Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
Motor yağ kapağı açıldığında ya da yağ çubuğu çıkartıldığında, yanık yağ kokusu ve duman geliyorsa, motor üflemesi olduğu hemen anlaşılabilecektir. Benzinli araçlarda, araç sıcak iken yağ kapağı açıldığında dışarıya hava basıncı geldiği görülüyorsa, motorda üfleme var demektir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Şehir içi kullanılan araçların motorları sağırlaşmaktadır. Sağırlaşan motorları açmak için uzun bir yola çıkılıp bir yavaş yavaş yüksek hıza çıkılmalıdır. Devir yüksek tutulmalıdır. Bu işlem tekrarlandıkça motor eski performansına kavuşur.
İlgili 38 soru bulundu
Motor rodaj sürecindeyken zorlanırsa, motorun iç parçaları arasında gereğinden fazla sürtünme ve aşınma meydana gelir. Bu durum, motorun erken yıpranmasına, performansında düşüşe ve yakıt verimliliğinin azalmasına sebep olabilir.
bazı ilanlarda görürsünüz motor ciğerli yazarlar yada ciğeri sönük derler.. bu yüksek hacim motorlar için geçerli bir tabirdir 900cc -1000cc gibi..
Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir. Hava Emme Sistemi Sorunları: Hava emme sistemi, motorun yanma odasına hava sağlar.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder. Uzun yol öncesi araç kontrolünün bir parçası olarak araç motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir.
Her araç ta yağ cubundan duman atmasi motorun bitki olmasi anlamına gelmez. Eğer aracını zı ısıtın ve gaza yüklenince duman atmayı kesiyorsa motorunuzda hiç bir sorun yok demektir.gonlünüz rahat olsun . Gaza yüklendiğinizde duman atması devam ediyorsa o zaman motorda sorun var demektir.
Öncelikle avometremizi ohm ölçme moduna alıyoruz. Motor klemensine gelen kablolardaki ayn renkler arası ohm ölçümü yaparak tüm değerleri alıyoruz ve bu değerlerin eşit veya birbirine yakın olması durumunda motor sağlam demektir. Ama değerler arsında fark varsa motorumuz yanık demektir.
Motorunuzda yağ biterse, yağlama olmadığı için parçalar birbirine sürtünmeye başlar, motor tutukluk yapar ve sonunda çalışmayı durdurur. Bu, geri döndürülmesi imkansız olmasa da son derece zor giderilebilecek bir hasara neden olabilir.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Motor Arıza Lambası Yanan Araç Kullanılır Mı? Motor arıza lambası yanan araç kullanılabilir mi sorusunun yanıtı için arıza lambasının rengine bakılır. Lamba sarı renkte yanıyorsa servise kadar aracınızı kullanabilirsiniz.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Otomobillerde motor performansı dinamometre ile ölçülür iki adet dinamometre vardır. Birincisi fabrikalarda ilk motor üretiminde kullanılan tezgah üstü dinamometreler ikincisi ise ülkemizde genellikle tuning ve ekspertiz işlemlerinde kullanılan şasi dinamometresidir.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Motor kompresyon ölçümü için aracı ısıttıktan sonra benzin pompasının sigortası sökülür ve devamında bujiler sökülür. Bujiler alındıktan sonra kompresyon test göstergeleri buji yuvalarına takılır ve marş basılır. Kısa marş sonunda göstergedeki değerlere bakılarak silindirlerdeki basınç dağılımı bulunur.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur.
Motor rodaj kısaca, aracın ilk dönemde daha dikkatli ve fazla zorlanmadan kullanılması temeline dayanıyor. Bunun için ilk başlarda araç kullanılırken yüksek devirde uzun süre kalmamalı, ani ara hızlanmalardan kaçınmalı, yüksek hızlara çıkmamalı ve ani ya da sert frenden uzak durmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri