Çevresel yaşantı sonucu beyinde meydana gelen etkinliğe bellek süreci denir. Bellek süreci bittiğinde kalan ize bellek izi adı verilmektedir.
Bellek İzi ve Unutma
Kofka'ya göre, kazanılmakta olan yaşantı, bellek sürecini harekete geçirir. Çevresel yaşantının, beyinde meydana getirdiği etkinliğe bellek süreci denir. Bu etkinlik bittiğinde bir iz kalmakta ve bu ize bellek izi adı verilmektedir.
Kurt Koffka'nın Bellek ve Öğrenmeye Dair Analiz ve Önermeleri. Geştalt kuramcılarının bellekten bahsederken “bellek izi” tabirini merkeze aldıklarını görüyoruz.
3. 1. 2. Wertheimer, problemler için iki tip çözümden bahseder: A Tipi Çözüm B Tipi Çözüm A Tipi Çözüm; Gestalt ilkelerine dayalı öğrenmede problemin doğasını anlamaya yönelik olup, yaratıcılık ve içgörünün olduğu çözümlerdir. B Tipi Çözüm; Öğrencinin olguları veya kuralları anlamadan ezberlediği çözümlerdir.
Gestalt psikolojisi ya da gestaltizm 1912'de Almanya Wertheimer'in yazdığı bir makale ile başlamış ve kuramının ilkelerini Wertheimer, Köhler ve Koffka tarafından geliştirilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Gestalt, 20. yüzyılın sonlarında, Almanya'da ortaya çıkan; algı ve kavrama süreçlerine odaklanarak, algıya yön veren temel yasaları tanımlayan bir psikoloji kuramı. Bu kuram basitçe, bütünün, onu oluşturan parçaların toplamı değil, daha fazlası olduğunu savunuyor.
Bu düşünce, davranışların bir bütün olduğunu ve parçalara ayrılamayacağını içermektedir. Kısacası, Gestalt psikoloji, karmaşık dünyada anlamlı bir algı edinmemizin temelindeki yasaları anlamayı ve bireyin kendi biçimini, bütünlüğünü, örüntüsünü keşfederek farkındalık yaşamasını hedeflemektedir.
Amnezi, bir çeşit hafıza kaybıdır. Amneziye sahip kişiler (diğer adıyla amnestik sendrom) yeni bilgi öğrenmede ve bellek oluşturmakta sıkıntı yaşarlar. Ancak düşünülenin aksine bu kişiler; kendilerinin kim olduğunun farkındadır, kimlikle ilgili bir problemleri yoktur.
Çürüme teorisi ya da bozunma teorisi, sadece zamanın geçmesi nedeniyle hafızanın kaybolduğunu öne süren bir teoridir. Bu nedenle bilgi, zaman geçtikçe ve hafızanın yanı sıra hafıza gücü de yıprandıkça daha sonraki erişim için daha az kullanılabilir hale gelir.
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Koffka'ya göre kazanılmakta olan yaşantı, bellek sürecini harekete geçirir. Çevresel yaşantı sonucu beyinde meydana gelen etkinliğe bellek süreci denir. Bellek süreci bittiğinde kalan ize bellek izi adı verilmektedir.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir. Her psikolojik olayda anlamlı olma, basit olma ve tam olma eğilimi vardır.
“A Tipi Düşünce Biçimi: Yaratıcı, üretici, gruplama ve yeniden örgütleme yapabilen ve temel etmenleri görüp yeni çözümler bulan düşünce biçimidir.
Kodlama : İşleyen bellekteki bilginin uzun süreli bellekte, var olan önceki bilgilerle ilişkilendirilerek, yeni bir organizasyon içerisinde uzun süreli belleğe aktarılma sürecine denir.
GESTALT KURAMI
Bir objenin değişik koşullar altında aynı biçimde algılanmasına algısal değişmezlik adı verilir. Uzaktaki bir ağacı küçük, yakındakini büyük görmemiz gerekirken, ağaç deyince her daim aynı şekilde algılanır. 1.Algının temel özellikleri Gestalt yaklaşımına göre algılama zihinde oluşan bir süreçtir.
Yeni bilgileri öğrenme ve önceden öğrenilmiş bilgileri anımsama yetisinde bozulma olur. Bellek bozukluğu, kişinin toplumsal ve mesleki işlevsellik düzeyinde belirgin bir düşüşe ve bozulmaya neden olur. Hastanın bunama ve deliryumdan farklı olarak bellek dışındaki bilişsel alanları korunmuştur.
Hafıza aşamaları
Kodlama ve kaydetme (Alınan bilginin işlenmesi ve birleştirilmesi) Depolama (Kodlanan bilginin sürekli bir kaydının oluşturulması) Geri çağrılma veya hatırlama (Aktivite veya işlem sonucu oluşan ipucunun bilgiyi depodan geri çağırması veya hatırlatması)
Yaş almaya bağlı hafıza (bellek) zayıflaması yaşanabilir. Hafızanın zayıflamasının yanı sıra hafıza kaybı da görülebilir. Hafıza kaybının en önemli sebepleri arasında stres gösterilir. Yaş ilerlemesine bağlı oluşan hafıza kaybı günlük yaşamda sıkıntılara yol açsa da önlenebilir bir rahatsızlıktır.
Amnezi, geçici ve kalıcı olabildiği gibi altta yatan pek çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında inme, ensefalit (beyin iltihabı), demans, anoksi, hipokampus hasarı, kafa travmaları, psikolojik travmalar ve stres, aşırı alkol kullanımı ve elektro konvülsif tedavi yer alır.
YANLIŞ YERLEŞTİRME : Bir diğer unutma şekli ise bilginin yanlış bir şemanın içine yerleştirilmesidir. BİLGİ DEĞİŞTİRME : Bilgi kısa sürekli bellekte işlenirken sürekli olarak uzun süreli bellekten gelen bilgiyle karşılaştırılarak depolanmaya gönderilir. Bilgi depolanırken, değiştirilmiş hali eski bilginin yerine geçer.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Geştalt yaklaşımı, hem bir yaşam felsefesi hem de bir terapi ekolüdür. Son derece hümanist bir yaklaşımdır. Terapi ekolü haline gelmesi 1940'lı yıllara dayanmaktadır. Kişinin yargılanmadan, suçlanmadan, utanmadan, korkmadan ve endişelenmeden kendisiyle ve çevresiyle bütünleşebilmesini amaçlamaktadır.
Gestalt yaklaşımına göre kaygı, Perls (1969) tarafından,şimdi ile gelecek arasındaki boşluk olarak tanımlanarak kaygının daima gelecekle ilgili oldugu, şimdi ile arasındaki boşlugu insanların planlar yaparak beklentiler geliştirerek doldurmaya çalıştıklarını, bugünü yaşamadıkları için kaygı yaşadıkları savunulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri