Evet, şirketiniz bünyesindeki araçlara ait benzin harcamalarını gider olarak gösterebilirsiniz. Özellikle aktif araç ve akaryakıt kullanımınız olması durumunda, binek araç KDV oranı, binek araç ve akaryakıt giderlerini vergiden düşebilir miyim sorusunu soruyorsanız, cevabı EVET.
Şahıs şirketine sahipseniz vergi dairesine dilekçe verdikten sonra aracınıza ait benzin, yıkama, otopark, servis, kasko ve benzeri ücretlerinin %70'ini gider olarak gösterebilirsiniz.
Akaryakıt istasyonunda alınan fiş de motorun plakası yazıyor ise gider olarak yazılır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70'i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30'luk kısım ise KKEG kapsamındadır.
İlgili 30 soru bulundu
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
İkinci el binek araçlarda da alış ve satış KDV'leri %1 olmaktadır. İkinci el araç satın alındığı zaman, ÖTV olmaz, KDV de sıfır olur. Binek araçlarda olan durumun tersine, gider şeklinde gösterilemez ve indirim konusu da olmaz. KDV tutarı da araç bedelinin üzerine eklenir, amortisman şeklinde gider olarak gösterilir.
Kural olarak işletme faaliyetleri ile ilgili olarak kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için ya pılan özel araç telefonları ile cep telefonları faturalarına ilişkin ödemelerin ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılması mümkündür.
Tatil faturaları şirketinizde gider olarak dikkate alınamaz.
Akaryakıt istasyonlarında pompa Ödeme Kaydedici Cihaz fişleri karşılığında e-fatura düzenlenmesine gerek olmadan ÖKC fiş tutarına bakılmaksızın istisna olarak fatura yerine kullanılabilir.
Öte yandan, akaryakıt istasyonlarından ÖKC fişleri ile yapılan alımların aylık KDV hariç 5.000 TL'yi aşması halinde Form Ba ile bildirileceği.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil.
Evet, şirketiniz bünyesindeki araçlara ait benzin harcamalarını gider olarak gösterebilirsiniz.
Ham petrol çıkarıldıktan sonra, farklı kısımlarının kullanılabilir petrol ürünlerine ayrıldığı bir rafineriye gönderilir. Rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda benzin, fuel oil ve motorin, LPG, jet yakıtı, asfalt elde edilmektedir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Evinize ait Internet, elektrik, su, telefon, doğalgaz, aidat gibi giderlerin 1/2 sini gider olarak kullanabilirsiniz. Ama kira stopajı her ay evin aylık toplam kirası üzerinden hesaplanır.
Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Şehir içi toplu taşıma hizmeti karşılığı ödenen ve kazancın tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilen İstanbul kart dolum fişleri üzerindeki bedel üzerinden iç yüzde yöntemi kullanılarak hesaplanan KDV'nin, Kanununun 29'uncu maddesi hükmüne istinaden indirim konusu yapılır.
Cep Telefonu Cihazı Gider Yazılır Mı? Çalışanların satın aldıkları cep telefonları, şayet şirket üstüne alınmışsa ve şirketin hizmetleri amacıyla kullanılacaksa kişi şirketlerinde gider olarak gösterilmesi mümkündür.
Ulaşım Giderleri
Personelin işe gidip gelirken kullandığı ya da müşteri ziyaretlerindeki ulaşım giderlerini kapsar.
Serbest meslek faaliyetin ehemmiyet ve genişliğiyle mütenasip olan ve işte kullanılan söz konusu aracın envantere dahil edilmesi ve Vergi Usul Kanununda belirtilen belgelerle tevsik edilmesi şartıyla otopark giderlerinin en fazla %70'inin, mesleki kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün ...
Binek otomobillere ilişkin gider ifadesi sadece bakım onarım giderlerini değil aynı zamanda araçların yakıt, otopark, köprü ve yol geçiş giderleri, kredi faizi, sigorta giderleri dahil olmak üzere araçla ile ilgili tüm giderleri kapsamaktadır.
Belgeli, gerçek giderde ise yüzde 15'lik sınır yok. Belgeli gerçek giderler, yüzde 15'lik sınıra takılmadan vergi matrahını azsaltıyor, dolayısıyla ödenecek vergiyi de azaltıyor. Bazı gider belgelerinin tümü 'gerçek gider' olarak vergi hesabında dikkate alınabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri