Zihinsel gelişim ilerledikçe bebeklerin yaptığı refleks tepkileri yerini bilinçli yapılan hareketlere bırakıyor. Bebekler neden dillerini dışarı çıkarırlar diye merak eden anne ve babalar bilmelidirler ki bebeklerin çıkardıkları dil tamamen refleks ile yapılan bilinçsiz bir harekettir.
DİL ÇIKARMAK: Birinin size dilini çıkarması arkadaşça ve flört dahilinde bir jesttir ancak eğer bir söz ettikten sonra dilinin ucunu gösteriyorsa bu, az önce söylediğinin yalan olduğu anlamına gelir. AYAK PARMAKLARIN ÜZERİNDE YÜKSELME: Baskın davranma ya da tehdit etme anlamı taşır.
Bir taraftan da tükürüklerin çıkması ise diş çıkarma dönemine girdiğini belirtisidir. BEBEKLERİN DİL ÇIKARMASI NORMAL Mİ? Dilini keşfeden bebek, bir şekilde diliyle oyunlar oynar ve bu dönem 4 ile 6 aylıkken gerçekleşir.
Üç Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi ve Becerileri
Gülücükler saçan bebeğin, dilini sıklıkla dışarı çıkardığı ve ebeveynleri onunla konuşurken onun da sürekli ses çıkardığı gözlenebilir. Sohbet niteliği taşıyan bu eylemler, bebeğin 3. ayda gösterdiği sosyal gelişimin birer parçasıdır.
Gebelik ve Sağlık'ın haberine göre; bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren emme içgüdüleri ile doğarlar bu nedenle bebekler uyurken ya da uyanıkken dilini çıkarmasının nedenlerinden biri emme isteğinden kaynaklanmaktadır. Başka uzvunu kullanamayan bebek tek bildiği refleks emmeyi kullanarak hareket etmeye çalışır.
İlgili 32 soru bulundu
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır.
Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan veya bebek konuşmaya başlamadan 8-9 aylardan önce bu işlemin yapılması uygundur.
Çocuğun dilinin damağına veya üst ön dişlerine değmesini gerektiren seslerde konuşma güçlüğü. Bu durum çocukların sahip olduğu veya söylediği kelime sayısını etkilemez, sadece telaffuzlarını etkiler. Yutma güçlüğü Dilin ağız içinde damağa doğru veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
Dil çıkarmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: alay etmek, eğlenmek.
Bir kişinin çekici olduğunu da ifade edebilir. Dilini dışarı çıkaran emoji. Eğlence, heyecan, aptallık, sevimlilik, mutluluk veya şaka gibi bir duyguyu çeşitli şekillerde iletebilir.
İnsanlar arasında konuşarak iletişim kurmayı sağlaması yönüyle dil, bir araçtır. Bu, onun sosyal işlevidir. İletişim kurmak için birden çok insan, kabile, millet gerekir. Bu da dilin toplumsal yönünü gösterir.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak adlandırılan bu durumu fark etmek için Uzman Dil Konuşma Terapisti lerine başvurulması gerekir.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir. Bu dönemde çocuğun söylediklerinin yaklaşık dörtte biri başkaları tarafından anlaşılır düzeyde olur.
Bebekler tedavi edilmezse, ilerleyen zamanda sesleri çıkarmaya başladığı zaman artikülasyon sorunları ortaya çıkabilmektedir. R ve L gibi bazı harflerin doğru söylenebilmesi için dilin damağa rahatlıkla değmesi gereklidir. Dil bağı, doğru ses işleyişini engelleyebilmektedir.
Dil bağı kendiğinden düzelen bir durum değildir. Eğer aile herhangi bir yaşta bu durumdan şüphelenirse yine Çocuk Cerrahisi uzmanına başvurması önerilmektedir.
Dil bağı kendiliğinden geçebilir. Buna rağmen mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Hekim kontrolünün ardından doğru bir tedavi yöntemi de belirlenmelidir.
Dil bağı olan bebeklerde emzirme esnasında görülen belirtiler şunlardır: Bebek dudaklarını meme başını örtecek şekilde tam olarak kapatamaz. Emme gibi değil, çiğner gibi görünür. İdeal ağırlığa ulaşmada sorun yaşanır.
Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir. Bunlar hızlı gelişse de, tedavi ile birkaç güne kadar gerileyebilen tablolardır.
*Dil altı bağına hangi bölüm bakar? Dil altı bağı tedavi ve takibini çocuk cerrahları yapmaktadır.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez.
EK BESİNLERE GEÇİŞ Şeması: İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Gecikmiş konuşması olan çocukların :
Ya hiç konuşmazlar ya da zor anlaşılan birkaç sözcük kullanabilirler. Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir. Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanabilirler. Jest, mimik, işaret kullanmaya yönelebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri