Yine bekçilerin kişileri makul bir sebep halinde "topluma yönelik muhtemel bir tehlikeyi önlemek" amacıyla durdurabilme ve kimlik sorma yetkisini Anayasa'ya aykırı bulmadı. Bekçilerin "şüphelileri yakalamak" şeklindeki adli görev ve yetkisi de iptal edilmedi.
KİMLİK KONTROLÜ DEVAM EDECEK
Ayrıca, bekçilere, 'suç işlenmesi, suçun faillerinin ya da aranan kişilerin kimliklerini tespiti ile mevcut ve muhtemel tehlikeleri önleme' amacıyla kişileri durdurma ve kimlik tespiti yetkisi veren düzenlemenin iptal talebi ise reddedildi.
(3) Çarşı ve mahalle bekçisi, görevini yerine getirirken kendisinin çarşı ve mahalle bekçisi olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir, kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.
kimlik sorma yetkilerini kullanması hukuka uygunluk tartışmalarını beraberinde getirmiştir. 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu, 11.06.2020 tarihinde kabul edilmiş ve 18.06.2020 tarihli ve 31159 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 03.06.2021).
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'de muhalefetin karşı çıktığı çarşı ve mahalle bekçilerine silah ve zor kullanma yetkisi veren kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.
Bekçilerden "GBT'ne bakacağız" yanıtını alıyor. Bunun üzerine Ünder, bekçilerin GBT yapma yetkisi olmadığını belirterek kimliğini vermeyeceğini belirtiyor.
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi de geçen kasım ayında , mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
Yine bekçilerin kişileri makul bir sebep halinde "topluma yönelik muhtemel bir tehlikeyi önlemek" amacıyla durdurabilme ve kimlik sorma yetkisini Anayasa'ya aykırı bulmadı. Bekçilerin "şüphelileri yakalamak" şeklindeki adli görev ve yetkisi de iptal edilmedi.
Bekçinin kimlik sorma hakkı şüphe ile başlar. memuru olması gerekir. Yoksa gbt soramaz.
Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
Mahkeme yasada olmadığından dolayı kimlik sorma yetkisi yok diye bekçilerin soramayacağını, sorduğu takdirde 'haksız fiil' olarak değerlendirilmiş. Yönetmeliğin 16. maddesinde 'bekçiler kişilerin hüviyetlerini kimliklerini sorabilir' diyor. Yönetmelik acele ve zaruri hallerde yakalama yetkisi vermiş.
Buna göre: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu'nun (PVSK) 4/A maddesi hükümleri gereğince polis “durdurma ve kimlik sorma” yetkisine sahiptir.
Bekçi “makul” sebep olmaksızın durduramaz
*Bekçiler “makul” bir sebep olmaksızın keyfi biçimde durdurma işlemi yapamaz.
İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bekçi ve polis yetki karşılaştırması tablosunda da görüleceği üzere bekçilerin önleme(arama) yetkisi, denetim yapma yetkisi, istihbarat toplama yetkisi, ifade alma yetkisi, olay yeri inceleme yetkisi, adli arama ve el koyma yetkisi, gözaltına alma yetkisi bulunmamaktadır.
Subay, astsubay ve uzman jandarma personeli bekçilerin rütbece üstü konumunda, Uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler, jandarma hizmetleri sınıfı dışındaki memurlar ile çarşı ve mahalle bekçileri arasında astlık ve üstlük münasebeti yoktur.
Bu sebeple özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan kişiler de dahil, genel kolluk kuvvetlerinin durdurma ve kimlik sorma yetkisini zabıtanın da kullanabileceği şeklindeki bir yorumda bulunmak mümkün değildir.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin zor kullanma yetkisi, 7245 sayılı Kanunun “Zor ve silah kullanma yetkisi” başlıklı 9. maddesine göre; “Çarşı ve mahalle bekçileri 04.07.1934 tarihli ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 16. maddesinde belirtilen zor ve silah kullanma yetkisini haizdir”.
Yasa gereği bekçilerde durdurma yetkisine haizdir. Kişileri yasaya uygun şekilde durdurabilir. Ancak mahkeme kararları doğrultusunda bekçiler polis gibi kimlik sorma yetkisinin bulunmadığı belirtilmektedir.
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
Lise mezunu bekçi maaşı 9 bin 598,99 TL'den 12.464 TL'ye. Üniversite mezunu bekçi maaşı 10 bin 932,38 TL'den 14.196 TL'ye yükseldi. Evli bekçi maaşı: En düşük evli ve ilkokul mezunu olarak görev yapan bekçi maaşı 12 bin 500 TL'yi bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri