6 aydan önce hiçbir ek besine başlanmaması gerektiğini aktaran Şengel, anne sütünün 6 aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekti, “6 aydan sonra ek gıdalara geçilebilir. Ancak bebeğin tüketmesini sağlamak için hiçbir ek gıda tuz veya şeker ile tatlandırılmamalıdır” uyarısında bulundu.
Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir. Ancak süt şekerli tüketildiğinde ağız ve diş sağlığına, temizliğine dikkat etmek gerekiyor.
Bu dönemde şeker tüketen bebeklerin bağışık sistemlerinin gelişiminde çeşitli sıkıntılar görülebiliyor. Fazla şeker tüketen bebekler, yaşıtlarına göre grip, nezle gibi hastalıklara çok daha kolay yakalanabiliyorlar. Ayrıca, şeker tüketimi bu yaş grubundaki bebeklerin diş gelişimini de olumsuz etkiliyor.
Vücudumuzun da şekere ihtiyacı vardır, tabi çok az miktarda. Fakat bebeklerin ve küçük çocukların şeker tüketimi son derece önemli bir konudur. 1 yaşına kadar kesinlikle çocuklarınıza şeker katkılı besinler vermemeniz gerekir.
Elma püresi şeker yerine birçok tarifte tatlandırıcı olarak kullanabileceğiniz bir besindir. Elmaları karanfil veya tarçın ekleyerek suda pişirip ezerek elde edebilir, minik gurmenizin muhallebi, kahvaltı ve tahıllarını bununla tatlandırabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
6 aydan önce hiçbir ek besine başlanmaması gerektiğini aktaran Şengel, anne sütünün 6 aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekti, “6 aydan sonra ek gıdalara geçilebilir. Ancak bebeğin tüketmesini sağlamak için hiçbir ek gıda tuz veya şeker ile tatlandırılmamalıdır” uyarısında bulundu.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Geleneksel yöntemlerden en çok uygulananı bebeğe şekerli su verilmesi. Şekerli suyun kan şekerini yükseltme etkisi ile fayda sağlayacağı inancı, bebeğin şeker dengesinin bozulmasına ve bebek tokluk hissettiği için emmenin gecikmesine yol açıyor. Bu nedenle bebeğe şekerli su vermeken kaçının.
Uzmanlar; dokuzuncu ayı geride bırakan bebeklerin aile sofrasına oturtulmasını ve doğal yöntemlerle pişirilmiş ev yemeklerinden yemesini tavsiye ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan; bebeklerin dokuzuncu aydan sonra kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat tanınması gerektiğini söylüyor.
Aşırı şeker tüketimi vücudun sıvı dengesini bozar. Daha çok sıvı ihtiyacı doğuracağından dikkat dağınıklığı ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Bağışıklık sistemini devre dışı bırakan şeker, enfeksiyonlara daha hızlı yakalanmaya neden olur. Magnezyum emilimini bozarak saç dökülmesine neden olur.
İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.
Düzenli tüketilen hurma kabızlık gibi sindirim problemlerine engel olur. Besin öğesi ve lif açısından zengin olan hurma bebek ve çocuk beslenmesinde şeker yerine kullanılabilecek en doğal alternatiflerden biridir. 2 adet küçük hurma 1 porsiyon meyveye denktir ve yaklaşık 60 kaloridir.
Sütün mama ya da tatlı yapılırken şeker ilave edilerek kaynatılmasının sütün içindeki proteini büyük ölçüde azalttığı belirtiliyor. Sütün kaynadıktan sonra şeker ilave edilmesinin sütteki protein miktarının korunmasında önemli rol oynadığı vurgulanıyor.
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan Süt bileşiminde bulunan palmitoleik asit denen yağ asidinin şeker hastalığı riskinin düşmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle şeker hastalığı riskinin azalmasında düzenli süt tüketiminin çok önemli olduğunu söylüyor. Süt diyabete şifa olan nadir besinlerden!
Öneri: Halk arasında bilinenin aksine şeker ve şekerli besinler süt miktarını arttırmıyor. Her emzirme esnasında 1- 1,5 bardak su tüketerek yeterli sıvı alımını sağlayabilir, süt miktarını artırabilirsiniz.
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
Yeni doğan bebekler 2 aylık olana kadar sürekli acıkır ve bunu ağlayarak gösterirler. Bu dönemde mideleri oldukça küçük ve hassastır anne sütü sindirimi kolaydır ve anne sütü alan bebekler 2-3 saat aralıklarla emzirilmeleri gerekebilir. Genellikle huzursuz ve mızmız davranarak açlık hissini belli ederler.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Kolik bebekler için uyarılar
Ağlama nöbetlerini tamamen bitirmenin bir formülü yoktur. Bazı önlemler bu süreyi sadece kısaltılabilmektedir. Bebeğin ağlama nöbetiyle baş edemeyip, bebeklere şekerli su ya da bal gibi besinler kesinlikle verilmemelidir.
Uzmanlar; sarılığı olan bebeklere “Şekerli su” verilmesi gerektiği gibi inanışların yanlış olduğuna dikkat çekerek; “Evde sarılığı fark edilen bebekler hemen bir çocuk doktoruna getirilmeli ve bol bol emzirilmelidir.” dedi.
Yapılan araştırmalar şekerli suyun vücut doku ve hücrelerini yenilediğini ve mide ağrılarına şifa olduğunu ortaya çıkardı. Şekerli su ayrıca iyileştirici hücrelerin sayısını çoğaltır, gün boyu sizi dinç tutar, sindirim sistemini kolaylaştırır, karın ağrısına iyi gelir, enerji verir.
"İnsanlar geçmiste asırlar boyunca, hurma, üzüm, elma ve armut gibi yogun sekerli meyvelerin suyunu sıkarak "seker" niyetine kullanmıslar. Kimi zaman da meyvelerden elde ettikleri suyu kaynatıp, pekmez yaparak seker ihtiyaçlarını karsılamıslar.
Şeker kamışı, doğrudan şeker kamışından elde edilen şekerdir. Beyaz şekerden farklı olarak, şeker kamışı şeker kamışı bitki suyunda orijinal olarak bulunan bazı vitamin ve mineralleri hala içerir, ancak miktarlar nispeten küçüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri