Pişen balık derisinden ve kılçıklarından dikkatlice ayrıldıktan sonra tek başına verilebilir. Dilerseniz ayıkladığınız balığı sebze püresinin içerisinde de verebilirsiniz. Balık seçimi yaparken en önemli kural mevsiminde, denizde yetişen ve daha çok küçük balıklara öncelik verilmeli.
Levrek balığı, somon gibi büyük kılçıklı, yumuşak ve lezzetli bir balık. Bu özellikleri ile 9 aylık bebeğine ufak ufak vermeye başlayabilirsin. Anneler levrek için özellikle buğulama yöntemini tercih ediyorlar.
Omega 3 oranı yüksek olan “somon, sardalya, uskumru, hamsi ve palamut” bebekler için uygun balıklar olabilir. Balığa başlarken tatları daha nötr olan beyaz etli balıkları tercih edin. İyice ayıklayıp kılçık kalmadığından emin olun.
İçinde cıva bulunan ve dip balığı olarak adlandırılan balıklardan uzak durun. Bu balıklar bebeğiniz için uygun değildir. Miniğinizin sindirim sistemine zarar vermeyecek, hafif ve kokusuz balıkları tercih edin. Somon gibi kokusuz hafif ama bol etli balıkları tercih edebilirsiniz.
PİŞİRMEDE EN SAĞLIKLI YÖNTEMLER
Balığın çiğ olarak tüketilmesi birtakım bakteri, virüs ve parazitlerin geçmesine neden olacağından pişmiş balık tercih edilmelidir. Sekizinci aydan itibaren çocuklara haftada en az 2 kez kılçıklarından ayıklanmış balık, sebze pürelerinin içine katılarak ya da tek başına verilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Anne sütünde de bulunan EPA ve DHA omega 3 yağ asitlerini barındırmasıyla haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen balık, özellikle 10 ay üstü bebekler ile çocuklarda zeka gelişimine önemli katkı sağlıyor.
Merhabalar;10 aylık bebeğinize balığı rahatlıkla yedirebilirsiniz. Anne sütüne devam edin zaten balık yedikten bir kaç saat sonra emecektir,herhangi bir sorun olmaz endişelenmeyin. Balıklarınızı ızgara,fırın ya da buğulama yaparak ve kılçıklarını iyice ayıkladıktan sora küçük küçük yedirebilirsiniz.
Sebzeleri küp küp doğrayıp balık suyunun içinde haşlanmaya bırakın. Balığın kılçıklarını dikkatle ayıklayıp etlerini didikleyin. Sebzeler piştikten sonra balık etlerini çorbaya ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Ocaktan aldığınız çorbayı zeytinyağı ilave ederek bebeğinize yedirebilirsiniz.
-Balık yemiyorsa ya da allerjisi varsa doktor önerisiyle uygun dozda balık yağı başlanabilir. -Üzeri soslanmış, hazır /dondurulmuş olarak satılan ürünler küçük çocuklar ve bebekler için uygun değil.
Evet emzirebiliriz hatta mama alan bir bebek ise balık yedikten sonra mama da alabilir.
Bebekler ne zaman ve hangi balıkları yiyebilir? Bebekler -. ay itibariye balık denemelerine başlayabilirler. Balık olarak hamsi istavrit ve somon tercih edebilirsiniz.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Derin bir kaseye, somon, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve taze biberiye ilave edip, ovun ve kenara alın. 2. Orta ateşte tencerede suyu kaynatıp, üzerine süzgeç yerleştirin ve Brüksel lahanası, havuç, kapya biber, brokoli ve sosladığınız somonu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın. 25-30 dk. buharda pişirin.
İşte bebeğinize ek gıda döneminde yedireceğiniz ilk balık yemeği tarifi... Ayıklanmış balık yıkanarak fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde ya da fırın poşetine yerleştirilerek pişirilebilir. Ya da tencerede sebzelerle birlikte üzerine yarım su bardağı su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilebilir.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Çocuklar için balık yağı faydaları çeşitlidir ve hem zihinsel hem de bedensel gelişim açısından balık tüketiminin önemi büyüktür. Bu sebeple gelişim çağındaki çocuklar için düzenli balık tüketimi ya da balık yağı kullanımı önerilir.
7. ay ile 12. ay aralığındaki süreç bu geçiş için tavsiye edilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: - Bebeğinize yedireceğiniz balık taze olmalı, kılçıklarından arındırılmış ve bebeğinizin tüketebileceği boyutlarda hazırlanmış olması tavsiye edilir.
Tarhana, 1 su bardağı soğuk suda karıştırılarak balık suyunun olduğu tencereye ilave edilip kaynayana kadar pişirilir. Buharda pişen sebzeler çatalla püre haline getirilir ve ayıklanıp didiklenmiş balıklarla birlikte tencereye ilave edilir.
Balık çorbası yapılırken beyaz etli balıklar kullanmaya çalışın. Palamut, kırlangıç, iskorpit gibi balıklar olabilir. Böylece balık çorbanız daha lezzetli olacaktır.
BEBEKLER İÇİN BALIK ÇORBASI (8.aydan itibaren)
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Kendinizi tanıyorsanız ve balıktan sonra sütün midenizi bozduğunuzu düşünüyorsanız balık tüketiminden sonra belli bir süre bekleyebilirsiniz. Bu süre takribi 4-5 saat olabilir. Bu süreden sonra süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi midenizi bozmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri