Türkiye'de en geniş incir üretim alanlarına Ege Bölgesi sahiptir. Bu bölgeyi Doğu Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izlemektedir (4).
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir. Bu meyvenin ağacı, bulunduğu ülkelerde kutsal ve bereketli kabul edilir.
2020 üretim döneminde Türkiye'de 320 bin ton incir üretimi gerçekleşmiştir. İncir üretiminde en önemli paya sahip olan Aydın 183 bin ton ile Türkiye üretiminin %57,3'ünü karşılamaktadır. Aydın'ı 19,5 bin tonluk üretim ile İzmir, 9,2 bin ton üretim ile Bursa takip etmektedir.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
En iyi ve kaliteli incir Aydın bölgesinden alınır. Aydın'da organik olarak yetişen incirler daha tatlı, dayanıklı ve kalitelidir. Özellikle hastalıklara, virüslere karşı bireyleri koruduğu için kuru incirler kış aylarında tüketilir.
İlgili 16 soru bulundu
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Dünyanın En İyi İncirleri: Aydın ve İzmir İncirleri
Aydın ve İzmir illerinde farklı türde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örneğin Sarı Lop Dağ İnciri Aydın'ın dağlık arazilerinde yetişirken Bardacık inciri İzmir'in dağlık arazilerinde yetişen iki farklı özel incir türüdür.
İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın'ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı.
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Kuran-ı Kerim'de kutsal kabul ediliyor İncir; “cennet meyvesi” diyerek onun üzerine “yemin” ediliyor. Bir rivayete göre, Hz. Muhammed: “İncirden az bile olsa yiyiniz. Çünkü ben cennetten indirilmiş bir meyveyi söylemiş olsaydım, o meyvenin incir olduğunu söylerdim.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
İncir üretimi; 2020 üretim döneminde Türkiye'de 320 bin ton incir üretimi gerçekleşmiştir. İncir üretiminde en önemli paya sahip olan Aydın 183 bin ton ile Türkiye üretiminin %57,3'ünü karşılamaktadır. Aydın'ı 19,5 bin tonluk üretim ile İzmir, 9,2 bin ton üretim ile Bursa takip etmektedir.
İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. Ficus carica 800'den fazla tropikal ve subtropikal bitki içeren Ficus cinsinin tip türüdür.
Türkiye, kuru incir üretim ve ticaretinde, Dünyada ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz'den başlayarak, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde, Güneydoğu Anadolu'da ve İç Anadolu'daki nehir vadilerinde incir ağaçlarına rastlamak mümkündür.
Doğrulanmış Cevap
→ İncir en çok Ege Bölgesi'nin Aydın ilinde yetişmektedir. Türkiye'de incir ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 80'ni Aydın'dan karşılanmaktadır.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada “Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
Yine aynı yılda 1,14 milyon ton incir üretilmiş olup yıllar itibarı ile ilk beş ülkenin üretim miktarı aşağıdaki grafikte verilmiştir. Türkiye üretimde 306 bin ton ve %27 oran ile 1. sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır (%17), Fas (%11), Cezayir (%10) ve İran (%5) takip etmektedir.
İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.
İncirin küçük ve yeşil haline "incir kozağı" diyoruz burada.
Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir. İncirlerin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirmektedir. Yıllık yaklaşık 300000 ton incir üretimi yapılmaktadır. İncirin %60 Aydın'da, ise İzmir'de gerçekleşir.
Aydın ve incir birbirinden ayrılamayan iki isim, öyle ki meyve ilin simgesi hâline gelmiş. Ülkemizin ihraç ettiği incirin %65'i Aydın'da üretiliyor.
Tüketim tercihinize göre en iyi incir fidanları aşağıda belirtilmiştir. -İzmir bardacık inciri tercih edilebilir. Taze tüketimde siyah incir fidanı olarak; -Bursa siyahı Dürdane incir Fidanı tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri