Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.
Bekçiler, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak, suç işlenmesini önlemek ve genel bir güvenli ortam oluşturmak için çalışırlar. Bekçiler, gerekli eğitimleri aldıktan sonra, genellikle gece vardiyalarında, parklarda, sokaklarda, okul önlerinde, kamu binalarında veya diğer kamu alanlarında devriye gezerler.
Gece bekçisi, özel durumlar dışında genel olarak saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında mesai saatlerine sahip olan ve bekçilik faaliyetini yürüten kişidir. Halkın can ve mal güvenliğini sağlamakla görevli olan gece bekçileri, silah taşıma ve gerekli durumlarda kullanma yetkisine sahiplerdir.
Paylaşılan en düşük Bekçi maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 23.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
İlgili 26 soru bulundu
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Bu ilçelerdeki Çarşı ve Mahalle Bekçisi olan arkadaşlar 6 + 1 çalışmaktadır. 6 gün boyunca 12 saat çalışıp haftada bir gün izin yapmaktadırlar. İzmir: 6 gün 12 saat mesai ve haftada 1 gün tatil. Tatil de genel olarak hafta içi.
Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir. Ancak bekçi unvanı aynı zamanda özel sektörde çalışan güvenlik personelini de ifade etmektedir. Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında hem kamu hem de özel sektör çalışanı bekçi/güvenlik personeli mesleğine dair detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Bekçi adayları 45 günlük süreyle güvenlik personeli eğitimi alırlar.
Tüm mülakatlardan başarıyla geçen ve bekçi olmaya hak kazanan adaylar, kadrolu olarak görevlerine başlamaktadır.
Ancak, çoğu bekçi gece saatlerinde daha yoğun bir şekilde çalışır. Bu, bekçilerin asli görevlerinden biri olan geceleyin huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla doğrudan ilgilidir. Yönetmeliğe göre, çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saattir.
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Gece Bekçisi, 2024 yılında en düşük 19.300 TL alırken, en yüksek 42.800 TL maaş alıyor.
Kadın bekçi alımı için bir ilan yayınlandığında, belirlenen şartlara uygun olan kadın adaylar da bekçilik için başvuru yapabilmektedir. Şu an Türkiye'de 69 kadın bekçi görev yapmaktadır.
Bekçi teşkilâtı mensuplarını gündüz de çalıştırabilirler.
Bekçilikten polisliğe geçiş yapmak mümkün. 3 yıl bekçilik görevini yürütenler daha sonra polis olabiliyor.
MADDE 10- (1) Çarşı ve mahalle bekçisi tehlike bakımından; a) Cezaevleri ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumları veya bunların eklentilerine, nezarethanelere, akıl hastanelerine, hastanelerin psikiyatri bölümlerine silahla giremez, ancak silah ve şarjörünü teslim ederek girebilir.
MADDE 14. — Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçile rin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanlann 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Bekçi olarak mesleğe başlamak isteyen adaylar 18 yaşından büyük 31 yaşından gün almamış olmalıdır. Emniyet genel Müdürlüğünce yayınlanan bekçilik ilanlarında 31 yaşından büyük olan adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmeyip, değerlendirmeye alınamamaktadır.
Mülki idare amiri ve emir verme yetkisi, İl İdaresi Kanunu madde 11'de şu şekilde düzenlenmiştir: “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır.
Memur ve memur emeklilerine yüzde 49,25 oranında zam yapılacak. 8'e 1 derecesindeki bir bekçi maaşı temmuz ayında 29 bin 525 TL'den, yüzde 49.25 oranında artışla 44.066,06 TL'ye yükselecek.
MADDE 4 – 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde "YH - Yardımcı Hizmetler Sınıfı" olarak yer alan "Çarşı ve Mahalle Bekçisi" unvanlı kadroların sınıfı "EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı" olarak ...
Bekçi ve bekçibaşılar 55 yaşını doldurdukları takdirde yaşlılık aylığından yararlanabilirler, bunlar hakkında 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin (A) fıkrasının (a) bendindeki 60 yaşını doldurmuş olmak şartı aranmaz.
berke_17. Adı üstünde bekçi, sokakların güvenini sağlayacak, olay olmasını engelleyecek. Bekçiye her cezayı yazma yetkisi verilirse diğer tüm polis memurları işten atılsın sadece bekçiler kalsın ne de olsa her cezayı yazabiliyorlar.
Sonuç olarak; Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu, Emniyet Teşkilatı Kanunu, Polis Vazife Ve Selahiyet Kanunu ve başka hiç bir kanunda kimlerin çarşı ve mahalle bekçilerinin amiri olduğuna dair kesin ve açık bir kanuni düzenleme olmadığından, çarşı ve mahalle bekçilerinin mesleki olarak hiyerarşik amiri yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri