Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peynir mayası yerine ne kullanılabilir? Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Süt ılıyıp yaklaşık 36-38 derece civarına geldiğinde (süt mayalama sıcaklığının hafif altında) 2 kapak maya ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu ilave edip güzelce karıştıralım ve sıcaklığını koruyacak şekilde güzelce etrafını sararak 2 saat mayalanmasını bekleyelim.
Peynir mayası veya rennet, geviş getiren memelilerin midesinde üretilen ve peynircilikte kullanılan bir dizi enzim. Peynir mayasının en önemli bileşeni olan kimozin, bir proteaz enzimi türü olup, sütün içindeki kazeinin pıhtılaşmasını sağlar.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaştırılması, pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Maya tutmayan peynir tekrar mayalanır mı? Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir.
Sütü pıhtılaştırmak kesinlikle çok kolaydır. Süt birçok enzimle sol halden jel hale getirilebilir, ama PIHTI KESİM OLGUNLUĞU SÜRESİ HER PEYNİR ÇEŞİDİ İÇİN AYRIDIR. Beyaz peynir, ister çiğ, ister pastörize sütten yapılsın, 1,5 saatte kıracak şekilde mayalanır.
Sütün pıhtılaştırılmasında nohut doğrudan kullanılabilir. Nohut ile mayalama yönteminde; bir kavanozun içine 15 adet nohut konur. Pastörize veya kaynatılmış süt, 38-40 dereceye kadar soğutularak üzerine ilave edilir. Karışım, yoğurt mayalar gibi 1 gün bekletilir.
Şirden mayası, otla beslenmeye başlamamış buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilir.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir.
Yoğurdun tüm suyunun süzülüp süzülmediğini kontrol ettikten sonra tülbenti açarak oluşmuş peyniri bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Şu durumda peyniriniz tüketilmeye hazır hale gelmiştir.
Bir tutam tuz birkaç damla limon suyu ve arzuya göre bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz. Dinlendirme aşamasının ortalama 5 saat olduğunu ardından buzdolabında beklemesi gerektiğini unutmayınız.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Normal yoğurttan maya olur mu? Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir. 1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır. 3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
PASTÖRİZE SÜT
Sağımdan itibaren aktif olan bu enzimler gerekli depolama koşulları sağlanmadığında sütün mikrobiyolojik kalitesini bozabilir, üretilecek peyniri ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Kaç kilo sütten kaç kilo peynir olur? 6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri