Patatesleri temizleyip istediğimiz şekilde bir kaba dilimliyoruz ve baharatları be baharatları ekleyip harmanlıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Pişme esnasında eşit kızarması için arada karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
Patatesleri 4'e bölüp, dilimliyoruz. Çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber ve pul biber atıyoruz. 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekleyip, karıştırıyoruz ve yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. 200 derecede, kızarana kadar pişiriyoruz.
Soğuk yağın içine atılan patatesler yağ kızana kadar çok yağ çekerler içlerine. Ama patateslerin içinin iyi pişmiş olması için de sürekli yüksek ısıda tutmayın. Yağı kızdırdıktan sonra altını orta ısıya getirebilirsiniz.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Yağ içeriği yüksek yiyecekler, kızartma, kavurma yenmemeli. Mide yanması ve ekşimesine neden olabilecek acı, baharatlı ve gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmalı. Gaz yapıcı etkilerinden dolayı süt ve yoğurt sporcunun toleransına göre tüketilmeli.
İlgili 38 soru bulundu
Patates kızartması, bazı sağlık problemlerine neden olan tuzla doludur. Yüksek oranda tuza sahip olan yiyecekleri tüketmek yüksek tansiyon riskini artırır. Dolaşım sistemine zarar veren bu beslenme, aynı zamanda kalp ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Felç riskini artırır.
Salvador, "Patates, kas glikojen depolarını artırmaya yardımcı olabilir. Glikojen, hem dayanıklılık hem de kuvvet tabanlı egzersiz rutinlerde kaslarımızın kullandığı ana yakıttır." diyor.
Patateslerin kabuklarını soyup, yıkayın. Daha sonra patatesleri uzunlamasına 3-4 dilime kesin. Her bir dilimi ince ince doğrayın. Dilimlenmiş patatesleri kızgın yağ içinde ara ara karıştırarak, kızartın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Patates kızartmasını bir öğün değişimi olarak yediğinizde kilo aldırmayacaktır. Öğüne ilave olarak soslarla ve yanında farklı protein kaynakları ile tüketildiğinde size kilo olarak geri dönecektir. Diyetisyenler patates kızartması yenildiğinde bir öğün değişimi olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Çıtır çıtır kızarmış patatesler elde etmek için maden suyu ve tuzdan destek alabilirsiniz. Bunun için doğradığınız patatesleri maden suyu ve tuzlu karışımda 30 dakika kadar bekletin. Sertleşen patatesleri kızgın yağ ile kızartın.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip patatesleri dizin. önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. (dilerseniz parmak patates olarak doğrayabilirsiniz veya elma dilimde yapabilirsiniz) Bu lezzeti denemelisiniz.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patateslerin yağ çekmesini önlemek için, yeşillenmemiş patatesleri kullanın. Patatesleri önce soğuk suyun altında, sonrasında ise tuzlu suyun içinde bekletin. Böylece daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pişirme süresini çok uzun tutmamaya da özen gösterin.
Kızartma yağınızı, 3 ya da 4 kullanım sonunda değiştirmelisiniz. Eğer yalnızca patates ya da biber kızarttıysanız 4 idealdir. Bununla beraber kararmaya neden olan patlıcan ya da kabak kızartırsanız 3'ü geçmemelidir.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Yapışmaz bir tavaya bir miktar tereyağı alıp eritiyoruz. Biz sade yağ kullandık, çok lezzetli oldu. Eriyen yağın üzerine patatesleri diziyoruz ve üzerine tuz, karabiber serpiyoruz. Damak zevkinize göre istediğiniz baharatları da ilave edebilirsiniz.
Soğanları ince ince doğrayın ve bir tavaya aldığınız yağın içinde pembeleşinceye dek kavurun. Ardından salçayı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurduktan sonra, doğradığınız patatesleri ilave edin. Üstüne maydanozları da ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edin ve yüksek ateşte birkaç dakika daha kavurup altını kapatın.
Yüksek kalitede protein içerdiğinden kaslar için gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri