Bir noktada tarçın dengeleyecek bizim kan şekerimizi. Ayrıca gün boyunca bizim tatlıya olan talebimizi de isteğimizi de azaltacak bir mucizevi bir bitkidir tarçın.
Tarçın, artık herkesin bildiği gibi kan şekerini dengelemede en çok başvurulan doğal isimlerden biri. Kendisi kan şekerini dengelemekle de kalmıyor, tatlı yeme isteğini bastırmada da tek başına büyük bi görev üstleniyor.
Tarçın, tip 2 diyabeti yönetmeye iki farklı şekilde yardımcı olur. Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır. Bunun yerine Bulgur, kepekli ekmek, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller proteinle tüketilirse tokluk hissi artar, tatlı isteği azalır.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlı Krizini Önlemede Alınacak Tedbirler…..
Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Öğün atlamamaya ve üç saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilerek kan şekerinizi dengede tutabilir ve tatlı isteğiniz oluşmadan önleyebilirsiniz. Günlük beslenme planınızda posadan zengin besinlere yer açın.
Magnezyumun yanı sıra krom, B3 vitamini, Omega-3 takviyeleri de kan şekeri kontrolünü artırmada yardımcı olur. Baharat ekleyin: Kişniş, tarçın, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi doğal gıdalar yiyeceklerinizi tatlandırırken, tatlı yeme isteğinizi de azaltacaktır.
Kaynağı ne olursa olsun, yiyeceklerle kazandığımız şekerin (her bir glikoz molekülünün) önünde gidebileceği üç farklı yol var: O şeker molekülü ya enerji olarak yakılıp kullanılacak, ya yedek enerji kaynağı olarak yağa çevrilip depolanacak ya da idrar yoluyla böbreklerden süzülüp atılacak.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelen tarçınlı su, bağırsaklarda nitrozamine oluşumumu engelleyerek kabızlığı önler. Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
Toz tarçının günde en fazla bir çay kaşığı (2,3 gram) tüketileceği düşünülürse, bu miktar yaklaşık olarak sadece 5,6 kaloriye tekabül ediyor.
Tarçın, yağ yakımını hızlandırıyor, sindirim sistemini düzenleyip metabolizmayı hızlandırıyor ve bu sayede kilo vermeye yardımcı oluyor."
Tarçınlı su 10 gün boyunca günde bir su bardağı olacak şekilde tüketilmelidir. Tarçınlı su kürü en fazla 15 gün boyunca uygulanmalı, daha sonra mutlaka ara verilmelidir. Aksi takdirde vücutta yarardan çok zararları ortaya çıkacaktır.
Tarçın kokusundaki rahatlatıcı etki depresyon ve sinire iyi gelir. Özellikle stres nedenli depresyona karşı etkilidir ve keskin kokusu ile zihin açıcı doğal bir kaynaktır.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?” sorusuna yanıt bulmanızı sağlayacak birkaç temel strateji: Bekleyin. Açık havada yürüyüş veya bir arkadaşınızla telefon görüşmesi gibi yemek yemediğiniz bir etkinlikle kendinizi isteklerinizden uzaklaştırın. Bir yemek günlüğü tutun.
Stresli zamanlarınızda vücudunuz kortizol hormonu salgılar, karaciğerden glikoz salınır ve kan şekeriniz yükselir. Yaptığı en büyük etki hormonlarınızı etkileyerek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olmaktır. Bu dalgalanmalar maalesef sizi şekerli gıdaları tüketmeye eğilimli bir hale getirir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.
İnsülin direnci, tatlı krizleri, unlu, nişastalı ve şekerli karbonhidrat ağırlıklı gıdalara düşkünlük, sık acıkma, yemekten hemen sonra uyku hali, yorgunluk, konsantrasyon bozulması gibi bir çok sorunu da beraberinde getirir. Özellikle tatlı krizleri en çok görülen durumlardan biridir.
Şeker Bağımlılığı Neden Olur? Yapılan araştırmalara göre, şeker tükettiğimizde beynimizde bize iyi hissetmemizi sağlayan hormonlar mevcuttur. Bu hormanların isimleri seratonin ve dopamin hormonlarıdır. Bu hormonların vücutta sürekli salgılanması bağımlılığa yol açmaktadır.
Ara öğün içermeyen beslenme alışkanlığı, uzun süreli açlık nedeniyle hipoglisemi yani kan şekerinin hızlı düşmesine neden olarak tatlı krizinin yüzünü güldürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri