Bu tablo sanatsal açıdan çok başarılı bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir. Sanat eleştirmenleri tarafından bu tablo, sanatçının, geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.
Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır.
Bu tablonun hikayesi kısaca şu şekilde örneklendirilebilir; Osman Hamdi Bey, yaşamını insanları eğiterek, resimleri ile sanata yakınlaştırmayı dert edinmiştir. Bu sebeple eğitip değiştiremediği insanların varlığı nedeniyle evcilleştirilemeyen kaplumbağalara ilgi duyduğu ifade edilmiştir.
Öz: Evrendeki en eski canlılardan biri olan kaplumbağa, özellikle evini sırtında taşıması ve çok uzun ömürlü bir hayvan olması sebebiyle Türk inancında uğurlu ve kutsal sayılmış, devletin gücünü, koruyuculuğu, ölümsüzlüğü, bilgeli- ği, mutluluğu, sabrı, azmi, istikrarı, sonsuzluğu vs. gibi birçok konuyu simgele- miştir ...
Kaplumbağa Terbiyecisi'ndeki çinilerle kaplı mekân da gerçekte Bursa Yeşil Cami'nin üst katındaki bir odadır. Resimde kırmızı giysiler içinde gördüğümüz yaşlı adam, ressamın bizzat kendisidir. Osman Hamdi Bey yalnızca bu resminde değil, daha birçok yapıtında figür olarak kendisini kullanmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Türk sanatının klasiklerinden olan ve 1906 yılında, Kadıköy'ün ilk belediye başkanı ve sanatçı Osman Hamdi Bey tarafından yapılan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablo, acaba ne anlatmak istiyor? Tabloda yer alan kapının üzerinde (şifau'l kulub likau'l mahbub) yazıyor. Manası: 'kalplerin şifası sevgiliye kavuşmaktır.
Yaşamı boyunca eğitime önem veren Osman Hamdi Bey, padişahlıkla yönetilen Osmanlı Dönemi'nde sanatın gelişmesi için var gücüyle çalışmıştır. Tablodaki yaratılışı itibariyle yavaş olan kaplumbağa, “tembelliği” temsil etmekte ve Osman Hamdi tembelliği felsefe edinmiş bu insanları eğitmeye çalışmaktadır.
Hintliler dünyanın deniz kaplumbağasının sırtındaki dört fil tarafından taşındığını düşünüyorlardı. Bazıları ise dünyanın öküzün boynuzları üzerinde durduğunu söylemiş, depremlerin ise öküzün başını sallaması sonucu meydana geldiğini düşünmüşlerdir.
Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu, Osman Hamdi Bey'in tuval üzerine yağlı boğa ile yaptığı bir resimdir. Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan tabloda sekiz kaplumbağa ve kırmızı elbiseli bir derviş resmedilir.
Kaplumbağaların Fiziksel Özellikleri
Kaplumbağaların vücutları kalın bir kabukla örtülüdür. Baş, kuyruk ve bacaklar bu sert kabuğun dışına uzanabilmekte ve bu sayede beslenebilmekte, hareket edebilmektedirler. Suda ve karada yaşayan türleri ile kaplumbağalar hemen hemen herkesin sempatisini kazanmış yavaş canlılardır.
Eser gerçeküstücülük akımıyla anılmaktadır.
Kaplumbağa Terbiyecisi: Türbe, Cami içi vb. gibi mekânlarda canlandırdığı “Hoca” modeli aslında kendisidir. Kaplumbağa Terbiyecisi'nde, etekleri işlemeli kırmızı kıyafetli sakallı adam (derviş), ellerini kalça hizasından arkaya alarak ney tutmakta. Belini hafiften öne doğru kırmış, başı önüne bakıyor.
"Kaplumbağa Terbiyecisi" (1906), "Silah Taciri" (1908) Osman Hamdi'nin en ilgi çeken ve özgün eserlerindendir. Birçok resmi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Londra, Liverpool ve Boston müzelerinde sergilenmektedir. Sanatçı, 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul Kuruçeşme'deki yalısında hayatını kaybetti.
Yapıtlarının çoğu 2 tanedir. Çünkü oryantalist resim, detaylar üzerinedir. İlkini yapınca ikincisini yapmak detayları çözümlediği için kolaydır.” Yüksel İnşaat'ın desteğiyle düzenlenen sergi, 30 Haziran'a kadar izlenebilir.
Resimlerini oryantalist çizgilerle ama batılı mesaj verme kaygısıyla çizmiştir. Osman Hamdi Bey'in yapmış olduğu bu resimlerden, Osmanlı kadınlarının batılı hemcinslerinin düzeyine erişmeleri için sosyal ve dini baskılardan uzak tutulması gerektiğine inandığı anlaşılmaktadır.
1906'nın 1 Mayıs günü Paris Grand Palais'de açılan, Fransız Sanatçılar Derneği'nin (Société des Artistes Français) düzenlediği Salon sergisinde Fransızca adı “L'homme aux Tortues” (Kaplumbağalı Adam), sergiye ait katalogların birindeyse ingilizce adı kısaca “Tortoises” (Kaplumbağalar) olarak verilen resim Osman Hamdi ...
Abdülhamid tarafından 1881'de Müze-i Hümayun, 1882'de de Sanayi-i Nefise Mektebi'nin müdürlüğüne atanan ve vefat ettiği 24 Şubat 1910'a kadar bu görevlerine devam eden Osman Hamdi Bey'in Gebze Eskihisar'da bulunan, mimari çizimleri kendisine ait olan yazlık evi, her yıl ortalama 50 bin ziyaretçiyi ağırlıyor.
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, ...
2. "Kaplumbağa Terbiyecisi"
Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri olan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' açık artırma usulünce yapılan müzayedede 5 milyon TL'ye Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. Tablonun bugünkü değerinin ise 15 milyon TL olduğu düşünülüyor.
Kaplumbağa (ya da tosbağa), Testudines takımını oluşturan çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşayan, ağır yürüyüşlü, dört ayaklı, sürüngenler için kullanılan terim.
Aslında ters dönünce hiç bir şey olmaz.Bu herkezin kaplumbağasında olur.Benimkinde dahil.Ama korkma kendisi isterse rahatlıkla döner. Sen hiç elleme.Ter dönünce yanından 3-4 dakka uzaklaş. Ozaman bak nasıl dönüyor.Yani kısacası korkmana gerek yok.
Vücutlarının pul ya da benzer levhalarla kaplı olması nem kaybını en az düzeyde tutmalarını sağlar, bu sayede kurak ortamlara oldukça iyi uyum sağlarlar.
Osman Hamdi Bey'i yüz binlerce sanatseverle buluşturan Pera Müzesi, ziyaretçilere bu kez de onun kurgusal çalışma ortamını ve çok sevilen tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi'ni sanal gerçeklik teknolojisi aracılığıyla deneyimleme fırsatı veriyor.
İngiliz ressam ve heykeltıraş Frederic Leighton'ın oryantalist tarzda yaptığı Müzik Dersi isimli tablo İki Müzisyen Kız ile aynı temadadır. Bu eserde oryantalist kıyafetler giymiş iki kadından yaşça büyük olan küçük olana enstrüman çalmayı öğretmektedir.
Osman Hamdi Bey'in rekor fiyata satılan “Kur'an Okuyan Kız” tablosunun Malezya İslam Sanatları Müzesi tarafından alındığı ortaya çıktı. Türk resminin öncülerinden ressamın eseri gelecek hafta başlayacak "Doğu'dan İlhamla" başlıklı sergi kapsamında British Museum'da ziyarete açılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri