Yine bekçilerin kişileri makul bir sebep halinde "topluma yönelik muhtemel bir tehlikeyi önlemek" amacıyla durdurabilme ve kimlik sorma yetkisini Anayasa'ya aykırı bulmadı. Bekçilerin "şüphelileri yakalamak" şeklindeki adli görev ve yetkisi de iptal edilmedi.
KİMLİK KONTROLÜ DEVAM EDECEK
Ayrıca, bekçilere, 'suç işlenmesi, suçun faillerinin ya da aranan kişilerin kimliklerini tespiti ile mevcut ve muhtemel tehlikeleri önleme' amacıyla kişileri durdurma ve kimlik tespiti yetkisi veren düzenlemenin iptal talebi ise reddedildi.
Görev yapan çarşı ve mahalle bekçimize, kendi kimliğini önce ibraz etmeleri ve makul bir sebep gördükleri anda vatandaşlarımızı durdurup kimlik sorma yetkisini veriyoruz.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısında bahsedilen yönetmeliğin 16. maddesi kanuna uygun değil. Yönetmelik hükmünde bekçiler şüpheli şahısları takip eder ve kimliklerini araştırır der. Kim olduklarının araştırmasını yapar. Bugün bekçiler yasal eksiklik olduğu için hiç kimseyi durduramaz, kimliğini soramaz.
İçişleri Bakanlığının ve yetkili amirlerine uygun bir şekilde kolluk görevlileri tarafından işbu sorgulama yapılmaktadır. Kişisel verileri görmeye yarayan bu GBT sorgulamayı yapma yetkisi emniyet kuvvetlerinden olan polis, jandarma ve bekçiye verilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi de geçen kasım ayında , mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir. Yargıtay 10. Ceza Dairesi'nin 2020/21042 Esas, 2021/12572 Karar sayılı ve 29.11.2021 tarihli ilamında; arama yetkisi olmayan bekçilerin bulduğu suç eşyası soruşturmaya konu edilemeyeceği içtihat edilmiştir.
Karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Çarşı ve mahalle bekçilerinin yetkilerinde yapılan düzenlemeyle bekçilere; kimlik sorma yetkisi, silah taşıma yetkisi ve araç durdurma yetkisi verilmişti.
PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.
Bekçi Ne Demek? Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.
Polis, Jandarma ve Bekçilerin yanında MİT çalışanlarının da görevlerini icra ederken kimlik sorma yetkisi bulunmaktadır.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Buna göre bekçileirn kimlik sorma yetkisi var ancak arama yetkisi bulunmuyor. Bekçilerin polisler gibi ifade ve gözaltına alma yetkisi de yok.
“HERHANGİ BİR CEZA UYGULANMAMAKTADIR”
Polis ve jandarma personelinin dışında, çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişi yetkilendirilmemiştir.
Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun 2. Maddesinde “ Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde, genel zabıtaya yardımcı, silahlı bir kuruluştur. Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir.
Önce Polis Kimlik Göstermek Zorundadır.
Kanun yoruma açık değildir. Mevzuat ne diyorsa uygulanması gerekir. Aksi halde polis soruşturma geçirebilir.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
Polisin Kimlik Sorma Yetkisinin Yasal Dayanağı
Bu kapsamda polisin “durdurma ve kimlik sorma yetkisi” Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 4/A maddesinde düzenlenmiş ve kamuoyuna duyrulmuştur. Polis yasada belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde kişileri durdurarak kimlik sorma yetkisine sahiptir.
Subay, astsubay ve uzman jandarma personeli bekçilerin rütbece üstü konumunda, Uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler, jandarma hizmetleri sınıfı dışındaki memurlar ile çarşı ve mahalle bekçileri arasında astlık ve üstlük münasebeti yoktur.
İçişleri Bakanlığı, gece bekçilerinin trafik cezası uyguladığı iddialarını yalanladı. Bakanlık, polis ve jandarma dışında, çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin trafik cezası uygulamakla yetkilendirilmediğini bildirdi.
Evet, bekçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir. Bekçiler, 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu kapsamında atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışmalarına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.
Bekçiler kendilerine, bekçi denilmesini istemiyor. Bekçi yerine mahalle muhafızı, polis yardımcısı veya mahalle polisi denmesini istiyor.
(3) Çarşı ve mahalle bekçileri; a) Üstü olan rütbedeki personelden önce selam verirler. b) Birbirlerini gördükleri zaman aynı anda selamlama yaparlar. (4) Selam ve saygı hareketlerini usule aykırı yapmak disiplin cezasıyla cezalandırılır.
Lakin polis nasıl ceza yazamıyor? Haberlere falan çıkanları görüyoruz. Polis/bekçi sadece tutanak tutabilir ceza yazma yetkileri yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri