Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Eklem ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan zerdeçalın tüketim konusunda kolay bir tarifi vardır. 2 çay kaşığı zerdeçalı 2 bardak su, 1 çay kaşığı zencefil ve isteğe bağlı şekilde limon, bal ile karıştırıp tüketirseniz birçok hastalığa yakalanma ihtimaliniz düşecektir.
Son günlerde pek çok uzmanın övgüsünü alan zerdeçal, sarıdan turuncumsu renge bürünen kök halinde bir bitkidir. Toplanan kökler taze olarak tüketilebileceği gibi toz halinde de tüketime uygundur.
Zerdeçal kullanırken nelere dikkat edilmeli? Yüksek dozda kullanımı demir emilimini azaltıcı etki yaratabilir, özellikle demir eksikliği anemisi olanların yüksek miktarda tüketmesi önerilmez.
Zerdeçal, karaciğerde birikmiş olan yağların yakılmasında ve karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde çok etkili bir baharattır. Yoğurt : Tok tutucu özelliği sayesinde geç acıkmanızı sağlar. Limon: Vücuda enerji verir. Vücutta birikmiş yağları parçalayarak, dışarı atar.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçalın yan etkileri nelerdir? Zerdeçal uzun bir süre boyunca, çok yüksek bir dozda kullanıldığında; ağız kuruluğu, mide ağrısı, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı veya gaza neden olabilir. Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, kanama bozukluğu olan kişilerde morarma ve kanama riskini artırabilir.
Zerdeçal çayı ne sıklıkla içilir? Zerdeçal çayını günde bir fincan içmeniz yeterli. Etkisini daha fazla göstermesi için sabah saatlerinde içmeye özen gösterin deriz.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Emilimi çoğaltabilmek için bazı gıda eklemelerine ihtiyaç vardır. İlk eklenen besin karabiber olmalıdır. Karabiberde bulunan piperidin/piperine etken maddesi, zerdeçalın emilimini 20-30 kat artırabiliyor. Emilimi biraz daha artırmak istiyorsanız üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Uzmanların özellikle sabah kahvaltıda aç karan tüketilmesini önerdikleri zerdeçal, yüzyıllardır sağladığı faydalar açısından alternatif tıpta kullanımı önde gelen besinlerden biridir. Tavuk suyuna katılarak tüketildiğinde gün içinde vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Zerdeçalın kilo vermede görevi, kalori yakıcı olmasıdır. Yani sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kalori tüketimini yükseltir. Vücut harcadığı kalorinin üzerinde harcamaya başlar. 2000 bin ortalama kalori harcayan vücut, zerdeçal yardımıyla bunu 2500 seviyesine çıkarır.
Tüketilen her gıda olduğu gibi alerjik reaksiyona sebep olabilir. Mide bulantısı sebep olabilir. Aşırı tüketilmesi durumunda vücudumuzda demir eksikliğine yol açabilir. Kan veya kan basıncı için ilaç kullanılıyorsanız uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), safra kesesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, zerdeçaldan kaçınmanızı öneriyor. Eğer safra taşları veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa, zerdeçal tüketiminde kontrollü olmalısınız.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Ancak, tok karnına alınması gerekiyor. Aç karnına alınan zerdeçal tam aksine reflüyü tetikliyor. Kemik kırıklarının iyileşmesini hızlandırıyor: 2,5 cm'lik bir parça zerdeçal eklenmiş 1 bardak süt, 15 dakika kaynamadan pişirilir. Bu sütün içilmesi, kemik kırıklarının iyileşmesini hızlandırıyor.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
Zerdeçal doğal bitki kaynağının daha etkili olabilmesi için gece yatarken kullanmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda örneğin ılık bir suyun içerisine biraz zerdeçal katmak suretiyle kullanmak mümkündür. Aynı zamanda ılık bir süt ya da yoğurt içerisine katarak gece yatmadan önce tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri