Değer ve miktarına bakılmaksızın bedelsiz ihracat izni başvuruları doğrudan ilgili gümrük idaresine yapılır. Not: Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 2016/39 sayılı Genelgesi çerçevesinde İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerinden alınan izinler tek pencere sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) gümrük onaylı belgesi: Bedelsiz ihracat yapmak isteyen bir ihracatçının TİM üyesi olduğunu ve bedelsiz ihracat yapmak istediğini gösteren belgeyi temin etmesi gerekir. Banka Dekontu: Bedelsiz ihracat işlemleri genellikle banka aracılığıyla gerçekleştirilir.
Bedelsiz bir ihracat da olsa bir mal alışverişi olduğundan dolayı fatura kesilmesi icab eder. Bu kapsamda satılan malın aslında bir “bedeli” olduğundan ve stoğu bulunduğundan dolayı bedelsiz ihracat faturası muhasebe kaydı yapılması gerekir. Söz konusu mal maliyeti hesaplanarak giderleştirilir ve stoktan düşülür.
Yurt dışına yönelik yardım faaliyetleri dâhilinde yapılan ürün gönderimleri de benzer şekilde bedelsiz ihracat olarak değerlendirilir. Örneğin; savaş, deprem, sel, salgın hastalık gibi durumlarda yardım amacıyla gönderilen ürünler bu kapsamdadır.
(4) Bedelsiz ihraç izinlerinin geçerlilik süresi 1 (bir) yıldır. MADDE 9 – (1) 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bedelsiz İhracata İlişkin Tebliğ (İhracat 2006/5), eki ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
İlgili 18 soru bulundu
İhracat belgesi almak için ilk adım İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri ve Ekonomi Bakanlığı'na başvuruda bulunmaktır. Başvuruda gerekli belgeleri verip, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine giderek işlemler başlatılabilir.
Diğer bir değişle; Bedelsiz ihracat işlemleri dolayısıyla yüklenilen KDV, önce 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 32.maddesine göre (İstisna edilmiş işlemlerde indirim) işlem yapılacak, indirime konu edilemeyen kısmın ise iadesi söz konusu olacaktır.
Diğer taraftan, bedelsiz olarak yapılan ihracat işleminin de beyannameye dahil edilebileceği tabiidir.
İşletmeler ticari teamüllere göre birbirlerine bazen ürün tanıtımı veyahut deneme amaçlı veyahut başka sebeplerden ötürü sıfır bedelli fatura düzenleyebilmektedirler.
Bilindiği üzere, e-Fatura kapsamında bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir. Bedelsiz ihracat faturası düzenleyecek mükelleflerin e-Faturada “payableamount” (ödenecek tutar) alanına “sıfır” (0) yazması ve “Bilge Sistemi”nde beyanname açılırken bedelsiz alanını seçmesi gerekmektedir.
Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü teslim ve hizmetler, katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmaksızın yurt dışına mal çıkarılması, bedelsiz ihracat olarak adlandırılır.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
Bu ihracat kavramı içinde de, karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmadan yurt dışına mal çıkartılması bedelsiz ihracatı tanımlamaktadır.
Hem e-Fatura sisteminde hem de kağıt faturada bedelsiz fatura düzenlemek mümkündür. Bedelsiz ihracat faturası düzenleyecek mükellefler ödenecek tutar alanına “sıfır” yazmalı ve Bilgi Sistemi'nde beyanname düzenlerken “bedelsiz” kategorisini seçmelidir.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Burada e-arşiv zorunluluğu ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak yerinde olacaktır: GİB'in yeni yayınladığı tebliğe göre; aynı gün içinde aynı müşteriniz için yurt dışına kestiğiniz faturalar KDV dahil 30 bin TL'yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası Satışı yapan veya hizmeti veren firmanın kaşesi ya da yetkili olan kişinin imzası
Mikro ihracat, 300kg ve 15000 € limitine kadar ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışı edilen bedelli ihracatlara verilen isimdir. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) nedir? İthalat ve ihracatta ekspres taşıyıcılar yani operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır.
Firma ile ilgili ETUYS üzerinden teşvik belgesi alındıktan sonra KDV istisna belgesi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi üzerinden (www.gib.gov.tr) talep oluşturulur. Daha sonra KDV İstisna belgesi alınır.
Konsinye İhracat: Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere (beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde) yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade etmektedir.
İhracat teslimlerine ilişkin KDV iadesinde genel uygulama, ihracat bedelinin %18'ine kadar yüklenilen KDV'nin iadesine izin vermektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilmeyen KDV'nin iadesi talep edilebiliyor.
Cevap: Bedelsiz araç ithalinde yalnızca gümrük vergisi muafiyeti söz konusudur. Aracın motor hacmine göre değişen oranda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri