Güneş kremleri, ne kadar yoğun yapıda olurlarsa olsunlar, güneşe karşı etkin korumasını ürün çeşidine göre 2 ya da 2,5 saat sürdürüyor. Bu nedenle güneş kreminin aynı periyotlarla tazelenmesi gerekiyor.
Ancak en yoğun etkiye sahip güneş kremleri dahi maksimum 2 saatte bir yenilenmelidir. Bu 2 saatlik süreç, kremin uygulandığı ilk anda başlar. En doğru kullanım süreleri için ürünün kullanım talimatları incelenerek buna göre hareket edilmeli ve gerektiğinde güneş kremi tazelenmelidir.
Güneş kremi, güneşe maruz kalmadan en az 20 dakika önce sürülmelidir. Böylece cildimizin korunması için gerekli süreyi sağlamış oluruz. Ayrıca, güneş kremi, özellikle yaz aylarında, gün içerisinde tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme veya havluyla kurulanma gibi aktiviteler sonrasında da güneş kremi tekrarlanmalıdır.
3. Güneş Koruyucunu Sık Sık Yenile: “Güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli?” sorusuna da açıklık getirelim istiyoruz. Yine uzmanlar, güneş kreminin gün içinde 1,5 ila 2 saat aralığında yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Unutmamalısın ki güneş koruyucular, ne yazık ki gün boyu koruma sağlamıyor.
Peki makyaj yapıldıysa, güneş koruyucu nasıl yenilenir? Uzmanlara göre güneş koruyucu güneş altında durulan her iki saatte bir yenilenmeli. Hatta kimilerine göre direkt güneş altında olunan plaj, yürüyüş gibi durumlarda yarım saatte bir yenilenmesi daha doğru.
İlgili 33 soru bulundu
3 dk. Gün içinde güneş kremini bir kere sürmek yeterli olmayabilir. Güneş kremlerinin her 2-3 saatte bir yenilenmesi öneriliyor.
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Türkiye gibi 4 mevsim güneş alan ülkelerde güneş koruyucuların yıl boyu kullanılması gerektiğinin altını çizen Çapkan, “UVA ışınları pencere ve araç camlarını geçebilmektedir. Bu sebeple korunmaya ev içinde de devam edilmesi önerilmektedir.
Güneş kreminizin yüksek korumalı olması, sizi uzun süre koruyacağı anlamına gelmeyeceğinden 1,5 - 2 saatte bir tazelemeniz gerekmektedir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre güneş kremleri tere ve suya dayanıklı olmadığından, gün içinde sık sık tazelemek gerekir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş kremleri , direkt güneş ışığı altında kalan cilt bölgesi üzerinde koruyucu bir katmanın oluşmasını sağlar. Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce, yeterli miktarlarda sürülmesi, dâhil olduğu koruyuculuk etkisini göstermesi için yeterli olacaktır.
güneşin dünyaya dik açı ile geldiği 11.00 -15.00 saatleri arasında çok fazla güneşe maruz kalmayın. Güneş kremini, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce cildinize uygulamalısınız. Güneş kremi sürerken doğru miktarda uygulamak da çok önemli.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Güneş kremlerinin önemine değinen Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Güneşten koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce, tüm açıkta kalan alanlara sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Evde Güneş Kremi Kullanılır Mı? Güneş kremleri kullanımı hakkında en fazla “evde güneş kremi kullanmaya gerek var mı?” sorusu ile karşılaşılır. Ve bu soruya verilecek cevap çok nettir; Evet.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
2- Güneş kremi sağlık sorunlarına sebep olur
Fakat yapılan son araştırmalara göre düzenli ve sık güneş kremi kullanan insanlar üzerinde olumsuz/toksik bir etkisi bulunmamıştır.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Su ile birleştiğinde süt kıvamına dönüşerek ciltte asla yağlı bir his bırakmaz. Sadece güneş kremini değil, suya dayanıklı makyajı bile ciltten olağanüstü bir şekilde temizler. 2.Adımda ise cildimizde ki su bazlı kirleri arındırmak için bir temizleme köpüğü seçmeliyiz.
On iki aylık bozulma süresi, önerilen saklama koşullarında tutulan güneş kremleri için geçerlidir. Güneş kremi paketlerinin serin ve kuru bir yerde saklanması önerilir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Mümkün olduğunca serin ve kuru ortamda saklayın. Renk, kıvam ve kokusunda değişiklik gördüğünüz ürünleri kullanmayın. Açılmamış ve uygun şekilde saklanmış güneş koruyucuları son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Ürün açılmışsa 1 yıl içinde kullanmaya özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri