Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Su zararsız bir içecek gibi görünebilir. Ancak araştırmalara göre bebeğinize su vermek büyük risk taşıyor. Bebekler tarafından tüketilen su, su zehirlenmesine neden olur bu da bebeğin nöbet geçirmesine, komaya girmesine hatta ölümüne neden olabilir.
Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir. Bebeğinizin yeterince su alıp almadığını tespit etmek için vücut yüzey alanı üzerinden hesap yapabilirsiniz.
İlk 10 kilo için kilo başına 100 ml, ikinci 10 kilo için kiloya 50 ml, 20 kilodan fazla her kilo için 20 ml günlük su ihtiyacı vardır. Örneğin 10 kiloluk çocukta günlük ihtiyaç 1 litre, 15 kiloluk çocukta 1250 ml, 25 kiloluk çocukta 1600 ml gibi. Çocukların su ihtiyacı yetişkinlerin iki katı kadardır.
İlgili 19 soru bulundu
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Bebeğiniz üç aylık olduğunda mide kapasitesi 150-180 ml'dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir. Bebeğiniz altı aylık olduğunda ise mide kapasitesi 180-210 ml'dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.
Bebeklere ne zaman su verilmelidir? Bebeklere ilk su verme zamanı genellikle ek gıdalara yani katı gıdalara başladığımız 6 aydan sonrasıdır. Bu dönemde her ek gıda öğününden sonra çocuğa 15-20, en fazla 30 ml su teklif edilebilir.
- Çok fazla su "oral su zehirlenmesi" denen ciddi bir duruma yol açabilir. - Su takviyesi bebeğin midesini dolduracağı için beslenmeye yer bırakmayarak bebekte kilo kaybına (ya da yetersiz kilo alımına) sebep olabilir. - Su takviyesi alan bebekler emmeye daha az ilgi duyarlar.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Dehidrasyon, bebeğin vücudunda yeterince sıvı bulunmadığı duruma verilen addır. Bebeğinizin vücudunun yaklaşık %75 sudan oluşur. Eğer bebeğiniz ishal, kusma, ateş, aşırı sıcak hava gibi durumlara maruz kalırsa fazladan sıvı kaybı yaşar.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Böbrekleri tam olarak çalışmadan bebeğe çok fazla su vermek, vücutlarının uygun sinir işlevi için çok önemli olan sodyum salmasına neden olabilir. Sodyum kaybının getirdiği duruma hiponatremi denir ve ölümcül olabilir. Bir çocuğun böbrekleri bir yıl sonra tam olarak oluşmalı ve suyu daha iyi tolere edebilmelidir.
Dolayısıyla emzirmek yeterlidir. Peki, mama ile beslenen bebeğe su verilir mi? Zannedilenin aksine, formül mama ile beslenen bebeklerin de ayrıca su içmeye ihtiyacı yoktur.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Ayda 180 cc (1 çay fincanı ) *1 yaşında 240 cc ( 1 su bardağı ) *Erişkinler ise 960 cc( bir sürahi ) ile karnını doyurmaktadır. *Bebeğin mide hacmi birinci aydan sonra kilogram başına 30 cc olarak kabul edilmektedir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar, suyunuzun gelmiş olması ihtimali, bebeğin hareketlerinin azalmış olması ve, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden küçük olmasıdır.
Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri