Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, arabuluculuk ücretini eşit olarak öderler. Taraflar, uyuşmazlık konusunun parayla ölçülebilmesi ve anlaşma olması halinde %6 oranında ücret öder. Örnek: 20.000 TL alacağın söz konusu olduğu bir işçi işveren uyuşmazlığında arabulucuya ödenecek olan ücret 1.200 TL'dir.
Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen ve taraflarca karşılanan arabuluculuk ücreti, yargılama giderlerinden sayılır (6325 sayılı HUAK md. 18/A-13). Bu itibarla, arabuluculuktan sonuç alınamayarak dava açılması halinde, Adalet Bakanlığı tarafından ödenen bu ücret yargılama giderlerine eklenir.
Kanuna göre, yalnızca işçi-işveren uyuşmazlıklarındaki dava şartı olan arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saat ücretini (sonuçta anlaşma olmaması halinde) devletin karşılaması gerekiyor. Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor.
Devletin Ödemesi Yalnızca Dava Şartı Arabuluculukta
Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor. Anlaşma olursa da her şekilde arabulucu ücretini taraflar yükleniyor.
Arabuluculuk Ücretini Kim Öder? Taraflarca eşit olarak karşılanır. Bakanlık tarafından ödenir ve yargılama gideri kapsamında taraflara yükletilir. Bakanlık tarafından ödenir ve yargılama gideri kapsamında taraflara yükletilir.
İlgili 30 soru bulundu
Merkez Bankası Ankara Şubesi nezdindeki TR210000100100000350121004 IBAN numaralı hesabına yatırılabileceği gibi illerde defterdarlık muhasebe müdürlükleri ilçelerde malmüdürlüklerinin veznesine veya bunların banka hesaplarına da yatırılabilecektir.
Gerekli şartları yerine getirerek arabulucu hizmeti vermeye hak kazanan her kişi, verdiği hizmetin karşılında 15.000 TL'yi aşmayan bir tutar ile ödeme alır. Bu alacağı ücret hesaplaması yapılırken de avukatlık ücreti maktu bedelin 2.400 TL kadarı kısacası dörtte bir fazlası olmalıdır.
Dava şartı arabuluculuk başvurularında bir başvuru masrafı yoktur, sadece anlaşma sağlandığında Arabulucu ücreti vardır. Bu ücret de avukatlık ücretinden daha düşüktür. Anlaşma sağlanamazsa ücret de yoktur. İhtiyari arabuluculuk başvurularında ise taraflarca yapılması istenilen masraflar ödenir.
Kanunda arabuluculuk görüşmeleri için karşı taraf vekalet ücreti ödenece- ğine dair hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla kural olarak karşı taraf avu- katına vekalet ücreti ödenmemektedir.
ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN ÜCRETİN ÖDENMEMESİ
Arabuluculuk neticesinde anlaşılan tazminatlar ödenmez ise alacağına kavuşamayan taraf icra takibi başlatabilir.
Peki arabuluculuk görüşmesine avukatsız katılınabilir mi? Evet, katılınabilir(!). Ancak, bu şekilde yapılan görüşmelerin neticelerinde tarafların özelliklle de işçilerin o kadar fazla hak kaybına uğradığını görmekteyiz ki!
(3) Arabulucu, ihtiyari arabuluculuk süreci başlamadan önce arabuluculuk teklifinde bulunan taraf veya taraflardan ücret ve masraf isteyebilir. Bu fıkra uyarınca alınan ücret arabuluculuk süreci sonunda arabuluculuk ücretinden mahsup edilir.
Arabuluculuk görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, sürecin bir kötülük, zarar içermediğini bilmektir. Arabuluculuk, tarafların iradelerini ortaya koyan ve hiçbir şekilde tarafları anlaşmaya zorlamayan, medeni bir uyuşmazlık çözüm yoludur.
Taraflar, arabulucu ücretini belirlenen tarihte adliye arabuluculuk bürosu veznesine yatırır. Adliye arabuluculuk bürosu yasal kesintileri yaptıktan sonra arabulucunun bildirmiş olduğu banka hesabına havale eder.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18. maddesine 7036 sayılı Kanunla1 eklenen 5. fıkraya göre, “Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.” 7036 sayılı Kanun'un gerekçesinde bu yeni düzenleme, “dava açma yasağı” ...
[Dikkat: Stopaj 118 tl. nin (total ücretin) % 20 si değildir, kdv düştükten sonraki 100 tl. nin (brüt ücretin) % 20 sidir.] Hizmet alan stopajı maliyeye, diğer iki kalemi de arabulucuya ödeyecektir.
İlk 100.000 TL için yüzde 16. Sonra gelen 100.000 TL için yüzde 15. Sonra gelen 300.000 TL için yüzde 14. Sonra gelen 500.000 TL için yüzde 11.
Arabuluculuk sürecinde tarafların Avukatla temsil gibi bir zorunluluğu bulunmamakla birlikte; hemen her uyuşmazlıkta olduğu gibi avukatla temsil, hak ve menfaatlerin korunması konusunda taraflara çok önemli avantajlar kazandıracaktır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.
arabulucudan alınması durumda, başvurucunun vazgeçmesi yada başvurunun konusuz kalması durumunda arabulucunun harcadığı emek ve mesaisine karşılık olmak üzere iki saatlik ücretini Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir. ilave edilerek (taraf sayısı arttıkça ilave edilecek) hesaplanacaktır.
18/A-19 gere- ğince) hükümler uygulanır. Arabuluculuk süreci kural olarak altı hafta olup bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilir. Arabuluculuk süreci kural olarak üç hafta olup bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.
Arabuluculuk kurumunun dava şartı haline getirilmesiyle bundan sonra arabulucuya başvurulmadan açılacak iş davalarının dava şartı eksikliği sebebiyle usulden reddedileceği anlamına gelmektedir.
Arabuluculuk ücreti nasıl hesaplanır? Anlaşma Olması Halinde; Uyuşmazlık konusunun parayla ölçülebildiği hallerde Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi'nin İkinci Kısmında belirtildiği üzere anlaşma bedelinin %6'sı ve miktara göre azalan oranlarda arabuluculuk ücreti ödenir. Bu tutar 680,00 TL'nin altında olamaz.
Ücret Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesinde düzenlenmiştir. Konusu para olmayan ihtilaflarda saat başı ücret alınır. İş uyuşmazlıklarında saat ücreti taraf başına 120 TL'dir. Konusu para olan ihtilaflarda, her bir taraftan ihtilaf miktarının % 3'ü oranında ücret alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri