Türkiye'de son beş yılda küçükbaş hayvan sayısı yüzde 29,8 oranında arttı. İllere göre en fazla küçükbaş hayvan sayısında Van, Konya ve Şanlıurfa ilk üç sırayı paylaşırken, Bartın, Düzce ve Karabük son üç sırayı paylaştı.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
En fazla yerli koyun yetiştiren il Van (3.035.405 baş) olup bunu sırasıyla; Ağrı (1.384.089 baş), Iğdır (1.227.944 baş) ve Muş (1.056.823 baş) illeri izlemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş). İller bazında koyun varlığına ait güncel verilerin analiz edilerek durumun ortaya konulması, bölgesel koyun ıslah çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Küçükbaş hayvancılık özellikle ülkemizde oldukça yoğun yapılan bir hayvancılık türüdür. Küçükbaş hayvancılık genelde Orta Anadolu kesiminde oldukça yaygındır. En yaygın görülen hayvancılık türlerinden olan küçükbaş hayvancılık otlakların azlığından dolayı Orta Anadolu kesiminde görülür.
İllere göre en fazla küçükbaş hayvan sayısında Van, Konya ve Şanlıurfa ilk üç sırayı paylaşırken, Bartın, Düzce ve Karabük son üç sırayı paylaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısı son beş yılda yüzde 29,8 oranında artış gösterdi.
3—Besi Ve Ahır Hayvancılığı: Otlakların azalmasıyla bu tür hayvancılık önem kazanmıştır. Ege ve Marmara'da yaygındır. Islah edilmiş iyi cinshayvanlarla ahır denilen sağlık koşulları uygunmodern barınaklarda yapılan hayvancılıktır.
Ahırlarda ıslah edilerek ve iyi cinse sahip hayvanlar kullanılarak yapılan besi hayvancılığı, et ve süt verimi sağlanması için gerçekleştirilen bir hayvancılık türüdür. Kaliteli süt ve et veriminin elde edilebilmesi için besi hayvanları kaliteli bakılmaktadır. Kaliteli yem verilerek kaliteli bakım yapılmaktadır.
İller bazında Çanakkale, keçi varlığında ilk sırayı almakta, bunu Balıkesir ili izlemektedir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin çoğunlukla yerleşik sisteme sahip olduğu, küçük işletmelerde göçer ya da yarı-göçer sistemin az da olsa devam ettiği söylenebilir.
Bu görüşe göre; “Deve, at, eşek, katır, manda, sığır ve bunların yavruları” büyükbaş, “Koyun ve keçi ile bunların yavruları” ise; küçükbaş hayvandır.
Büyükbaş hayvan varlığında 2020 yılına kadar Avrupa'da Fransa'nın ardından ikinci sırada gelen Türkiye, aynı yıl 18,2 milyonluk büyükbaş hayvan sayısıyla zirveye yerleşti.
Şanlıurfa'da, tamı tamına 740 bin m² 'lik açık alan üzerine kurulmuş Türkiye'nin en büyük büyükbaş besi çiftliği olan çiftliğimizde gün, erken saatlerde başlıyor. İlk işimiz hayvanlarımızın yem ve su kontrollerini yapmak oluyor.
Kümes hayvancılığı bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir. Ama en fazla Marmara ve Ege Bölgelerinde gelişmiştir. İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Ankara gibi büyük kentler çevresinde gelişmiştir. Bu durumun nedeni tüketimin büyük kentlerde fazla olması ve tavuk etinin kısa sürede bozulmasıdır.
✓ Ülkemizde yıllık ortalama güneşli gün sayısı göz önünde bulundurulduğunda büyükbaş hayvanın ihtiyaç duyduğu/rahat ettiği temiz ve kuru ortamı sağlamada birçok bölgede duvarsız açık ahır sistemleri (soğuk iklim bölgelerinde kuzeyi kapalı) daha başarılı olmaktadır.
Besicilik, hayvanların yetiştirilmesiyle ilgili bir meslektir. Bu meslekte çalışan kişiler, hayvanların bakımını yapar ve onların yetiştirilmesine yardımcı olur. Besiciler, ayrıca hayvanların yemlerini hazırlar ve onların beslenmesine dikkat eder.
Küçükbaş hayvanlara göre bakımları daha zordur. Gereken ortamın sağlanması halinde iyi verim elde edilebilir. Besi hayvancılığı günümüzde, organik besinlere duyulan ihtiyacın ve talebin artması ile çoğalmıştır. Sağlıklı hayvanlar yetiştirmek kaliteli besin üretmek için çok önemlidir.
Meralarda otlatılan hayvanların ağıl veya ahırlarda kaba yemle beslenmesine mera (otlak) hayvancılığı denir. Besi ve mera hayvancılığı, insanoğlunun binlerce yıl öncesinden günümüze kadar süregelen önemli bir tarım ve hayvansal üretim yöntemidir.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan bir hayvancılık dalıdır. Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü küçükbaş havya yetiştiriciliği için oldukça uygundur.
Ülkemizde keçi yetiştiriciliğinin en yoğun bir şekilde yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi sırasıyla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi takip eder. Keçi varlığımızın yaklaşık %30'u Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir ve en önemli iller Mersin ve Antalya'dır.
Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır. Ayrıca hayvancılığa dayalı olarak Diyarbakır'da Türkiye'de bir ilk olan Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmaktadır.
Koç, 2 yaşından büyük ve damızlık için kullanılan erkek koyundur. Anaç koyun ise koçun dişi versiyonudur. Marya, damızlık olarak kullanılmayan veya yaşlanmış dişi koyunları ifade eder. Högeç ise iğdiş edilmiş erkek koyundur.
2007 yılı itibariyle dünyada 1,1 milyar koyun bulunmakta ve bunlardan yaklaşık 8.9 milyon ton et üretilmektedir. Çin 172 milyonluk koyun varlığı ile dünyanın en çok koyun yetiştirilen ülkesidir.
Türkiye'nin doğal kaynaklarının, özellikle çayır ve meraların koyun ve keçi türlerine daha uygun oluşu, kırsal kesimdeki halkın tüketim alışkanlıkları gibi etmenler, küçükbaş yetiştiriciliğini ön plana çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri