Sürücüler bu habere dikkat!
2918 sayılı Kanun'un 116. maddesi, trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenen ancak sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, trafik zabıtasınca tescil plakasına göre ceza veya suç tutanağı düzenleme olanağı tanıyan bir kuraldır.
Eğer araç kullanırken karşımıza bir çevirme çıkarsa ve polis dur ihtarı yaparsa muhakkak durmamız gerek. Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir.
Hiç kimse aynı hareketinden dolayı iki defa cezalandırılamaz. Bu sebeple aynı hareketinizden dolayı hakkınızda iki defa trafik cezası düzenlenirse, bir tanesine itiraz edebilirsiniz. Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 116'ncı maddesine aykırı davranan araçların plakasına göre ceza yazılmaması istendi. Bundan böyle sürücülerin plakasına göre değil durdurularak ceza yazılması uygulamasına geçildi.
İlgili 29 soru bulundu
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
İki kilometre mesafede art arda 3-4 kez hız sınırı ihlali nedeniyle trafik cezası uygulanması, hukuka aykırı. Bu sistemde birden fazla ceza kesilen sürücüler, sulh ceza mahkemelerine başvurduklarında, cezaların yalnızca biri geçerli sayılıyor.
Cezai işlem gören kişi, on beş gün içerisinde trafik para cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliği'ne ya da otuz gün içerisinde İdare mahkemesine bir dilekçe ile trafik cezası itirazını yapabilir. Cezai işlem uygulanan kişinin bu süre içerisinde itiraz etmemesi halinde ceza kesinleşir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
“HERHANGİ BİR CEZA UYGULANMAMAKTADIR”
Polis ve jandarma personelinin dışında, çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişi yetkilendirilmemiştir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Aksaray'da trafik ekipleri, yaya geçidine park edilen polis aracına ceza yazdı.Emniyet'ten yapılan açıklamada hiçbir kurum, kişi ayırt edilmeksizin kusurlu görülen araçlara gerekli cezai işlemlerin uygulandığı vurgulandı.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Trafik Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gündür? Para cezalarına itiraz, cezanın tebliğini izleyen 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemelerine yapılmalıdır. İdari yaptırımlara itiraz ise cezanın tebliğini izleyen 30 gün içinde İdare Mahkemesi'ne yapılmalıdır.
Trafik cezası hakkındaki detayları e-devlet sistemi üzerinden de kolaylıkla öğrenebilirsiniz.Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama” sayfasına giderek cezalarınızın nerede yazıldığını öğrenebilirsiniz.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak 1189'a göndermemiz gerekiyor.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri