38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda bebeğin
Hangi durumda doktora gidilmeli ya da evde beklenmeli? Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa, 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse, Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.
Ancak eğer nöbet beş dakikadan uzun sürerse acil tıbbi yardım çağırmak gereklidir. Yetişkinlerde ise, ateş değeri 39, 4° C veya daha üzerindeyse doktora başvurmak gereklidir.
Çocuğun havale geçirmesine dahi sebep olabilir. Üzerini örtmek yerine odanın ısısını düşürmelisiniz. 38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
İlgili 37 soru bulundu
3 ay veya daha küçük bebeğinizin ateşi, makattan 38°C ve üzeri; 3-6 aylık bebekte 38.3°C ve üzeri ve 6 aydan büyük bebekte 40°C ateş ölçülüyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz. Ateşle beraber sürekli ağlama, uyuklama hali ve sayıklama da görülüyorsa doktorun müdahalesi gerekebilir.
(Örneğin:38.5 derece olan ateş; ateş düşürücü, ortam soğutma, ılık kompres yapmanıza rağmen 2 saat içinde 37.5'e bile düşmüyorsa...) 3 günden daha uzun süre ateş düşürücü ile kontrol altında olduğunda da hekime başvurulmalıdır.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
38 DERECEYE YÜKSELİRSE DÜŞÜRMEK ŞART
"Aile, önce ateşi ölçmeli. Ateş yüksek ise, ateş düşürücü şurup verilmeli. 37.5 derecede bir ateş varsa soğuk uygulama yapmaya gerek yok. Ancak ateş 38 derece ise ve çocukta genel durum bozukluğu var ise önce çocuğun üzeri inceltilmeli, sonra da soğuk uygulama yapılmalıdır.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Ateş görülse bile sıklıkla 2 gün içinde düşer. Çocuğun genel durumu iyidir.Bademcik iltihabında ise titremeyle yükselen ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı , halsizlik ön plandadır. Çocuğun genel durumu bozuktur.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Ateşli çocuğa ne yapılmalıdır? Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Havale anında ağzına kaşık sokmaya çalışmayın!
Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır.
Bebeğin ateşi 38.5 derece ve üzerinde ise ona kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü vermelisiniz. Eğer yarım saat içinde ateş düşmüyorsa bebeğinize ılık su ve pamukla pansuman yapabilir, ılık suyla duş aldırabilirsiniz.
Koltukaltı ateşinin 36,5 ile 37,3 arasında olması normal 37,4 üstünde olması yüksek ateş sayılmaktadır. Kulaktan ölçülen ateş 35,7 ile 37,8 arası normal 37,9 üstü yüksek ateş sayılmaktadır. Alından ölçülen ateş 36,6 ile 37,8 arasında normal 37,9 üstüne çıkması yüksek ateş sayılmaktadır.
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri