Erik çeşitleri olgunluk zamanlarına göre erkenci, orta mevsim ve geççi; kullanılma şekillerine göre de taze, kurutmalık ve işlenmiş olarak ayrılır. Olgunlaşma durumları göz önüne alınırsa erik meyvelerinin yeşil, kırmızı, mor ve sarı renklerdeki taze formu 15 nisan– 30 eylülde pazara sunulur.
Erikler olgunluk durumuna ve bulundukları mevkiye göre farklı tarihlerde çıkmaktadır. Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler Eylül ayının sonuna kadar pazarlarda yer alabilmektedir.
İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
Dalından taze mevsim eriği
Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder.
Uygun koşullar altında dikilen yabani erik anaçlı bir erik fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Yeşil erik yaz aylarında yetişen bir meyve olduğu için kış mevsiminde bu ürünü taze bulmanız oldukça zor olur.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir.
Anadolu'da yetişen eriğin ismi rivayete göre papaz değil, 'Tapaz'mış ancak zamanla insanlar 'Papaz Eriği' demiş. Biz de ismini imam olarak değiştirdik." Manav Topuz, imam eriğini tadan bazı müşterilerinin "İmam Eriği daha tatlı, daha lezzetliymiş" diye espri yaptığını sözlerine ekledi.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir. Nisan ayından sonra 2 ay içinde erik iyice olgunlaşır ve yetişmesini tamamlar.
Yeşil erik Mayıs ayının sonuna doğru hasadının tamamlanması ile birlikte İlkbahar aylarında tüketilir. Ancak aynı zamanda nadir ya da çok az da olsa farklı mevsimlerde de bulunabilir. Bol şekilde ve ucuz fiyatlar üzerinden tüketmek istendiği zaman ise İlkbahar aylarında kısa süre içerisinde ortaya çıkıp son bulur.
Kilosu 600 TL'ye kadar çıkan erik, şehir merkezlerinde 100'er gramlık paketlerde satılmaya başlanmıştı. Aradan geçen 1 ayın ardından üretimin artmasıyla birlikte eriğin kilo fiyatı da 90 TL'ye kadar düştü.
YEŞİL ERİK NEDEN PAHALI? Meyve sebze fiyatları mevsime bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Yaz meyvesi olan yeşil erik, seralarda yetiştirilerek kış aylarında da satılıyor. Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor.
Kaliteli erik, yukarıdan yere bırakıldığında karpuz gibi çatlamalı. -Şeftali: İyi şeftalinin ağzı kapalıdır. Kaliteli şeftalinin ele alındığında görünümünden daha ağır olduğu hissedilmelidir.
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat, komposto ve sos olarak kullanabilirsiniz.
Mürdüm eriği de en geç olgunlaşan erik çeşidi olmaktadır. Mürdüm eriğinin ise sağlık için yararları oldukça fazla olmaktadır.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Yeşil erik (can eriği) İlkbahar mevsimine özgü bir meyvedir. İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
eriklerde meyveler nisan-Mayıs aylarında toplanır. Olgun olarak tüketilen Aynalı çeşidi ise haziran ortasında toplanır. Genel olarak sofralık ve anaçlık olarak kullanılırlar. bilinmektedir.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir.
Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Anavatanı Asya ülkeleri olan mürdüm eriği mor bir renge sahiptir. Ülkemizde de son 10 yıldır popüler oldu. Japon eriği olarak da bilinen mürdüm eriği hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.
Mürdüm eriği olarak da bilinen siyah erikler, en lezzetli ve yoğun tüketilen meyvelerden biridir.
Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri