VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
ADSL'den VDSL'e geçmek istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz bölgeye VDSL hizmetinin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Bunu internet altyapı sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz. Eğer sorgulamanız sonucunda adresinizde 35 Mbps ve üzeri hızlarda hizmet çıktıysa bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti var demektir.
ADSL internet hizmeti 16 Mbps oranına kadar bant genişliği sağlar.
VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 m lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. VDSL'in temel bir kullanım alanı, FTTN (Fiber to The Neighborhood) uygulamalarında görülmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
VDSL ise fiber optik hatlar üzerinden veri aktarımı sağlar ve ADSL'e göre daha yeni bir teknolojidir. VDSL'in bu özelliği, ADSL'e nazaran internet erişimi konusunda onu çok daha hızlı kılar.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
“Ev internet hızı kaç olmalı?” sorusu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. 24 Mbps internet hızı, ev interneti için oldukça iyi bir alternatif. 24 Mbps hız ile yüksek hızda upload ve download yapabilir, videoları Ultra HD görüntü kalitesinde izleyebilirsiniz.
Megabit cinsinden ifade edilen bu veri sayısı standart bir hız birimidir. ADSL modemler maksimum 24 Mbps bağlantı hızına ulaşırken, VDSL modemlerde bu sayı 125-150 Mbps arasındadır. İnterneti en hızlı şekilde kullanmanıza imkan sağlayan fiber destekli modem ise 1000 Mbps yani 1 Gbps hıza kadar çıkabilir.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
VDSL İnternet Bağlantısı İçin Telefon Hattı Şart Mı? Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Fiberde ücretsiz modem sağlıyor. ADSL ve VDSL altyapıda böyle bir durum söz konusu değil. Modemi kendiniz alabileceğiniz gibi TurkNet'ten de ücreti karşılığında alabilirsiniz.
Hayır VDSL hatta ADSL modem çalışmaz.
VDSL hizmeti alabilmeniz için oturduğunuz sokakta VDSL altyapısının olması gerekir. Eğer ADSL altyapısı varsa ancak ADSL modem ile internet hizmeti alabilirsiniz. Bu hatta VDSL modem takarsanız VDSL internet hizmeti almanız mümkün değildir.
ADSL modem G.992.1 teknolojisini destekliyor ise 8 Mbps'ye kadar hızlar için en iyi performansı gösterir. Ancak G.992.3 teknolojisi, daha yüksek hızlar için daha iyi performans gösterir. ADSL modemlerin 24 Mbps'ye kadar hızlara ulaşmasını sağlar. ADSL modemlerin hızını belirleyen bir diğer faktör de marka ve modeldir.
50 Mbps indirme hızına sahip geniş bant internet bağlantısı kullanıyorsanız , ultra HD kalitesinde videoyu aynı anda 2 cihaza kadar rahatça aktarabilirsiniz. Ayrıca, bir müzik albümünün tamamını yaklaşık 14 saniyede veya HD kalitesinde bir filmi yaklaşık 11 dakikada indirebilirsiniz.
Kabin aktif olursa ve VDSL paket satın alırsanız tanımlar. Test süresinin tamamlanması lazım. Kimi bölgede 1 ay kimi yerde 6 ayı bulabiliyor.
CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.
Altyapılar arasındaki temel fark
xDSL tabanlı ADSL ve VDSL altyapılarında veri bakır kablolar ile iletilirken, fiber internet altyapılarında veri fiber optik yani cam kablolarla iletilir.
Modeminizi güncellemek, internet hızını artırmak için başka bir yöntemdir. Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir.
Fiber internet bağlantısı, 1000 Mbps'ye varan yükleme(download) hızı sayesinde büyük boyutlu dosyaları dakikalar, hatta saniyeler içerisinde indirmenize olanak sunar. Standart bir ADSL bağlantısına kıyasla çok daha hızlı bir bağlantı sunarak, bekleme sürelerini minimuma indirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri