ANKARA - Sağlık personeli, becayiş (karşılıklı yer değiştirme) için bir yıl beklemek zorunda kalmayacak. Sağlık Bakanlığı, 4/b Sözleşmeli Personelinin Yeniden Hizmete Alınması ve Kurum İçi Yer Değişikliğine Dair Yönerge'de değişiklik yaptı. Buna göre, becayişte dönem şartı kalktı.
Becayiş düzenlemesi şu şekildedir:
"a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir."
Dilekçeleri kurum tarafından olumlu karşılanan memurlar yeni görev yerlerine başlarlar. Kurum tarafından onaylanmadan becayiş yapmak mümkün değildir.
4/b'lilerde hizmet bölge grupları dikkate alınmadan her yere becayiş yapılabiliyordu, Kadrolularda sadece çalışılan ilin bölgesi aynı olan illerle becayiş yapılabilmektedir. Becayiş başvurusu yapan ve bekleyenler de kadroya alınmak üzere 1 ay içinde başvurularını yapacaklardır.
İlgili 36 soru bulundu
3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.
Talep üzerine tayin isteğinde bulunabilmek için; görev yaptığı ilde en az üç yıl hizmet etmiş olmakla birlikte personelin geçiş yapmak istediği birimde aynı unvana haiz boş pozisyon bulunması gereklidir.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir.
- Genelde çakılı kadro olarak görev yapılmaktadır. - Üniversite başvuru sırasında telefonla iletişime geçerek bu önemli sorunun cevabını öğrenebilirsiniz . KADROLU OLACAK MIYIM ? - Son yapılan düzenlemeye göre evet geçiş olacaktır.
Buna göre, becayişte dönem şartı kalktı. Daha önce her yıl Ekim ayı içinde kabul edilen karşılıklı yer değiştirme (becayiş) başvuruları, artık yıl içinde herhangi bir dönemde yapılabilecek.
657 sayılı DMK 4/B, 663 sayılı KHK 45/A, 4924 sayılı Kanun ile 5258 sayılı Kanuna tabi kamu dışı olarak çalışmakta iken memur kadrolarına atananlar SÖZLEŞMELİ PERSONEL OLARAK GEÇEN SÜRELER DAHİL OLMAK ÜZERE dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar.
Toplu sözleşmelerin devreye girmesiyle mali ve sosyal haklarda önemli iyileşmeler sağlanmasını takiben 4/D sürekli işçilerin en önemli gündemi; tayin, terfi, nakil ve becayiş hakkı oldu.
Becayiş ancak atamaya yetkili amirin onayı ile. tekemmül eder. Onay verilmezse gerçekleşmez.
Ancak, becayiş olunanlar ile, mahallen temin ve görevlendirilmeleri mümkün ve mutat olan hizmetlilere ve bunların aile fertlerine yeni veya açıktan atanmalarında ve emeklilik hariç görevlerine son verilme hallerinde harcırah verilmez.
*Üniversite hastanelerinde çalışanlar Başka bir üniversite veya Sağlık Bakanlığı'ndaki aynı kadrodaki meslektaşıyla yer değiştirme de (becayiş) yapamıyor. *Atamaların kabul edilmesi için üniversitelerin muvafakat vermesi gerekiyor.
MADDE 22 – (1) Yer değiştirme işlemleri gerçekleştirilen personelin yer değiştirme iptali yapılmaz.
(ﺑﺠﺎﻳﺶ) i. (Fars. be- eki ve cāyiş “onun yeri” ile be-cāyiş “onun yerine”) Karşılıklı yer değiştirme, memurların kendi istekleriyle yer değiştirmeleri: Maaştan, tekaütlükten, becâyişten bahseden birkaç memur vardı (Halikarnas Balıkçısı).
İl içi ve il dışı geçici görevlendirme olurları il müdürü tarafından imzalanır. Sözleşmeli personel ilk yerleştirme esnasında, il içinde, aynı unvan ve nitelikleri taşımak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere, becayiş talebinde bulunabilir.
Bu düzenlemenin hayata geçmesi ile sözleşmeli çalışan sağlık personelimiz, ilk atandığı yerde 3 yıl çalıştıktan sonra talebi halinde memur kadrosuna geçebilecek.
Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Memur kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar.
Eş durumundan tayin hakkından yararlanabilmek için evliliğin nikâh akdi ile başlamış olması gerekir. Bu süre nikâhın yapıldığı tarihten itibaren başlar. Nikâh tarihinden itibaren gerekli belgeler toplanarak başvuru yapılır. Evliliğin devam etmesi gereken beli bir süre zorunluluğu yoktur.
YANIT 5 : Yılın her dönemi becayiş yapabilir. Ancak kadrolularda becayiş 4/b'lilerden daha zor yapılmaktadır. 4/b'lilerde hizmet bölge grupları dikkate alınmadan her yere becayiş yapılabiliyordu, Kadrolularda sadece çalışılan ilin bölgesi aynı olan illerle becayiş yapılabilmektedir.
Sözleşmeli Personelin Çalışma Esasları
Sözleşmeli personel ilk yerleştirme esnasında, il içinde, aynı unvan ve nitelikleri taşımak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere, becayiş talebinde bulunabilir. Bu taleplerin il müdürlüğünce uygun görülmesi halinde becayiş yapılan yerlere sözleşmeleri yapılır.
Kadroya geçenler, görevde yükselme ve tayin gibi tüm haklardan yararlanabilecek. Tayin hakkı, 1 yıl sonra verilecek. Belediyelerdeki sözleşmeliler de düzenleme kapsamında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri