Bebeğin iki kol arasındayken sırtüstü pozisyona çevrilmesi Sırtüstü pozisyonda ve başı aşağıda olacak şekilde kola yatırılan bebeğin başı, arkadan el ile desteklenir. Bebeğin yatırıldığı kol, bacağa yaslanarak destek alınır. Yabancı cisim çıkmış mı bakılır, görülüyorsa bir hamlede alınır.
Bebek kısmi olarak tıkanma yaşıyor ise kendi kendine nefes alması ve öksürmesi için desteklenmelidir. Bunu yapmak için bebek kucağa alınarak başı yükseltilir veya gazını çıkarıyormuş gibi omza yaslayarak cismi çıkarması beklenir. Bebeğin öksürme sırasında kusması ile kustuğunu yutmamasına dikkat edilmelidir.
25) Bilinci açık bebekte hava yolunda tam tıkanıklık varsa ilkyardımda ne yapılmalıdır? 5 kez sırta vuru, 5 kez göğüs kemiğine bası uygulanır. Kalp masajı yapılır.
Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur. Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich Manevrası yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
2.3.1. Bebeklerde Kısmi Tıkanmalarda İlk Yardım ve Acil Bakım. Yabancı cisme bağlı kısmi hava yolu tıkanıklığında bebeğin kendi kendine soluması ve öksürmesi desteklenir. Bunun için bebek, kucağa alınıp başı yükseltilir ya da gazını çıkarıyormuş gibi omuza yaslanır ve kendi çabasıyla yabancı cismi çıkarması beklenir.
Heimlich manevrası bebeklere uygulanır mı? Heimlich manevrası 1 yaş üzerindeki çocuklara uygulanabilmektedir. 1 yaş altındaki çocuklara ise sırt vurusu ve göğüs basısı şeklinde uygulama yapılabilir.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır. Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası; Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
Bebeklerde buruna dokunulmaz. İlk yardımcı ağzını; bebeğin ağzını ve burnunu tamamen alacak şekilde açar. Bebeklerde yapay solunum hızı dakikada 20–25 kez olacak şekilde ayarlanır. 1 dakikadaki kalp atım sayısı yetişkinlerde 60–100, çocuklarda 80–100, bebeklerde ise 100–120 arasındadır.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma tam tıkanma ya da kısmi tıkanma şeklinde olabilir.
Çok küçük olan bir bebeğin uyaranlarınıza sözlü olarak cevap vermesinin mümkün olmaması nedeniyle kontrol: ”bebeğin ayak tabanına vurma” şeklinde olmaktadır. Ayak tabanına vurma işlemi yapıldıktan sonra eğer tepki varsa bilinç açık demektir. Eğer herhangi bir tepki yoksa bilincin kapalı olması durumu söz konusudur.
✓Bu durumda hastaya dokunulmaz, hasta öksürmeye teşvik edilir. Hastanın arkasında beklenmelidir. ise Heimlich' ten önce hasta öne hafifçe eğilerek iki kürek kemiği arasına 5 kez el topuğu ile vurulup, ağız kontrol edilmelidir.
Kısmi Solunum Yolu Tıkanması
Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir. Kişi öksürür, nefes alabilir hatta konuşabilir. Böyle bir durumda kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir.
Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir. Antibiyotiğin yararsız olduğu bu tip rahatsızlıklarda kişinin bol sıvı alması ve dinlenmesi gerekir.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır. Bu manevra kişiyi kavrayıp yukarı doğru kaldırmaya çalışıyormuş gibi, hızlı ve yukarı yönde bir itme uygulayarak karna sert bir baskı yapılması şeklinde gerçekleştirilir.
Hasta yaralı bilinci tamamen kapalı soluk alıp vermiyorsa hemen Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır. Bebek temel yaşam desteğine 2 kurtarıcı solukla başlanır. 30 Kalp masajı ile devam edilir.
"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına 3-5 kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı.
Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. İki türlü tıkanma vardır: • Kısmi tıkanma: Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir. Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri