da kemikleri yıkadıktan sonra 15 dakika boyunca kaynatıp, suyunu dökerek de temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kemik suyunu süzüp, oda sıcaklığına gelene kadar soğuttuktan sonra kağıt bardaklara veya buz kalıplarına dökün. Bardakların üzerini kapattıktan sonra kemik suyunu buzluğa yerleştirebilirsiniz. Kemik suyunun buzlukta -18 derecenin altında saklanması gerekir.
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak hastalıklara karşı savunma sistemimizi güçlendirir. Doğal olarak kolajen içeren kemik suyu, hücrelerin yenilenmesini sağlar, kas ve kemik sistemini güçlendirir, hücreleri yaşlanmaya karşı korur” diye konuştu.
Bebekler ete nasıl alıştırılır? Altıncı ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça kuzu eti ve et suyu katılır ama daha sonra bu et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar.
Bebekler için ilikli kemik suyu hangi kemikten yapılır, bunu da söyleyelim. Daha çok ilikli kuzu kemikleri ve kuzu kaburga kemikleri tercih ediliyor.
Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir. Bebeklerimize kuzu eti tercih edelim ve eti çift çekim yaptıralım.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Limon suyu yumurta sarısı un ve yoğurdu çırpıyoruz. Kemik suyundan 1 kaşık ilave edip ılıştırıyoruz. Ardından terbiyemizi tenceremize yavaş boşaltıp hızlı karıştırıyoruz, orta ateşte karıştırarak 15 dk daha kaynatıyoruz. Tuzunu ve haşladığımız etten ekliyoruz.
Düdüklüde İlikli Kemik Suyu Tarifinin Pişirme Önerisi
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
İlikli kemik suyu, içerdiği farklı protein, mineral ve aminoasit türevleri sayesinde özellikle bebeklerin sağlıklı iç organ, kas ve iskelet sistemi gelişimlerine destek olur. Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde de gıdalardaki besin ögelerinden maksimum şekilde faydalanılmasına yardımcı olur.
Özel bir iğne ile önce kemiğin içine girilir. Daha sonra kemik iliğinin olduğu bölgeye girilerek buradaki belirli yapılarda kemik iliği dokusundan örnek alınır. Kemik iliği biyopsisi lokal anestezi ya da sedasyon altında (damardan uyutucu ilaç verilerek) gerçekleştirilebilir.
Dana eti, küçük baş hayvan etlerine göre daha az kimyasala maruz kaldığından bebeğinize kuzu etini öneririm. Kırmızı et bebeğiniz ve çocuğunuz için önemli bir protein, demir, çinko, B6 ve B12 vitamini kaynağıdır. Bu besin ögeleri bebek ve çocukların hem bedensel ve hem de zihinsel gelişimlerinde oldukça önemlidir.
Kemik suyu; dana, tavuk, sığır ya da kuzu gibi hayvanların kemiklerini kullanarak hazırlanabilmektedir. Kemik suyu özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik hastalıkları riskini en aza indirmek için günde bir bardak tüketilmesi gereken bir besindir.
Kemik suyunu doğrudan içebileceğiniz gibi yemeklerinizi lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve çorbalar için inanılmaz bir lezzet vericidir. Bunun dışında herhangi bir yemeğe de kemik suyu ekleyebilirsiniz. Özellikle çok az suyla ya da susuz pişirilen sebze yemeklerine ayrı bir lezzet katacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri