Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
İskan belgesi almak için gerekli dilekçe ile yapının kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından iskan ruhsatı İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenir ve müracaatlar en geç 30 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
İskan sorgulama için tapusuna bakılabilir. Kat mülkiyeti ibaresi varsa konut iskanlıdır. Kat irtifaklı ise edilen müracaatla tapu kadastrodaki görevli projeyi yerinde inceliyor. Proje uygun ise cins değişikliğinin tamamlar ve binanıza iskan verilir. e-Devlet üzerinden de iskan sorgulaması yapılabilmektedir.
İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhit ya da inşaat yetkilisinin, dilekçeyle ilgili belediyeye başvuru yapması gereklidir. Teknik elemanlar, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek, proje iskanına onay veriyor.
Tüm belgelerin tamamlanması ve belediyeden temin edilen form dilekçeler ile ilgili belediyelere başvuru yapılabilir. Başvuruların inşaat sahibi, firma sahibi veya arsa tapu sahibinin yapması gereklidir. Başvurular Belediyelerin, İmar Müdürlüğü yapı Kullanım İzni Birimi'ne yapılıyor.
İlgili 29 soru bulundu
İskan başvurusu için gerekli belgeler şu şekilde: İskan belgesinin istendiğine dair yazılan dilekçe. Binaya ait olan tapu kaydı bilgileri. Vergi dairesinden alınan “Borcu Yoktur” belgesi.
Yapı kullanma izni için belediyeye ne kadar harç ödenir
Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı için geçerli olan “Yapı Kullanma İzin Harcı Tarifesi”ne göre, konutlar için brüt alan başına 20,50 TL, işyerleri için brüt alan başına 41,00 TL harç ödenmesi gerekmektedir.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Tamamlanmış yapıya iskan alınmaması, binanın resmiyette inşaat halinde görünmeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle böyle bir yerden ev aldığınızda tapunuz yine kat irtifakı niteliğinde olacaktır.
Türkiye'deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması olarak karşımıza çıkıyor.
-MÜTEAHHİTLİK NUMARAN VAR, ANCAK RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMİYORUM BELEDİYEDEN, NE YAPMAM LAZIM? -GRUBUN OLMADAN RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMEZSİN, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE İNŞAAT YAPABİLMEN İÇİN VEYA YAPTIĞIN İNŞAATIN İSKANINI (YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ) ALABİLMEN İÇİN MÜTEAHHİTLİK GRUBUNUN OLMASI ZORUNLUDUR.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
İskan, yapının projesine ve bölgenin imar planına uygun bir şekilde inşa edilmişse veriliyor. Ancak aksi şekilde inşa edilen ya da borcu ödenmemiş yapılara iskan belgesi düzenlenmiyor.
Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Her tapuda yer alan “Tapunun Cinsi” kısmı, iskan alınmadan önce Tapu Dairesi Kat Mülkiyeti kütüğünde “arsa” olarak görünürken, alındıktan sonra “bina” şeklinde değiştirilir. Bu sayede artık bağımsız bölüm sahipleri kendi konut ya da iş yerlerinin kat mülkiyeti tapusunu alabilir.
· İskân belgesi alınması için öncelikle projeye uygun yapılmayan bölümlerin tekrar yapılması veya düzenlenmesi gerekir. Bu durum büyük ölçüde masraflara yol açabilir. · Beş sene içinde iskânı alınmayan binalara para cezası veya yıkım kararı uygulanır. Aynı zamanda iskânı olmayan dairede oturmanın cezası da bulunur.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
Kat irtifakı olan bir yapının inşaatı tamamlandığında ilgili belediyeye denetim başvurusu yapılır. Belediye, yaptığı denetimler sonucunda inşaatın projeye uygun şekilde tamamlandığına karar verirse yapı kullanma izin belgesi (iskan) çıkarır.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
iskan izni olmayan binaya internet bağlanır mı Haberi
Yasal olarak inşaat çalışmaları bittiği gözüken binaya da tüm abonelikler alınabiliyor.
İskan Bedelini Kim Öder? İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir.
Bir yapının inşaat çalışmalarının sona ermesinin ardından yapıya mülkiyet kurulabilmesi için iskan alınması gerekiyor. İskan alma sorumluluğu müteahhitlerde oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri