Genellikle normal bir durumdur. Bebeklerde parlak sarı kaka anne sütü ile beslenen bebeklerde görülebilir. Bu durum normal sarı tonu için de geçelidir. Ancak, aşırı akıcıysa ishal yönünden değerlendirilmelidir.
Eğer bebeğinizin kakası sert ve koyu renkteyse kabız olma ihtimali yüksektir. Ancak kaka yaparken zorlanıyor ve yanma problemi gözleniyorsa bebekte bağırsak kasları ve metabolik nedenlere bağlı sorunlar olabilir. Bu durumda ise yapmanız gereken bir çocuk cerrahisi uzmanına başvurmaktır.
Anne sütü içerisinde bulunan vitamin, mineral, probiyotik ve enzimler bebeklerin bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları genelde sarı renge sahip ve pürüzlüdür. Eğer bebekte sarı ishal gözlemlenmiş ise bu durum bebeğin “ön süt” tükettiği anlamına gelir.
İLK 3-8 GÜNDE KAKA RENGİ SARI-YEŞİLDİR
8. Günden sonra sadece anne sütü alarak beslenen bebeklerdeki kaka rengi sarıdır ve çoğu zaman ileri seviyede yumuşak kıvamdadır. Formül mama ile beslenen bebeklerde ise kaka rengi sarı, kahve ve daha koyu kıvamda seyreder.
Kakasının görünümü tamamen bebeğinizi neyle beslediğinize bağlıdır. Yenidoğan bebeğinizi emziriyorsanız ilk bağırsak hareketlerinin sonucu yeşilimsi kahverengi veya sarımsı kahverengi olur. Yaklaşık beş gün geçtikten sonra bakır veya sarımsı renge döner ve pütürlü bir kıvama gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Sadece anne sütüyle beslenen bebekler günde 8-10 kez kaka yapabilirler. Rengi açık sarı, kıvamı yumuşak ve pütürlü olarak tanımlanabilir. Yeterli beslenemeyen, kilo alımı az olan bebeklerde kaka ve kirli bez sayıları azdır. Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Anne sütü haricinde ek besinlere de başlamış olan bebeklerde kabızlık belirtileri şunlardır: Sert yapıda veya topaklar (keçi dışkısı gibi) halinde dışkılama. Kil benzeri dışkı yapısı
Bu süreçte normal yumuşak kıvamda kaka yapan bebekte bir sağlık sorunu yok demektir. Bazı bebekler ise günde 4-5 kez kaka yapabilir. İlk 6 aylık bebeklerin kaka düzeninde sarı, yeşil, kahverengi renkleri görmek normaldir.
Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır.
Özellikle bağırsak enfeksiyonları sümüksü sarı kakaya sebep olabilir. Ancak bağırsak enfeksiyonu oluşması durumunda bebeğinizde ateş, kusma gibi durumlar da görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ise ilaçlara bağlı olarak ilk birkaç gün sümüksü kaka görmek mümkün.
Çocuğumun ishal olduğunu nasıl anlarım? İshal, çocuğunuzun cıvık veya sulu dışkılaması, veya her zamankinden daha sık dışkılaması olarak tanımlanır. Bebeklerde normal dışkılama sıklığının iki katına çıkması, daha büyük çocuklarda ise üç veya daha fazla sulu dışkılama olarak tanımlanır.
İshalin Tanımlanması
Normal bebek kakası sarı, ten rengi, kahverengi veya yeşil görünebilir. Akıcı, yumuşak, macun gibi kalın veya daha fazla şekilli olabilir. Bir bebek günde birkaç kere bezini kirletebilir veya sadece bir veya iki kez olabilir.
Ne zaman doktora başvurulmalıdır? Dışkılamada meydana gelen değişiklikler 2 veya daha fazla hafta boyunca devam ederse doktora başvurulmalıdır. Dışkı parlak kırmızı, veya siyah renkte ise hemen doktora görünülmelidir. Bu belirtiler tedavi edilmediği takdirde acil duruma dönüşebilecek hastalıkların habercisidir.
Kakanın sulu-cıvık, normalden farklı renkte, sık sık ve bol olmasıdır. Kaka sayısı 10-12 üzerine çıktı ise, kırmızı-köpüklü-sümüklü olmaya başladı ise, bebeğin emmesi azaldı ise , gazı oldu ise, huzursuzlandı ve cildi kuru ise bu ishaldir ve en çok bebeklik döneminde ishal nedeni rota virüstür.
İlk 6 ayda anne sütüyle beslenen bebeğe 6 ayın sonunda ek gıda verilmesinin başlamasıyla birlikte kakada sindirilmemiş besin artıklarına rastlamak mümkündür. Bu durum normaldir. Bunun yanı sıra alınan gıdalara göre çeşitli değişiklikler de gözlenebilir.
Bebeğiniz bu dönem günde 4-5 kez kaka yapabilir. Anne sütü ile beslendikleri için sulu ve sık kaka yapabilirler.
Ayrıca bağırsak enfeksiyonu ve diş çıkarma gibi durumlar mukuslu kakaya neden olur. Anne ve babaların merak ettiği sorulardan biri de bebeklerin kakası ne zaman katılaşır konusudur. Bebek kakası ilk 6 ay anne sütüyle beslenmeden kaynaklı sıvı formdadır. Ek gıdaya geçişle birlikte kaka formunda katılaşma görülür.
Bu yaştaki bebekler günde ortalama 1-3 kez kaka yaparlar, ancak bazı bebeklerde daha fazla olabildiği gibi bazı bebekler gün aşırı veya 2-3 günde bir yapabilirler. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha yumuşak ve sulu iken, mama ile beslenenlerde kaka biraz katı olabilir.
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Anne sütünün içindeki motilin hormonu, bağırsakları harekete geçiren bir hormon olduğu için, anne sütü alan bebekler sık sık kaka yaparlar. Emziren annenin kabız olması sebebiyle de bebek kabız olabilmektedir.
3- KAKA YAPARKEN ZORLANIYORSA
Eğer bebeğin kaka yapma sıklığı değişiklik gösteriyor ve normalden uzun sürüyorsa kabızlık söz konusu olabilir. Bebeğin kaka yapma sırasında ağlaması, karnın sert olması, kakada kan izleri ve huzursuzluk gibi belirtiler kabızlık göstergesidir.
Eğer inek sütü alerjisi makatta kızarıklıkla kendini gösteren alerjik proktokolit varsa kaka sümüklü ve bazen kanlı olur. İnek sütü alerjisi ince bağırsağı tutmuşsa ve kalın bağırsak tutulmamışsa kaka ishal şeklindedir ve gözle kan görülmese de mikroskopik olarak kan görülebilir.
Hırıltı, öksürük ve sıklıkla burun akıntısı hali, yine anne sütündeki bir maddeye karşı hassasiyetin habercisi olabilir. Ciltteki alerji belirtileri: Genellikle cilt, ilk belirtileri gösteren alanlardır. Deride kaşıntı, kuruluk, kabarma, bölgesel kızarma görülebilir.
Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri