Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Bu soruya cevap vermek için beton dayanım sınıflarına ve kullanım alanlarına daha detaylı bakalım. C10 ve C15: Çimento-kum oranı 1'e 3 olan C10 ve 1'e 2 olan C15 sınıfı betonlar, dayanıksız beton sınıflarıdır.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
İlgili 42 soru bulundu
Uluslararası standartların çoğunda böyle bir ortamda inşa edilecek betonarme bir yapıda betonun en az çimento içeriği 340 kg/m³ ile en büyük Su/Çimento oranı 0.45 ile sınırlandırılmakta ve beton sınıfının C35 ve üzerinde olması zorunlu tutulmaktadır.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Betonlar, dayanımına göre sınıflandırılır. C30, C35, C40, C45 betonlar ile birlikte C50 beton, dayanımı en yüksek betonlar arasında yer alır.
Görüleceği üzere, çalışma yapılan ve depremde hasar gören yerler 1. derece deprem bölgesi içerisindedir. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki yönetmelik bu bölgede beton dayanımının minimum BS 20 düzeyinde olmasını zorunlu kılmaktadır.
Santralimizde özel isteğe bağlı olarak C40-C50 'A kadar Yüksek Dayanımlı Beton üretimi yapılabilmektedir. Üretiminde; seçilmiş agregalar, yüksek dayanımlı çimento, yeni nesil polikarboksil esaslı kimyasal katkılar kullanılan, 50 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahip betonlardır.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Aslında, bilindiği gibi, BS14 (klasik adıyla B160'ın karşılığı) türü beton, ciddi bina inşaatlarında artık gittikçe az kullanılmaktadır. Çeşitli gecikmelerden sonra yürürlüğe yeni girmiş bulunan 1997/1998 deprem yönetmeliği 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde bu tür betonun kullanılmasını daha kuvvetle yasaklayacaktır.
Betonun bu dayanımı gösterebilmesi için yeterli sağlamlıkta olması, betonun kimyasal etkilere karşı dayanımının yüksek ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.” “Ülkemizdeki Minimum Beton Sınıfı En Az C30 Olmalı.”
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
1975 – Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. (Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde C18'den düşük nitelikte beton kullanılamaz. Diğer bölgelerde en düşük C14 sınıfı beton kullanılabilir.)
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Buna göre beton dayanımı C20 sınıfında olması gerekirken C13 sınıfında olduğu, yani 200 kilogram basınca dayanması gerekirken 130 kilogram basınca dayanabildiği, çelik çubukların çekme değerlerinin minimum değerlerin altında, son derece yetersiz olduğu tespit edildi.”
C8/10 beton türü ise, hazır beton standartlarına göre sınıflandırılmış beton sınıfı içerisinde yer alan beton türüdür. Basınç dayanım sınıfı içerisinde bulunmaktadır. TS 13515 ve TS EN-206+A2 standart belgelerine sahiptir ve buna uygun olarak üretilmektedir. Hazır beton türlerinin ilkidir.
Yüksek dayanıruh beton,iyi kahteli çiınento ve agrega ile süperakışkanlaştırıcı katkı ve silis durnam gerektiren, su/çimento oranı 0,20' lere kadar düşürülerek basınç dayanımı 100 N/ımn2 ınertebelerine çıkanldığı halde yüksek işlenebilirliğini (20 cm çökme) ve pompalanabilirliğini koıuyan özel bir beton türüdür.
Minimum C 80/95 basınç dayanımına sahip, Ürün özelliklerini değiştirmeden yatay ve dikeyde uzun mesafelere pompalanabilen, transfer yapılabilen, vibratör gerektirmeyen durabil ve sürdürülebilinir performansa sahip, özel seçilmiş hammaddelerle üretilmiş kendiliğinden yerleşen bir betondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri