Kanununda dere yataklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu genel olarak belirtilmektedir.
Yazımıza, dere yataklarının kimin sorumluluğunda olduğunu aktararak devam edelim. Dere yatakları yasal olarak devletin malıdır ve bu alanlar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. 3194 sayılı İmar Kanunu ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nda bu husus belirtilmiştir.
Dere yatağına inşaat yapılmaz. İmar izni verilmemesi gerekir. Bu bina da dere yatağında bir bina. Dere yatağına yapılan her inşaat taşkınlara yol açacaktır, aşırı yaşanan taşkınlarda binalar da zarar görüp yıkıma yol açıyor.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Dere Yapı Yaklaşma Sınırı nedir? "İmar Planları hazırlanırken; EK1'de isimleri verilen derelerin her iki tarafında, kadastral sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılır.
İlgili 42 soru bulundu
Yönetmeliğe istinaden; “İmar Planları hazırlanırken, kadastro sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılır.
İmar planlarında kısa ve uzun vadede imara açılmayacak, örneğin sit alanı ilan edilmiş, Yüksek gerilim hattında bulunan, dere yatağı kenarında olan gibi özel durumları olan yerlere arsa yatırımı yapmamak gerekir." Önerisinde bulundu.
1. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) görev, yetki ve sorumluluk alanı dahilindeki bütün akarsu ve dereler, havzaları bazında taşkın riski ve muhtemel taşkın zararları yönüyle değerlendirilerek, acil, kısa, orta ve uzun vadede ıslah edilmesi gerekli olanlar tespit edilecektir.
Dere yatakları, doğaları itibariyle suyu çeker, nemli ve esnek bir temel meydana getirir. Bu alanlar, en küçük sarsıntılarda bile hareket edebilecek, dağılabilecek ve kayabilecek bir yapıya sahiptir.
Taşkın sınırı; bir akarsuda taşkın meydana gelmesi durumunda, suların etkileyebileceği maksimum alanı gösteren sınırdır. Taşkın sınırı belirlenirken akarsuda; 2, 25, 50, 100, 500 yıllık tekerrür periyoduna (yinelenme zamanı) sahip debiler (birim zamandaki su akış hacmi) hesaplanır.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
-Söz konusu tarlanın yola cephesi olması gerekmektedir. -Ayrıca yapılacak her türlü yapının (örneğin, prefabrik ev, ahır, depo, kümes vb.) parsel bitiminden beş metre, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir. -Arsanın imar durumunun olumlu olması lazımdır.
Kanununda dere yataklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu genel olarak belirtilmektedir.
Taşkın yatağı veya taşkın ovası; kanalının kıyılardan çevreleyen vadi duvarlarının tabanına kadar uzanan, sel yaşayan bir dere veya nehre bitişik bir arazi alanıdır. Toprakları genellikle seller sırasında biriken Killer, şiltler, kumlar ve çakıllardan oluşur.
Dere ıslahı, akan suyun yatağının genişletilmesi ve taşkın ihtimali yüksek olan alanların istimlak edilerek boşaltılması demek. Buralarda dere yatağı yeterince genişletilmemiş, taşkın olabilecek alanların çevresi yeterince boşaltılmamış.
Dereler genellikle vadi içinde olurlar. Derelerde akan su genellikle düzensizdir, bazen su taşkınlarına neden olur bazen de kuruyabilir. Dere kenarlarının bitki örtüsü çevresine göre daha gür ve sık olur. Çünkü dere kenarları çevresine göre nispeten daha nemli olmaktadır.
Dere yatağı veya dolgu alanlar doğal afetlere karşı dirençsizdir. Sert zeminlerde bulunan yapıların ise depreme karşı çok daha dirençli olduğu ortaya konulmuştur. Depreme dayanıklı evlerde rutubet bulunmamaktadır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, dere yatakları çevresindeki bitki örtüsünün tahrip edilmesi ve bu bölgelerdeki yapılaşmanın ani kuvvetli yağışlarda sel riskini artırdığını söyledi.
Kurumuş dere yatakları, Anadolu platosuna atılmış bıçak darbeleri gibidir; dilim dilim keserler bozkırı. Derelerin suyu son damlasına kadar çekilmiş, çakıl taşları güneşin yanığında kararmış ve bir masal ülkesi bereketi küçücük, yassı, düz taşlara gömülmüştür.
Dereler vadilerin çıkış yerlerinde suların birleşmesiyle oluşur ve genellikle bir yokuştan ya da bayırdan akarak birleşir. Dere birçok vadinin birleşmesi ile oluşur ve yağmur ya da kar sularının etkisi ile bayırdan aşağı doğru akar.
Bağ, bahçe ve zeytinliklerde tarla niteliğindedir. Bağ, bahçe, zeytinlik gibi imarı olmayan toprak parçalarına yani tarlalara ancak belli şartların yerine getirilmesi halinde özel amaçlı küçük yapılar inşa edilebilir.
Tarla ve Bahçe Arasındaki Fark Nedir? Kısaca aradaki farkı açıklayacak olursak tarla tarımı elverişli olan toprakları ifade ederken, bahçe olarak da bilinen bağ ise meyve üretimi yapılması için daha elverişli olan toprakları tanımlıyor.
Özetle, taşınmaz üzerinde yapılan imar planı neticesinde, yeşil alan, cami yeri, okul yeri gibi mülkiyet hakkınız sınırlayıcı şerhlerin olması durumunda vatandaş artık çaresiz kalmayacak, buna karşı dava yoluyla en azından taşınmazının bedelini, idareden isteyebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri