Peki, bebekler ne zaman et yiyebilir? Bebeklere tavuk ne zaman verilir? Uzmanlar, bebeklerin 8. aydan itibaren et ve tavuk tüketebileceğini ifade ediyor. Ancak demir eksikliği olan bebeklerin 7. ayda da kırmızı et tüketimine başlayabileceği belirtiliyor.
7. ve 8. Ay Bebek Beslenmesi. Bu aydan sonra etler (dana , hindi, tavuk) ve sebze püreleri verilebilir. 7. aydan sonra anne sütü ile beraber çocuğun besin gereksinimlerini karşılamak için ek gıdalar yeterli miktarda alınmalıdır.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Bunun dışında ilikli kemik suyunu da bu aylarda bebeğinize verebilirsiniz. Peki bebeklere verdiğiniz kemik suyu danadan mı kuzudan mı olmalı? Uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyor ve kuzu etini tavsiye ediyor.
Küçük boy bir tencereye iyice yıkadığımız tavuklarımızı alıyoruz. Üzerine 1, 5 litre soğuk suyu ekliyoruz ve orta ateşte tavuklar yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı şekilde haşlıyoruz (düdüklü tencerede de haşlayabilirsiniz)
İlgili 26 soru bulundu
Merhaba anneler geçen hafta yaptığımız bol vitaminli tavuk suyundan bugün güzel bir tavuk suyu çorbası tarifini paylaşacağım. Bu çorbayı 8 ay ve üzeri bebeklerinize rahatlıkla yedirebileceksiniz.
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Köfte 9-12 aylarda başlanabilir ve iyi bir parmak yiyeceğidir. Kıymaya ilk başladığınızda, bebeğinizin bu pütürlü şeyden rahatsız olması, tükürmesi, dilinin ucuyla itmesi, yutmak istememesi normaldir, oanik yapmayın, bebeği de korkutmayın... Et, bebeğiniz için en önemli protein ve demir kaynağı olduğundan devam...
Bebekler için ilikli kemik suyu hangi kemikten yapılır, bunu da söyleyelim. Daha çok ilikli kuzu kemikleri ve kuzu kaburga kemikleri tercih ediliyor.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Kalsiyum ve Omega-3 Desteği
Vücutta bulunan kalsiyum oranının büyük bir bölümü kemik ve dişlerde. Bu yüzden kemik gelişimi için oldukça önemli olan kalsiyumu yeterli düzeyde alabilmesi için bebeğinize; yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve badem gibi yiyeceklerden oluşan beslenme listesi hazırlayabilirsiniz.
Özellikle 6. aydan itibaren bebeklerde demir eksikliği görülme riski artar. Kırmızı et yemek bebeklerin demir eksikliği riskinin azaltılmasında ve daha yüksek besin değerlerine sahip beslenmesinde etkilidir. Bebeklerin ek gıda döneminde ete alışmaları için çorbaların içerisinde et suyu veya yağsız kuzu eti katılabilir.
Ek gıda günde 2-3 öğünü geçmemeli, bebek kalan öğünlerde anne sütü almaya devam etmeli 7.ay dolduktan sonra; yumurtanın sarısı, tavuk suyu-et suyu çorbalar, köfte (diş ve yutma kapasitesine bağlı) verilebilir.
Bulgurun ana vatanı olan canım ülkemizin bu eşsiz besin kaynağını 8 ayını doldurmuş miniklerimizle tanıştırmanın vakti gelmiştir. Besin değeri olarak oldukça yüksek olan bulgur; B vitamini, kalsiyum, fosfor ve demir açısından da oldukça zengin. Yapılışı çok pratik olan bu sağlıklı mamaya tüm bebekler bayılacak.
Bilindiği gibi bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi öneriliyor. 6. aydan sonra ise yavaş yavaş ek gıdaya geçiş süreci başlıyor. Et tüketimi için ise çoğu doktor 7. ayı uygun görüyor. Bu dönemde et tüketimiyle birlikte bebeklere ilikli kemik suyu da verilmeye başlanabiliyor.
Bebeğiniz için seçeceğiniz içme sularının doğal kaynaklardan çıkmış olması mineral yönünden zengin olduğunu gösterir. Mineral yönünden zengin içme suları yumuşak içime sahip olmalıdır. Doğal kaynak suyu sodyum oranınca düşük olmalıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri fazla sodyum oranından etkilenebilir.
Kemiklerimizi yıkayalım sonra tencereye koyup tencere gibi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya çıkınca çıkan köpükleri alıp ,içine isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Ocağın en küçük gözüne koyup altı kısık bir şekilde 9-12 saat kaynatabilirsiniz.
Bebeğiniz ebeveynlerinin tercihine göre, genelde 9 aydan itibaren uygun bir zamanda et ile tanıştırılır. İlk yediği et kolay hazmedilmesi açısından kıyma olarak verilir. Bebek köftesi de çocuğunuz için güzel bir alternatif olup içeriğine ekleyeceğiniz malzemelerle bebeğinizin menüsünü zenginleştirir.
Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Soğanın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir.
Tecrübeli anneler ve birçok doktor, bebekler ve küçük çocuklar için daha az kirliliğe, ilaca ve yabancı maddeye maruz kaldığı için kuzu etini tavsiye ediyor.
Bazı insanlar tavuk yedikten ve tavukla temas ettikten sonra alerjik belirtileri yaşayabilirler. Tavuk eti alerjisi çok yaygın bir alerji değildir. Ancak bu alerji şiddetli belirtilere neden olabilir. Tavuk eti alerjileri hem çocukları hem de çocukları etkileyebilir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir. Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri