Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Benler, genellikle kahverengi olmakla birlikte bazen açık kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi, deri renginde veya renksiz de olabilirler. Şekil olarak yuvarlak, yüzeyi düz veya hafif kabarıktır, görüntüsü hızlı değişmez, genellikle aynı kalır.
Benler düz veya kabarık, pürüzsüz veya pürüzlü olabilir. Bazı benler saç içerebilir. Çoğu ben koyu kahverengi veya siyahtır, ancak bazıları ten rengi veya sarımsıdır. Benler zamanla genellikle hormonal değişiklikler sonucunda şekil ve renk açısından değişebilir.
Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir. Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.
İlgili 15 soru bulundu
Kanserli benin görünümü nasıldır? :
Hafifçe kabararak çevreye dağılır. Sınırları düzensiz ve girintili çıkıntılıdır. Zamanla renk kahverengi ve siyaha döner. Zamanla üzerinde kabartılar oluşur.
Bu muayeneden sonra yüksek riskli olan benlerin alınması gerekebilir. Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir.
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür. Ben aynı kalır fakat melanomda değişip büyüme söz konusudur.
Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olarak yüzeysel ya da kabarık şekilde ortaya çıkabilirler. Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur.
Cildin üstünde farklı boyutlarda kahverengi lekeler meydana gelebilmektedir. Bunlar doğum lekeleri, Güneş lekesi yahut doğuştan gelen lekeler olabilmektedir. Halk arasında yaygın olanı ben sayılmaktadır. Benin oluşumundaki en büyük etken ailesel geçiş olarak görülmektedir.
Benler, derinin rengini veren melanin pigmentinin aynı yerde aşırı çoğalması ve toplanması yüzünden kendisini kahverengi veya siyah şeklinde gösteren oluşumlardır. Bazen genetik bazen ise daha sonraki yaşlarda oluşan ve artış gösteren benlerdeki bazı değişikliklere dikkat çeken Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr.
Vücuttaki Benler Nasıl Oluşur? Melanin maddesi cilde rengini veren melenosit hücreleri tarafından üretilerek sağlanır. Dengeli bir şekilde dağılması, eşit şekilde olması, renk değişimi olan benlere neden olur. Bazı durumlarda melenosit hücrelerinin belli yerlerde toplanması ile koyu ve büyük benler oluşabilir.
Et beni denilen sonradan ortaya çıkan, deri ile aynı renkte olan, kabarık benler ise tehlikesizdir. Fakat bir kabarık oluşumun et beni mi gerçek ben (nevüs) mi olduğu, dermatolog muayenesi ile açığa kavuşur.
Benler ciltte oluşan kahverengi veya siyah noktalardır. Benlerin çoğu iyi huyludur, bazıları kanserli, bazıları estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Bu durumlarda plastik cerrahınız benlerin çıkarılmasını önerebilir.
1- Junctional nevüs: Genelde çocukluk çağda görülürler. 2- Compound nevüs: Genelde ergenliğe geçişte görülürler. 3- İntradermal nevüs: Erişkinlikte görülen kabarık benlerdir. 4- Blue nevüs: Melanin pigmentinin cildin daha derininde görüldüğü benlerdir.
Ben olan bölgeye özel bir solüsyon damlatılır ve benin detaylı olarak görülmesi sağlanır. Ben sayısının fazla olması durumunda tüm vücut haritalama yöntemi ile tarama gerçekleştirilir. 6 ay ile 1 yıl aralıklarla takip edilen benlerdeki değişiklik kolaylıkla tespit edilir.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Ben aldırılabilir mi? Yüzünüzde ya da vücudunuzun görünür bir yerinde sizi rahatsız eden bir beniniz varsa, bunu aldırabilirsiniz. Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir.
Beş milimetreden büyük asimetrik görünümlü üzerinde açık, koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk olan benler tehlikeli olabilir. Aynı zamanda ben üzerinde kanama, pürüzlü bir doku, sulantı ya da iyileşmeyen bir yara oluştuysa yine dikkat edilmeli.
Hayır, kesinlikle benleri aldırmak zararlı değildir. Fakat hangi benin, nasıl alınacağına mutlaka uzman doktor karar vermelidir. Öncelikle benin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu tespit edilmelidir.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır.
Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Koyu renkli cilt tiplerinde benler daha koyu renkli olur. Atipik veya displastik olarak isimlendirilen benlerin kanser oluşturma riski çok daha yüksektir.
Benlere sahip olmak her zaman kanser göstergesi olmaz; ancak benlerin yapısındaki ani değişimler, kanser habercisi olabilir. benlerin genel sayısı da abartılı bir biçimde artıyorsa, yapıları değişiyorsa, farklılaşıyorlarsa (Elevation/Evolution) acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri