Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801'de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817'de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
40 yaşında sağır olan Beethoven, işitme duyusunu kaybetmesine rağmen en ünlü eserleri arasında yer alan 7'inci, 8'inci ve 9'uncu. senfonileri kaleme aldı.
"Bu çocuğa iyi bakın, bir gün tüm dünya onu tanıyacak." On yaşındaki yetenekli çocuk için böyle demişti Mozart ve gerçekten de yanılmadığını gösterdi zaman. 56 yıl sadece müzikle geçen ömrünün 21 yılını işitme problemiyle geçirdi; fakat duymasa da piyanosundan çıkan melodilerle tüm dünyada ölümsüz bir iz bıraktı.
Duyma engelli olmasına rağmen Beethoven, şimdiye kadarki en unutulmaz bestelerden bazılarına imza attı. BBC'ye konuşan Oxford Üniversitesi'nden müzikoloji profesörü ve "Beethoven: Dokuz Parçada Bir Hayat" isimli biyografi kitabının yazarı Laura Tunbridge, bu olayla ilgili birkaç açıklama olduğunu söyledi.
Beethoven'ın Hayatı
Beethoven eserleri arasından öne çıkanlara geçmeden önce, bu dahi besteciyi kısaca tanıyalım. Aralık 1770'te Almanya'nın Bonn şehrinde doğan Beethoven'ın çocukluğu ve ilk gençliği tarihte iz bırakmış birçok dahi gibi zorlu geçmiş.
İlgili 34 soru bulundu
Eşsiz yeteneğiyle bütün müzik formlarında eserler bestelemiş, otuz beş yıllık kısacık ömrüne inanılmayacak kadar çok eser sığdırmıştır. Mozart on sekizinci yüzyılın dahi bes- tecisi olarak anılmaktadır. Yaşadığı dönemin en üretken, en etkili bestecisi olduğu tüm müzik tarihçileri tarafından onaylanmıştır.
NEDEN SAĞIR OLDU? Otopsiye göre Beethoven'ın doğuştan gelen frengi nedeniyle duyma yetisini kaybettiği tahmin ediliyor. Ancak bir diğer teoriye göre gastrointestinal şikayetlerin etkisi duyma engeline sebep olduğu yönünde.
Cenaze töreni ölümünden üç gün sonra, büyük bir kalabalık eşliğinde yapılmıştır. Bedeni, Waehring'deki mezarlığa gömülmüştür. 1888 yılında bugünkü yeri olan Viyana'daki Zentralfriedhof mezarlığına taşınmıştır.
19. yüzyıl klasik müziğinin dehası olan, besteci ve piyanist, 1770 yılında Almanya'nın Bonn şehrinde dünyaya gelmiş. Müzisyenin çok hüzünlü bir hayatı olmuş. Toplamda yedi kardeşi olan Beethoven'ın üç kardeşi sağır, ikisi görme özürlü ve biri de zeka özürlüymüş. İlerleyen yıllarda sadece iki kardeşi hayatta kalabilmiş.
Sekiz yaşında başka bir müzik öğretmeninden ders almaya başladı. İlk bestesini de 13 yaşındayken yaptı. Beethoven'ın doğum yeri olan Bonn'daki heykeli.
Wolfgang Amadeus Mozart'ın bestesi olan Türk Marşı'nın ardındaki sebep; Erken Rönesans döneminde Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da uyandırdığı hayranlık.
Mozart'ın resmi olarak ölüm nedeni Hitziges Frieselfieber (Yüksek Miliyer Ateş) adında diğer dillere de çevrilmesi zor tam tanımlanmamış bir hastalık. Darı benzeri döküntü eşlik ettiği için “miliyer” deniliyordu. Ayrıca kayıtlardaki 5011 ölüm arasında sadece dört kişiye bu tanı konmuştu.
Beş yaşında piyano ve keman konusunda yetkin hale gelmiş, beste yapmaya başlamıştı ve Avrupalı kraliyet ailelerine konserler veriyordu. 17 yaşında Mozart, Salzburg sarayında müzisyen olarak görev yapmaya başladı ama orada tatmin olmayınca daha iyi bir pozisyon aramak üzere seyahatlere çıkmaya başladı. 1781'de Viyana ...
Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801'de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817'de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir.
2000'li yılların başında yapılan yeni testler Ludwig van Beethoven'ın kurşun zehirlenmesinden muzdarip olduğunu doğruladı. Hayatının büyük bir bölümünde onu sefalet içinde bırakan onlarca yıllık hastalık yaşayan efsanevi besteci 1827'de öldü.
Ludwig van Beethoven (vaftiz: 17 Aralık 1770, ölüm: 26 Mart 1827), Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir.
1792 yılında Viyana'ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn'ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven'ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu.
İkili 1787'de Viyana'da tanışmış, ve belki Beethoven Mozart'tan birkaç ders bile almıştır; ama bu durum kesin değildir sadece bir kaynakta bu buluşmalardan söz edilir, o da günümüze ait bir kaynak değildir. Beethoven Mozart'ın neredeyse bütün çalışmalarını biliyordu.
YOLU NEEFE İLE KESİŞİYOR. İlk kez 26 Mart 1778'de halkın karşısına çıkarak piyano çaldı. 1779'da Bonn'a gelen müzisyen Christian Gottlob Neefe, National Theater'da müzik yönetmenliği görevini üstlendi. Beethoven, sanatçıdan piyano, org ve beste eğitimi almaya başladı.
Beethoven, mükemmel enstrümanının piyano olması sebebiyle, sesi yükseltmek için eklenen çeşitli cihazların yardımıyla onunla beste yapmaya devam etti.
Ünlü Eserleri: Beethoven'ın en ünlü eserleri arasında "Beşinci Senfoni," "Dokuzuncu Senfoni" (Choral Senfoni), "Moonlight Sonata," "Für Elise," ve "Aşk Sözleri" (Ode to Joy) gibi eserler bulunmaktadır.
Bir müzik dehası olan bestecinin; 1 keman konçertosu, 5 piyano konçertosu, 9 senfonisi, 1 piyano, keman ve çello için üçlü konçertosu, 32 piyano sonatı ve pek çok oda müziği eseri bulunmaktadır. Fidelio isminde tek bir opera besteleyen Beethoven'ın 3. Senfonisi Napolyon'a adadığı Eroica isimli eserdir.
Piyano için yazmış olduğu 32 sonat ve 5 konçerto, müzik tarihinin en önemli eserleri arasında yer alarak piyanistlerin vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir. Orkestra ve piyano arasında kurduğu senfonik ilişkiyle olağanüstü bir bütünlüğe ulaşmış olan Beethoven, “1.
Beethoven hiç evlenmedi bir torunu da yok
Araştırmacılara göre kızı çocuk sahibi olmadan öldü. Ludwig van Beethoven, tüm zamanların en büyük müzik dehalarından biri olarak kabul edilen Alman bir piyanist ve besteciydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri