Bebeklerde balık yemek için en uygun zaman genellikle 10-11. aydan sonrası olarak belirlenir. Çünkü balık, yavrularınız için ağır gelebilecek bir besindir, daha erken başlamak bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Bebekler 9 aylıktan itibaren balık yiyebiliyor. Bebeklere balık vermek için en önemli sebebimiz beyin ve sinir sistemi gelişimi için çok değerli olan ve vücudumuzun üretemediği Omega-3 asitlerinin en en çok balık ve deniz ürünlerinden alınabilmesi.
Çinekop, lüferin bebek hali. Bebekken avlanınca, büyüyemiyor, üreyecek vakti olamıyor. Bu yüzden türü tükeniyor.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Bebeklere balık başlama zamanı pek çok kaynakta farklıdır. En erken 8. ay en geç 12. ayda bebeklerin balık yemeleri en doğrusudur. Balık alerjik potansiyeli olan bir gıdadır ve çocuğun alerji geçmişi varsa dikkat edilmelidir. Mümkünse bebeğinize balık vermeden önce, doktorunuza danışın.
İlgili 45 soru bulundu
Hamsi, mezgit, istavrit gibi balıkların kendileri gibi kılçıkları da çok küçüktür. Bu türleri yedirirken kılçıklarını iyice iyice ayıklamış olduğunuzdan emin olmalısınız. Levrek, iri uskumru, çipura gibi balıklar tercih edilmemelidir. Bu tarz büyük balıklarda cıva oranı yüksektir.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan dolayı çinekop her türlü pişirimeye uygundur. Tavada, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilen çinekop sebzelerle zenginleştirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi çinekop da taze olarak tüketilmelidir.
Çinekop balığı oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Bu ballığı ızgara şeklinde pişirebileceğiniz gibi, fırında ya da mangalda pişirebilirsiniz. Pulsuz bir balık olduğundan, ayıklanması sonderece kolaydır. Lüferin küçüğü olduğundan, aynı lüfer lezzetini alabilirsiniz.
Çinekop, sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar.
Bebekler ne zaman ve hangi balıkları yiyebilir? Bebekler -. ay itibariye balık denemelerine başlayabilirler. Balık olarak hamsi istavrit ve somon tercih edebilirsiniz. Balıkları haşlama,buharda veya fırında hazırlayabilirsiniz.
Ayıklanmış balık yıkanarak fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde ya da fırın poşetine yerleştirilerek pişirilebilir. Ya da tencerede sebzelerle birlikte üzerine yarım su bardağı su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilebilir.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Eti serttir. Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır.
Somon başta olmak üzere uskumru, hamsi, istavrit, sardalya çocuklar tarafından tüketilebilmesi uygun olan balıklardır. Ancak ülkemizde genellikle dondurulmuş somon bulunabildiğinden hamsi, sardalya gibi balıkların tüketilmesi daha uygun olabilir. Balık alırken mevsim ve deniz balığı olmasına da dikkat edilmelidir.
Merhabalar;10 aylık bebeğinize balığı rahatlıkla yedirebilirsiniz. Anne sütüne devam edin zaten balık yedikten bir kaç saat sonra emecektir,herhangi bir sorun olmaz endişelenmeyin. Balıklarınızı ızgara,fırın ya da buğulama yaparak ve kılçıklarını iyice ayıkladıktan sora küçük küçük yedirebilirsiniz.
Somon balığı bebeklere ne zaman verilir? Somon, yağlı ve lezzetli bir balık türü. Ayrıca kılçıklarının büyük olması ile de kolay temizlenebilir özelliğe sahip. Bu yapısı ile 9. ay itibariyle bebeklere verilebilecek balıklar arasında.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
En üstüne limon dilimlerini ekleyerek önce pişirme kağıdını sonrada folyoyu kapatarak kenarlarını kıvırarak birleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Balığın büyüklüğüne göre pişirme süresi değişse de çinekop çabuk pişen bir balık. Yaklaşık 25-30 dakika da hazır olacaktır.
Çinekop: Ilıman deniz ve okyanuslarda yaşayan çinekop, Karadeniz ve Ege'de yaşar. Üreme işlemini ise Marmara Denizi'nde yapar. Eylül ayının sonunda Karadeniz'de yumurtlayan balıklar, İstanbul Boğazı'ndan çıkmaya başlar.
YEMLİ ÇİNAKOP AVI
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Çinekop. Yani lüferin yavrusu. Öyle küçüğü falan değil gerçekten henüz olgunlaşmamış yavru balıklar. Lüfer, dünyada lezzeti ile ün yapmış 28 cm'den itibaren yumurtlayabilen bir balık.
Anne sütünde de bulunan EPA ve DHA omega 3 yağ asitlerini barındırmasıyla haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen balık, özellikle 10 ay üstü bebekler ile çocuklarda zeka gelişimine önemli katkı sağlıyor.
Bebeğinizi takip eden doktorunuza danışarak mümkün olduğu kadar erken yaşta balık yemesini sağlayın. Somon gibi kılçıksız balık tercih edin ve minik minik yedirerek balığın tadını sevdirmeye çalışın. Sevdiği yemeklerin içerisine minik miktarlarda balık katarak balığın tadına aşina olmasını sağlayın.
-Balık yemiyorsa ya da allerjisi varsa doktor önerisiyle uygun dozda balık yağı başlanabilir. -Üzeri soslanmış, hazır /dondurulmuş olarak satılan ürünler küçük çocuklar ve bebekler için uygun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri