Eğer bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa… Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Bebeğinizin ekşi kokulu kusması reflüden kaynaklanabilir. “Bebekler üşütünce nasıl kusar?” sorusunun cevabı da ekşi kokulu kusmayı işaret eder.
Bunun ana sebebi ise yeni doğan bebeklerin yemek borusuyla mide arasındaki sfinkterin henüz gelişimini tamamlamamasıdır. Bebek büyüdükçe kusma seviyesi de sıklığı da azalır. Bebeğin kilo almasını ve gelişimini engellememesi durumunda 6 aya kadar görülen kusmalar normal olarak kabul edilir.
Özellikle tuzlu ayran, tuzlu çubuk kraker ya da nane limon ile beraber haşlanmış patates gibi birçok besin kaynağı kullanmak mümkün. Çocuğun tüketmesi ile beraber kısa süre içerisinde mide bulantısı ve kusma geçecektir.
Yenidoğan soğuk algınlığı belirtileri
Soğuk algınlığı olan yenidoğanlarda, akıntılı ve sulu başlayan ancak birkaç gün içinde daha kalın sarı veya yeşil bir akıntıya dönüşen aşırı burun akıntısı olabilir. Bu, enfeksiyonun doğal ilerlemesidir ve otomatik olarak semptomların kötüleştiği anlamına gelmez.
İlgili 28 soru bulundu
Bu belirtiler bebeğin yemek yememesi yani iştahsızlık durumu, bunun yanı sıra ateş, bebekte çok sık görülen mide bulantısı, fazla gaz, kusma aynı zamanda bebeğin ishal olması, bağırsak hareketlerinde farklılık bulunması, bunların yanı sıra da karın ağrısı ve halsizlik bebeklerde bu hastalığın en yoğun belirtileri ...
Eğer bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa…
En doğru teşhis için mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir. Doğru teşhis edilip tedavi edilmediğinde bebeklerde ciddi kilo kayıplarına sebep olabileceği gibi büyüme ve gelişimini de olumsuz etkileyebilir.
Bebekler, emzirildikten ya da mamayla besledikten sonra yediklerini çıkarabilir. Anne için pek de hoş olmayan bu durum, endişe yaratabilir. Aslında çoğu bebekte görülen kusma, normal bir durumdur. Bu konudaki araştırmalara bakılırsa, bebeklerin yüzde 80'i ilk üç ayda günde en az bir defa kusar.
Bu durumda olan bebeği dik pozisyonda tutmak, eğer yatar pozisyonda ise sağ yanına çevirerek başını biraz yükseltmek gerekir. Bir yaşındaki bebekleri kucakta dik pozisyonda tutup başını öne eğmek ve karnına bir miktar destekte bulunmak, kusmuğun akciğere kaçmaması için alınacak bir tedbirdir.
Kafa içi basıncının artması halinde (beyin tümörü, beyin kanaması vb), aşırı alkol alımı veya pilor stenozunda (mide çıkışı darlığı) fışkırır biçimde kusma görülür. Bu kusmalar öncesinde genellikle bulantı olmaz ve adından da anlaşılacağı gibi ağızdan şiddetle fışkıran tarzda olan kusmalardır.
Bebeğin üşütmesi de kusmaya neden olabilir. Bu yüzden bebek sıcak tutulmalı ve kusmaya sebep olan üşütme problemi engellenmelidir. 6-12 aylık bebeklerde kusma genellikle ek besinlere geçildiği için gözlemlenir.
İştahsızlık, çoğu zaman bebeklerde görülen ve belli nedenlere bağlanan bir durumdur. İştahsızlık ile birlikte İshal ve kusma gibi belirtiler de oluşabilir.
Bebeğiniz kustuktan sonra el ve yüzünü yıkayın. Bebeğin ateşi varsa, ona ılık bir banyo yaptırabilirsiniz. Sık sık anne sütü veya kaynatılmış su vererek midesinin boş kalmamasını sağlayın. Kusmanın iki günden çok devam etmesi durumunda doktora başvurabilirsiniz.
Bu durum yenidoğan bebeğinizin sindirim sisteminde bir tıkanıklık olduğunu gösterebilir ve 24 saat ile 36 saat arasında şiddetli kusmalar görülebilir. Bebeğinizi besledikten sonra yarım saat boyunca yan yatırıp rahatlamasını sağlarsanız yaşanacak kusma problemini engellemiş olursunuz.
Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilirler, bu durum genelde normal kabul edilir. Bebekler büyüdükçe, normal kilo almaya başladıkça bu durum azalır. Genellikle sekiz aylık olduklarında beslenme sonrası kusmalar ortadan kalkar.
Fizyolojik kusma yani fazlasını çıkarma sıklıkla beslenme sonrası veya birkaç saat içerinde bebeğin zorlanmadan sıklıkla gaz çıkarma sırasında az miktarda kustuğu bazen sindirilmiş süt gibi çökelek ve ya yoğurt gibi olan kusmalardır.
Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Bebeklerin hastalık belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, öksürük ve burun akıntısı yer alır. Yenidoğan bebeklerin ateşleri 38 derecenin üzerinde olduğunda, hemen bir doktora başvurulması gerekir. Ayrıca, bebeklerde halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de dikkat çekicidir.
Bazı bebeklerde grip, üst solunum yoluna ek olarak sindirim sistemini de etkileyebilir. Bu durumda bebeklerde kusma ve ishal gibi bulgular ortaya çıkabilir.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Yeni doğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır. Az bir kusma zararsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri