Bebekler, özellikle yaşamlarının ilk 1 yılında uykuda irkilip sıçrayabilirler. Eğer bu duruma eşlik eden başka bir belirti yoksa bebeklerin uykuda irkilmesi veya sıçraması gayet normaldir.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
Sıçrama refleksi
Önce kollar omuzlardan geriye doğru açılır, düz bir şekilde uzatılır. Sonra kollar dirseklerden bükülür ve tekrar gövdeye yaklaşarak sakinleşir. Bu refleks anne karnında başlar, doğumla devam eder ve 3'üncü aydan itibaren azalarak kaybolur.
Bebeklerde İrkilme
Düşüyormuş gibi hissetmek, kötü bir rüya görmek, çok yemiş ve yediklerini hazmedemiyor olmak, aç olmak ya da başka konforsuz durumlar sıçramaya yol açar. Bebeklerde uykuya dalarken sıçrama, uyku esnasındaki den fazla olabilir. Bebeklerde sıçrayarak uyanma da çok yaygın şekilde görülür.
Bebekler uykuda neden sıçrar sorusunun cevabı genellikle sindirim sistemiyle alakalıdır. Özellikle hala annesini emen bebeklerde sindirim güçlüğü ve buna bağlı olarak gaz sorunu görülebilir. Gaz sıkışması yaşayan bebek uykuda sıçrama gibi tepkiler verebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Beyin gelişiminde, yeni bağlantılar oluşturulurken kullanılmayan bağlantılar iptal edilir ve çocuk yeni bir beceri edinirken tekrar tekrar aynı şeyi yapar. "Tekrar”lar çocuğunuzun bir zihinsel sıçrama dönemine hazırlandığının işaretidir.
Her ne kadar bedeniniz uykuya dalıyor gibi gözükse de henüz uykuya hazır olmayan bir beyin vardır. Aşırı düşünmek ve kaygılanmak, beynin vücuda uyarı vermesine sebep olur. Ayrıca kaslarınız da bu uyarıdan etkilenerek kasılır. Böylelikle uykusuzlukla beraber görülen uykudayken sıçrama ve titreme de gerçekleşmiş olur.
Doğumdan sonraki süreçte başlayan moro refleksi ilk üç aydan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Beşinci aydan sonra refleksten alınan yanıt giderek azalır ve zamanla refleksten yanıt alınamaz. Moro refleksi altıncı ayla birlikte tamamen kaybolur.
Moro refleksi, hamileliğin 28. haftasında belirmeye başlar ve 32. haftasında yeni doğan bebeğinki kadar olgunlaşmıştır. Hamileliğin ilk 4 ayında normal kabul edilen bu refleks, bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesine bağlı olarak en geç 6. ayda kaybolur.
Korkan bebek sıçrama, dudaklarını büzme, yumruklarını sıkma, nefesini tutma ve sonrasında hızlı nefes alıp verme, duraklama gibi belirtiler verir. Korkular içgüdüsel olarak gelmekte, yeni doğanda duygusal bir gelişim ve herhangi bir öğrenme olmadan da doğuştan bir korku eğilimi olduğu gözlenmektedir.
Bir uyarı geldiğinde durum değiştirme hareketi görülür. Durum değiştirme hareketine irkilme denir. ✔ İrkilme uyaranın yönüne bağlı olursa tropizma ya da yönelme, uyaranın yönüne bağlı değilse nasti ya da ırganım hareketi denir. Uyaranın yönüne bağlı olarak gerçekleşen irkilme hareketleridir.
Bazen haftalar boyunca devam eden bu süreçte bebek kendini huzursuz hissedebilir. Düşük şiddette ateş ve ishal de diş çıkarma belirtileri arasında yer alır. Bebeğin hareketlerinin daha denetimli olmaya başladığı 4. ayda bebek, istediği nesnelere uzanabilir ve onları kavrayabilir.
Yenidoğan bebekler uykularında Moro refleksi nedeniyle çok sıçrar ve bu da bebeğin uyanmasına neden olur. Moro refleksi, bebeğin güvenli bir destek noktasına sahip olmadığını algıladığında ya da ani pozisyon değişikliği yaşadığında verdiği içgüdüsel tepkidir. Bebeğin sinir sisteminin düzgün geliştiğini gösterir.
İrkilme epilepsisi ani, beklenmedik ses veya somatosensoriyel uyarı ile tetiklenen nöbetlerle karakterizedir ve ilk kez 1901 yılında Gowers tarafından tanımlamıştır. 1955'de Alajouanine ve Gas- taut irkilme epilepsisini refleks epilepsiler içinde sınıflandırmıştır.
Sebepsiz ve sık ani sıçramalar, ağzın tek taraflı çekilmesi, ağız şapırdatma, sık göz kırma, başın ani öne düşmesi, ellerin boks yapar gibi hareketleri, bacaklarda pedal çevirme hareketleri, ellerin ve kolların kasılı kalması, gözlerin bir tarafa devrilmesi ve sabit bakmalar nöbet olabilir.
İrkilme, tüm memeliler için temel bir uyanık olma reaksiyonudur. Gönüllü olarak ortaya çıkarılamaz ve hızlı bir refleks yanıtıdır. Yetişkinlerde kişiler arası küçük farklılıklar dışında bu yanıt, başın bükülmesi, omuzların yükselmesi, dirseklerin, gövdenin ve dizlerin bükülmesinden oluşan bir motor patternde görülür.
Uykusuzluk da bebeklerin uykuda irkilmesinin altında yatan tetikleyicilerden bir diğeridir. Eğer bebeğin uyku sorunu yaşıyorsa ya da uykuya dalamama gibi problemleri varsa zaman zaman irkilmesi son derece normal.
Hasta uykuya dalarken beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemi, gün içinde sürekli hareket ettikten sonra aniden hareketsiz kalan vücudu ölü sanar ve tekrardan harekete geçirmek için vücuttaki kaslara sinyaller gönderir. Bu sinyaller kasların, dolayısıyla vücudun ani kasılmasına ve titremesine sebep olur.
Moro refleksi, sıçrama (irkilme) refleksi olarak da bilinir. Yüksek bir ses, ani bir tepki karşısında ya da bebeğin başının aniden çevrilmesi, aniden yatağa konulması durumunda bebekler kollarını açarak sırtlarını içe çekerek gererler ve sonra tekrar kollarını eski konumuna getirirler.
Moro refleksi, bebeklerin sinir sistemi ve kas gelişiminin bir göstergesi olarak kabul edilir. Genellikle bebeklerin doğum sonrası ilk aylarında en belirgin şekilde görülür ve bu refleksin zaman içinde kaybolması beklenir. Bu refleks, bebeklerin kendilerini koruma amacıyla gelişen bir tepki olarak kabul edilir.
Her bebek kendi hızında gelişir; bebeğinizin Moro refleksinin 2 aydan sonra da devam etmesi sorun değildir. Refleks 4 ay sonra hala geçmezse bu gelişimsel bir gecikmenin belirtisi olabileceğinden sağlık uzmanına danışabilirsiniz.
Moro refleksi yenidoğanlarda veya bebeklerde ürkütüldüklerinde istemsiz olarak sıçrama şeklinde ortaya çıkan reflekslerdir. İlkel bir refleks olarak kabul edilen moro refleksi içgüdüsel olarak bebeklerin dış dünyaya verdikleri bir çeşit tepkidir.
Bu hastalık aslında 'Parasomniler' adı verilen bir grup uyku hastalığının alt grubudur. Bu sesler ağrıyla ilişkili olmasa da kişide ani uyarılma ve korku duygularına yol açmaktadır. Patlayan kafa sendromu yaşayan çoğu kişi, bunu kafalarında bir patlama veya gök gürültüsü gibi sesler duyma olarak tanımlamaktadır.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri