Sağdığınız sütü saklamak için ise herhangi bir kap ya da poşeti kesinlikle kullanmamalısınız. Bu iş için üretilmiş ve gerekli hijyen şartlarını taşıyan süt saklama poşeti ile süt saklama kabı bulunmaktadır.
Sütünüzü sağdıktan sonra süt saklama poşetleri, süt saklama kapları veya küçük cam kavanozlara koyup buzdolabında yahut buzlukta anne sütünü muhafaza edebilirsiniz. Sütün buzdolabında bozulmadan bekleme süresi şu şekildedir: Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat. Buzdolabı rafında (4 derecede) 3 gün.
Strelize edilmiş, kapağı iyi oturan, dışı sert plastik veya cam kaplar kullanabilirsiniz. Bu kapların üzerine sağım yaptığınız saati ve tarihi yazmanız gerekir. Çünkü önce sağılmış anne sütü, ilk kullanılmalıdır.
Anne sütü nasıl saklanmalıdır ve kullanılmalıdır? Sağmış olduğunuz anne sütünü buzdolabınızın soğutucu ya da derin dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Bunun için: Medikal ölçüde sterilize edilmiş, anne sütü saklamak için özel üretilmiş kap/şişe ya da anne sütü saklama poşeti kullanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Anne Sütünün Saklama Koşulları
Süt saklama poşetleri sağlığa zararlı olmamakla birlikte, sütün saklama koşulları da anne sütünün kalitesini doğrudan etkilemektedir. Süt saklama poşetlerinin mümkünse buzdolabının ya da buzluğun orta kısımlarında saklanması tavsiye edilmektedir.
Dondurulmuş Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tazeliğini koruması açısından donmuş anne sütünü çözdürme işlemi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Anne sütünü çözdürdüğünüzde eğer keskin, ekşi bir koku geliyorsa sütünüz bozulmuş olabilir. Doğru bir şekilde çözdürülmeyen sütler de çabucak bozulabilmektedir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir. Daha fazla kalırsa mikroorganizmalar oluşur ve çoğalır. Bu amaçla soğuk tutan termoslar kullanabilirsiniz. Eğer termosunuz yoksa ve yaz aylarında iseniz biberonu buzdolabında soğutulmuş ıslak havluya sarıp 2 saat içinde bebeğinize içirebilirsiniz.
Süt Saklama Poşeti Nasıl Kullanılır? Anne sütü saklama koşulları açısından, öncelikle sütünüzü sağmanız ve düzenli bir şekilde poşete aktarmanız gerekir. Bunun için pratik ve sağlıklı süt sağma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemleri kullanarak sağdığınız sütü bir şişe ya da biberon yardımıyla poşete aktarabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. Ufak bir sticker ile sütü sağdınız tarihi ve saati kapların üzerlerine yapıştırmayı unutmamalısınız.
Biberon içindeki anne sütü oda sıcaklığında en fazla 3 saat dayanabilir. 3 saat sonrasında süt ekşimeye başlayacaktır. 19 veya 26 derece aralarında biberon içindeki anne sütünü koruyup bebeğinize verebilirsiniz. Yine de her ihtimale karşı sütü bebeğinize vermeden tadına bakmanızda fayda olacaktır.
Kapaklı cam biberonlar, kapaklı cam saklama kapları ve hatta küçük cam kavanozlar iş görecektir. Bu kapların kapaklarının sıkıca kapandığından emin olun. Cam kaplarınız yoksa anne sütü için özel üretilmiş plastik saklama kapları ya da torbaları ikinci tercihim olur.
Süt saklama poşeti tekrar kullanılır mı? Hayır tüm süt saklama poşetleri tek kullanım içindir. Bu nedenle kullandığınız bir poşeti yeniden kullanmamalısınız.
Bu çerçevede, anne sütünün saklanma koşulları aşağıdaki gibi özetlenebilir. Oda sıcaklığında (19-20 °C) 3 saat, Buzdolabında (<4 °C) 3 gün, Derin dondurucuda (>-18 °C) 3 ay anne sütünün besleyici özelliğini yitirmeden korunması sağlanabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
İlk günlerde eğer anne ve bebek birlikte değilse doğum sonrası ilk saatler içinde süt pompası kullanılabilir. Bu memelere uyarı vererek sütün artışını kolaylaştırır. Daha sonraki süreçte eğer bebeğiniz ile birlikte değilseniz 3 saat arayla süt sağmaya devam edebilirsiniz.
3) 6. haftadan 6. aya kadar: Günde 7 – 8 öğün olmak şartıyla bebeğiniz her öğünde en az 60 ml anne sütü almalı ve göğüste en fazla yarım saat tutulmalı.
Uyarıcı olarak bilinen CMP ve IMP nükleotitleri ise gün içinde çoğalmakta. Uzmanlar bu nedenle gün içinde pompalanan sütün gece değil gündüz verilmesini öneriyor.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın.
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri