Başlangıçta alerji yapma ihtimali en düşük olan meyvelerden, örneğin elmadan başlayabilirsiniz. 4 aylık bir bebek, doğal su ile karıştırılmış meyve suyunu zorlanmadan tüketebilir. Biraz daha büyük olan bebeklere üzüm, muz ve havuç suları da içirilebilir.
Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır. Meyvelerin %80'i sudur.
İlk 6 ay bebeğiniz ihtiyaç duyduğu tüm sıvıyı anne sütünden alır. 6. aydan sonra katı gıdaya geçiş döneminde ise bebeğiniz su ve doğal meyve suları içebilir. Mevsim meyvelerini cam rendeyle püre haline getirip süzdükten sonra bebeğinize verebilirsiniz. 🍓 Günlük yarım çay bardağı meyve suyu, bebeğiniz için yeterlidir.
Ancak bebeklere 1 yaştan önce meyve suyu verilmesi yetersiz enerji alımı (beslenme) ve anne sütünün kesilmesine yol açabilmektedir. Meyve suyu olarak, ilk etapta genellikle elma suyu tercih edilmesinin sebebi daha az alerji riski taşımasıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Başlangıçta alerji yapma ihtimali en düşük olan meyvelerden, örneğin elmadan başlayabilirsiniz. 4 aylık bir bebek, doğal su ile karıştırılmış meyve suyunu zorlanmadan tüketebilir. Biraz daha büyük olan bebeklere üzüm, muz ve havuç suları da içirilebilir.
Bebeğe altıncı aydan sonra verilecek olan meyve suyunun yüzde yüz meyve suyundan yapılmış olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü içinde şeker ve su katkılı meyve suları bebekler için faydalı olmaktan ziyade oldukça zararlıdır ve temel beslenmelerinde yeri yoktur.
Uzmanlar sindiriminin kolaylığı açısından, pH değeri 7.0'nin üzerinde olan suları tavsiye ediyorlar. Doğal mineralli sular saf olmakla beraber, bu suların kalsiyum oranları bebeklere fazla gelebilir. Doğal kaynak suları ise bebekler için fazla sodyum içerebilir.
6 aylık bebekler için anne sütüne ek olarak su verilebilir. Zira bu yaştaki bebekler, farklı gıdalarla tanışmaya hazırdır. 6 aylık bebek içecekleri, yalnızca suyu kapsamaktadır. Bu da demek oluyor ki, bebeğinize anne sütü dışında vereceğiniz ilk sıvı su olmalıdır.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir. Ezmek için makine kullanılmaz) Öğle yemeği (ana öğün).
Meyvelerimiz iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranır. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Meyveler yumuşayınca blendrdan geçirilir. Kıvamı size katı gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ben de ekledim.
Tek bir gıda verin, 1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
-havuç suyu, elma suyu, şeftali suyu, armut suyu: 5 aylıkken 1-2 tatlı kaşığıyla başlanan meyve sularının miktarı 6 aylıkken artırılabilir.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz. Bisküvileri yatar pozisyondayken çocuğunuza vermeyiniz. Çocuğunuza bisküviyi yedirirken yanında olunuz.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebeğe verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Bu sebeple, meyve suyu satın alırken dikkat edilmesi gereken konular şunlardır: - Ambalajın sağlamlığından ve açılmadığından emin olunmalıdır. - Ambalajı hasar görmüş ürünler satın alınmamalıdır. - Ambalaj açıldıktan sonra üreticilerin önerdiği tüketim süresi boyunca buzdolabında saklanmalıdır.
Bir çok doktor bebeklere şeftaliyi 4 ila 6 ay arasında başlatıyor. Özellikle katı gıdaya 6 aydan önce geçen bebekler için şeftali iyi bir besin kaynağı... Tatlı, lezzetli. Tavukla, muzla, hatta avokado ile beraber verebilirsiniz, yoğurtla karıştırabilirsiniz.
Malzemeler: 1 adet elma, 1 adet portakal, 10 adet çilek, 100 ml. su. Hazırlanışı: Temizlediğiniz elmayı ve çilekleri blendera atın. Üzerine bir adet portakalın suyunu sıkın. Son olarak suyu ekleyip blenderdan geçirin. 300 ml'lik bir bardakta servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri