3 Aylık Bebek Beslenmesi Anne sütüyle beslenen bebekler 3. ayında da bu şekilde beslenmeye devam etmelidir. Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için ise ek gıdaya başlamak 3. ay için erkendir. Dolayısıyla bu bebeklerin mama ile beslenmesi gerekir.
12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ev yemekleri tüketmeye başlayabilir.
18 aylık olduğunda ise çatal kaşığı çok daha rahat kullanabilmeye başlarlar. Çocuğunuz yemek yeme becerilerini geliştirirken onun her zaman yemeğini ağzına ulaştıramayabileceğini de unutmamak lazım. Özellikle 18 ile 24. aylar arasında çoğu çocuk etrafa dökmeden kendi kendine yiyemez.
Bebeklerde katı gıdaya geçmek için en ideal zaman altıncı ayın sonudur. Bebeklerin sindirim sistemleri 6. ayın sonunda gelişmiş ve katı gıdaya geçiş için uygun hale gelmiş olur. 6. aydan önce ya da çok sonra katı gıdaya başlanmasının bebeğiniz için bazı sakıncaları olabilir.
Pütürlü katı gıdalara alışması ve çiğnemeyi öğrenmesi lazım. Bebeğinize çiğneyebileceği yiyecekleri ne zaman vermeye başlayabileceğinizi merak ediyorsunuz. Bu sorunun en doğru yanıtı doktorunuzda. Ancak çoğu anne 8 ayını doldurmuş bebeklerine çiğneyebilecekleri gıdaları vermeye başlıyorlar.
İlgili 18 soru bulundu
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
7 aylık bebeğiniz, günde dört ila altı kez yaklaşık 225 gram mama yiyebilir. Yedi aylık bebeğinizi hala tipik olarak her üç veya dört saatte bir emzirmeniz gerekir. Bebeğiniz, her gün üç öğün katı gıda almaya başlamalıdır.
Bebeğin tutma ve kavrama gibi hareketlerde de gelişmesi önemli. Tüm bunlar göz önüne alındığında bebeğin kendi kendine yemek yiyebilmesi konusunda atılacak ilk adım için ideal zaman 8. ay.
Bebekler yaklaşık sekiz aylıktan itibaren kraker gibi sert dokulu yiyecekleri ısırabilirler. Bununla birlikte, bir parça çiğ elma gibi sert yiyecekleri ısırma, ancak hem üst hem de alt ön dişler çıktığında başlar. Bebeklerin çoğu sekiz aylık olduklarında ellerinde tutulan yiyeceklerle kendilerini besleyebilirler.
Bu ay bebeğinize vereceğiniz ek gıdalar günde 3 ve 4 öğün şeklinde olmalıdır. Özellikle çatalla ezerek vermek dışında parmak beslenmesi şeklinde de teklif edebilirsiniz. Gün içinde ek gıda miktarı yaklaşık 2 küçük kavanoz (125 ml) kadar olması yeterlidir.
Acaba bu yenen bir şey mi, sert mi yumuşak mı gibi sorulara bu şekilde cevap bulmaya çalışırlar. Bazı bebeklerde bu durum 36. aya kadar devam etse de genelde 2 yaş ile biter. Yetersiz el koordinasyonu da fiziksel gelişime bağlı olarak bebeklerin her şeyi ağızlarına götürme sebeplerinden biridir.
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz.
Organik salçalar, ilave tuz içermediği için bebeklere 6. aydan itibaren 3 gün kuralına uyarak yemekli salçalar hazırlanarak verilebilir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Pirinç bebeklerin 6. ayından beri tüketebileceği besinler listesinde yer aldığı için 10 aylık bebeğinize pilav yedirebilirsiniz.
Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar. Fakat bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ve sindirim sıkıntısı görünmüyor ise doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma biçimine verebilirsiniz.
6 aydan önce çok miktarlarda meyve suyu verilmemesi gerekir, bu durum bebekte doygunluk yaparak anne sütünü almasını zorlaştırabilir ve böylelikle yetersiz kilo alınımına yol açabilir ama 5 aylıkken çok az miktarlarda (1-2 tatlı kaşığı) meyve suları ve havuç suyu bebeğin tatlarla tanışması açsından verilebilir. 6 aydan ...
Şeker, şeker kamışı ve şeker pancarından üretilir. Vücudumuzun da şekere ihtiyacı vardır, tabi çok az miktarda. Fakat bebeklerin ve küçük çocukların şeker tüketimi son derece önemli bir konudur. 1 yaşına kadar kesinlikle çocuklarınıza şeker katkılı besinler vermemeniz gerekir.
Dişleri henüz çıkmayan bebeklerin, pankek, köfte, omlet gibi besinleri yiyemeyeceğini düşünmek de yersiz bir korkudur. Çünkü bebeklerin damakları oldukça kuvvetlidir ve bu yiyecekleri parçalayıp sindirebilecek kadar da gelişmiştir.
Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir. Ancak elma ve muz suyunda fruktoz ve glikoz oranı yüksek olduğundan tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
Ana öğünün yanı sıra 1-3 ara öğün de olması gerekir. Bebeğinizi 3-4 saatte bir beslemeniz gerekir.
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir.
Taze sarımsak bu aylarda bebeğe verilmeye başlanabilir. Meyvelerden ise şeftali ve kayısı rahatlıkla kullanılacak besinlerdir. 8. aydan itibaren ise börülce, soğan, dereotu, fesleğen, maydanoz gibi çok yararlı bitkiler beslenmeye eklenebilir. 12. aydan sonra da barbunya, patlıcan, domates öğünlere eklenebilir.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri