Epidural Can Acıtır Mı? Belininizin alt kısmına iğne yapılıp kateter yerleştirilecek olması kulağa acı verici bir işlem gibi gelebilir, ancak doktorunuz omuriliğinizin dış kısmındaki alana epidurali yerleştirmeden önce, acı duymamanız için lokal anestezi yapacaktır.
Spinal iğne acıtır mı? İşlemin her aşamasında lokal anestezik ilaçlarla uyuşturma sağlandığından işlemler ağrısızdır.
Anne adayı dokunulduğunu rahatlıkla hissedecek ancak kesinlikle bir ağrı ya da acı hissetmeyecektir.
Anestezi uzmanı, önce iğnenin gireceği bölgeyi steril hale getirmek için temizler, daha sonra çok ince bir iğne yardımıyla gerekli ilaçları uygun gördüğü iki omur arasına verir. Bu aşamada, anne adayının hareketsiz durması çok önemlidir.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
İlgili 16 soru bulundu
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Sonuç olarak epidural anestezi-analjezinin felç yaptığı doğru değildir.
Bu anestezide vücudun alt kısmı uyuşturulur, böylece ameliyatta ağrı hissetmezsiniz ve uyanık kalabilirsiniz. Spinal anestezinin etkisi genellikle bir ila iki saat sürer.
Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor.
Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Uygulamayı istemeyen hastalarda ; Bazı cilt hastalıklarında Kan pıhtılaşma sorunu olan hastalarda Kan sulandırıcı kullanan kişilerde Bel ve çevresinde enfeksiyon veya spinal anestezinin yapılacağı seviyede bel fıtığı ameliyatı geçirmiş olmak İleri düzey kalp yetmezliği olan hastalarda bu yöntem tercih edilmez.
Açılması hedeflenen tetik noktalara dokunulduğunda genellikle ağrı hissedilir. İğne tedavisi sırasında da kişi bu ağrıyı hisseder. Bazı insanlar iğnenin girdiğini bile hissetmezler. Bazı kişiler ise sadece hafif bir batma hissederler.
Aşırı kanaması olan hastalarda, Uygulama bölgesinde enfeksiyon olması durumunda, Daha önce geçirilmiş bel operasyonu varlığında epidural anestezi uygulanmaz. Yüksek tansiyonu olan hastalarda kadın doğum uzmanı ve anestezi uzmanı uygun görüyorsa epidural anestezi uygulanabilir.
Epidural veya spinal anestezi sonrası oluşan bel ağrıları genelde kısa sürer; birkaç gün veya birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Asetaminofen (Parol vb) ağrı kesiciler yeterli olur. Sıcak veya soğuk kompres uygulanabilir. Çok nadir olarak daha uzun devam eder.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisinin tamamen geçmesi genellikle 2 ila 4 saat sürer. Ancak bazı durumlarda, etki süresi daha uzun olabilir. Eğer diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik madde uzun etkili bir madde ise, uyuşukluk hissi daha uzun sürebilir. Bu durumda, etki süresi 6 ila 8 saate kadar çıkabilir.
Lokal anestezi için yapılan ilk iğne sırasında sinek ısırması gibi bir his yaşayabilir ve katater yerleştirilirken de bası hissi duyabilirsiniz. Epidural anestezi ne zaman uygulanır? Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladığında yani rahim ağzı açıklığınız, 3-4 cm olduğunda uygulanır.
Sırtüstü yatıp dinlenmekle ve bol sıvı almakla spinal anestezi işleminden kaynaklanan ağrıların büyük bir kısmı geçer. Basit ağrı kesicilerle ve dinlenmekle geçmeyen, zaman içinde şiddeti artan ısrarlı baş ağrısı varsa mutlak bir hekime başvurmak gereklidir.
Genel anestezi uygulandığı zaman şuur kaybolur, hasta uyur. Fakat bu normal bir uyku değildir. Şuur kaybolmuş ve vücudun birçok organlarının işlemesi de değişmiştir. Bu durumda, anestezist vücudun işlemesi değişen organlarını kontrol eder ve bunlar için gerekli tedavileri yapar.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
"Anestezi, duyumsama yokluğudur. Genel anestezi, geçici bilinç kaybı ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kalkmasıdır. Narkoz, anestezi ile eş anlamlı gibi görülüyor olsa da, tam bilinç kaybı olmadan, duyarlılığın ileri derecede ortadan kalkmasıyla oluşan uyuşma halidir."
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Ankara'da Epidural Normal Doğum Fiyatları 2023
Epidural doğum Ankara'da hastaneden hastaneye değişmekle birlikte, hastane ücretiyle beraber düşünüldüğünde, 18,000 ila 22,000 TL arasında değişmektedir.
Spinal anestezi ile epidural anestezinin teknikleri hemen hemen aynıdır. Epidural anestezide iğnenin ve kateterin ucu sinirin omurilikten çıktığı yere yerleştirilirken spinal anestezide ilaç direkt olarak omurilik zarının arkasındaki sıvının içerisine verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri