Un grupları, bebeğiniz 7,5-8 ay civarı tadımları bitirip, menülere geçtiği dönemde kullanılmaya başlanır. Krep, kek, muffin, pancake, poğaça, kurabiye, çorba gibi her tarifte kullanıldığı gibi bazı unlar (rüşeym gibi) direkt yoğurda karıştırılarak da bebeklere sunulabilir.
YULAF UNU: Yulafın öğütülmesiyle elde edilen bu un çeşidi son yıllarda özellikle bebek beslenmesine sıklıkla tercih ediliyor. Bunun nedeni, yulaf ununun glüten içermemesi ve besin değerlerinin yüksek olması… İçerisindeki yüksek lif nedeniyle sindirim açısından da oldukça sağlıklı.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
İlgili 35 soru bulundu
Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar. Vücutta daha fazla glikoz ile diyabet geliştirme riski artar. Rafine unlar vücut ağırlığında önemli bir artış sağlayabilir ve şişkinlik problemlerini artırabilir.
Glütensiz Un Nedir? Buğday, arpa ve yulaf gibi içerisinde glüten bulunduran tahılların yer almadığı un çeşidine glütensiz un adı veriliyor. Glutensiz Un çeşitlerinin içinde glüten içeren tahılların kalıntısı dahi bulunmuyor. Glüten içermeyen pek çok tahıldan un elde ediliyor.
Ancak fizyolojik olarak bebeğiniz 6.ay itibari ile tam buğday ununu tüketmek için hazırdır.
Buğday unu, buğdayın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Buğdaydan elde dilen una genellikle sadece un denilir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden de un elde edilir ve bu unlar yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.
Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir. Bu un da kurabiye gibi hamur işleri için kullanılabilir.Ufak farklılıklar görülse de unlar birbiri yerine kullanılabilir.
Bebeklerin beslenmesinde en çok ihtiyaç duyulan unlar arasında bebek pirinç unu başı çekse de yulaf, buğday, siyez, keçiboynuzu unu, buğday rüşeymi de bebeklerin birçok ihtiyacına cevap verir.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Tam buğday unu, yulaf, buğday ruşeymi, süt ve yoğurt gibi besleyici malzemelerle tuzsuz, tamamen organik bebek ekmekleri, ek gıda öğünlerinde doyurucu bir destek sağlayacak.
Organik tam buğday unu (bebekler için) beyaz un gibi ayrıştırma işlemi yapılmayan ve beyaz una göre besin değeri daha yüksek olan organik tam buğday unumuzu bebeğinizin çorba, muhallebi, kek, gibi un kullanılan her türlü öğünlerinde kullanabilirsiniz.
Fosfor, potasyum, demir, magnezyum, folik asit, çinko gibi vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Özellikle beyin gelişimi, kalp ve damar sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Uzmanlar, bebeklere 6 ay ile 36 ay arasında ceviz verilmesinin uygun olduğunu belirtmektedir.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Sarı un diğer ismiyle bilinen Durum Buğday Unu sağlık için çok faydalı ve yüksek besin değerleri içeren bir besin çeşididir. Sarı un isminin nerde geldiğine bakacak olursak bunun sebebinin üretildiği buğdayların sarı renk veren buğdaylar olması nedeniyle olduğunu söyleyebiliriz.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
Pirinç Unu: 4-5. aydan itibaren (tamamlayıcı beslenmenin başlangıcı) bebeğinizin beslenmesi için uygundur. Yulaf Unu: 5-6. aydan itibaren (tamamlayıcı beslenmenin başlangıcı) bebeğinizin beslenmesi için uygundur.
Sindirim Sağlığı
Tam buğday unu, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır. Lif, sindirim sürecini düzenler ve kabızlık sorunlarını önler. Ayrıca, tam buğday unu, prebiyotik olarak işlev görebilen oligosakkaritler içerir, bu da bağırsaklardaki iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olur.
Peki, bu unlar hangileridir? Uzman Diyetisyen Hilal Konak, glütensiz un çeşitleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Çölyak ve glüten hassasiyeti olan kişiler buğday, arpa, çavdar ve yulaf proteinine karşı farklı derecelerde duyarlılığa sahiptir.
Pirinç, doğal hali ile glutensiz tahıl çeşitlerinden biridir. Bu nedenle çölyak hastaları ve glutensiz diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir.
Bir tür protein grubu olan glüten; arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri