Benmari, daha çok ısıyla direkt temas etmesini istemediğimiz gıdalar için kullanılan bir ısıtma yöntemi. Teknik olarak ateşin üstüne içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap konurken içinde ısıtmak istediğimiz malzemenin olduğu kap alttaki suya temas etmeyecek şekilde su dolu kabın üstüne yerleştiriliyor.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Bitter çikolataları da benmari usulünü kullanarak kolayca eritebilir, çikolata kalıbını ufak parçalara ayırarak bu işlemi hızlandırabilirsiniz. Bitter çikolatanın yoğun kıvamını, kakao tadını ve sert yapısını bir nebze kırmak isterseniz benmari usulünü uygularken içine tereyağı ya da süt ekleyebilirsiniz.
Çikolatanın istenildiği gibi kıvama getirilmesi ve şekillendirilmesi için öncelikle benmari usulü eritilmesi gerekir. Bu yöntem çikolata eritme de en fazla tercih edilen yöntemdir çünkü çikolatanın dokusunu ve formunu olumsuz etkilemez. Durum böyle olunca Benmari usulü çikolata yapımı da hali ile merak uyandırır.
İlgili 39 soru bulundu
İlk önce küçük bir tencerede biraz su kaynatıyoruz. Ocağın altını orta ayara kısıp tencerenin üzerine sıcağa dayanıklı bir kap otutturuyoruz. Bunun içerisine çikolatamızı küp küp kırıp sürekli karıştırarak eritelim. Çikolata sosumuz hazır!
Ama genel olarak kakao içeriği yüzde 70 ve daha yüksek olan çikolatalar “bitter” çikolata olarak adlandırılır.Bitter çikolatalar arasında seçim yaparken mümkün olduğu kadar az sayıda katkı maddesi içerenler (süt, şeker) tercih edilmeli, kakao oranı yüksek olanlara öncelik verilmelidir.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Benmari usulü, direkt ateşle temasta yanabilecek ya da bozulabilecek gıdaların ısıtılması, sıcak tutulması, eritilimesi ve pişirilmesinde kullanılır. Ateşle temasta, kesilebilecek yoğurtlu ve kremalı tariflerde, çikolata eritmede, pilav ısıtmada ve fırında pişirilen krem brüle gibi tariflerde kullanılır.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Damla çikolatayı eritmenin en iyi yolu benmari usulü eritme yöntemini uygulamaktır. Farklı boyutlara sahip iki tane tencereden büyük olanına su koyarak işe başlayabilirsiniz. Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
O yüzden dereceler ve ölçüler oldukça önemlidir. Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
İsviçre'de çikolata üreticisi Barry Callebaut, sıcağa dayanıklı çikolata geliştirdiğini açıkladı. Barry Callebaut, ürettiği çikolatanın 38 santigrat derecede erimediğini söylüyor. Normalde çikolata 34 derecede eriyor. Bu ürünün, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarları için üretildiği belirtiliyor.
Kuvertür çikolatanın kullanım alanları içerisinde ilk sırada tatlı tarifleri yer alır. Eritilen kuvertür çikolata pek çok tatlı ve tuzlu tarifte bir bileşen olarak kendisine yer bulur. Bu malzeme pasta ve şekerleme kaplaması yapımında kullanılmaya da oldukça elverişlidir. Kuvertür donduğunda şeklini korur.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Çikolatanın temperlenmesindeki amaç, içindeki kakao yağını ön kristalleştirmektir. Bu işlem çikolatanızın işlenmeye hazır hale getirilmesi için önemlidir. Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder.
Nutella kavanozunda kalanlardan sıcak çikolata yapmaya ne dersiniz? Bir fincanın içine süt koyup mikrodalgada ısıtın. Nutella kavanozuna 2 yemek kaşığı kakao ekleyin. Ardından ılık sütü kavanoza döküp, kavanozun iç kenarlarındaki nutella kalıntıları çözünene kadar iyice çalkalayıp ardından kavanozu fincana boşaltın.
Direkt ateşe maruz kaldığında özelliğini kaybedecek bu tip besinleri eritmek ya da sadece kaynar suyun sıcaklığı ile pişirmek için kullanılan yönteme benmari denir.
KAJU KREMASI
Kabuklarını ayıklayın ve ¾ su bardağına biraz tuz ekleyerek çırpın. Pürüzsüz hale gelene kadar bu işleme devam edin ve gece boyunca buzdolabında bekletin. Bu kremayı soslarınızda ve çırpılmış tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Grand Candy fabrikasının müdürü Karen Vardanyan, ürettikleri çikolatanın 5.60 metre uzunluğunda, 25 santimetre kalınlığında ve 4.41 ton ağırlığında olduğunu açıkladı. Yüzde 70 kakao oranı olan bu dev çikolata 16 Ekim'de kesilip dağıtılacak.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri