Mide kanaması, reflü, ülser, kanser gibi birçok sindirim sistemi bozukluğunun belirtisi olarak ortaya çıkar.
Kanama, reflü hastalığının takibinde bir alarm semptomudur.
Mide kanaması çoğunlukla yemek borusu ile midenin kesişim noktasında veya mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklı meydana gelir. Bir tümör veya ülsere bağlı olarak midede oluşan aşınma, tahribat kanamaya sebebiyet verebilir ve bu rahatsızlıklarda yaşanan ilerlemeyle mide kanaması komplikasyonları görülebilir.
Hastalarda ayrıca göğüs ve mide ağrısı, bulantı, kusma, gaz, şişkinlik, kötü ağız kokusu, ağızdan kan gelmesi, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma, müzmin öksürük, horlama, hıçkırık, yemek borusunda takılma hissi gibi yakınmalar da görülebilir" diye konuştu.
İlgili 34 soru bulundu
Ağızdan kan gelmesi tüberküloz, kanser,tümör, apse ve bronşektazi gibi hastalıklarda görülebilir ve kanama aniden artar. Kan tükürmek ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hemen bir doktora başvurulmalı ve derin inceleme yaptırılmalıdır.
Reflü Kan Tahlilinde Çıkar mı? Reflü yemek borusu alt ucundaki gevşekliğe bağlı olarak mide asidinin yukarı kaçması durumu olduğundan tanısı en iyi endoskopiyle konur. Kan tahlillerinde reflü tanısını gösterecek bir test yoktur.
Mide kanasının belirtileri arasında, karın ağrısı, kusma, bulantı, karında şişkinlik, halsizlik ve terleme sayılabilir. Ayrıca, kana karışmış idrar ve dışkıda da kan görülebilir. Mide kanası, ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi gerekir.
Akut mide kanamaları 1 ila 6 hafta arasında, kronik mide kanamaları ise 6 haftadan daha uzun süre ile görülür. Kanama fark edilmez ve tedavi edilmezse hayati sağlık sorunları veya mortalite meydana gelebilir.
Mide kanaması başladığı andan itibaren hayati tehlike ciddi boyutlara ulaşabilir. Sindirim sisteminde bulunan bir soruna bağlı olarak ortaya çıkabilen kanamaların düzeyi kişiden kişiye ya da duruma göre değişebilir.
Hastalığın tanısı konulmadığı takdirde ve vücut içinde hastalığın varlığından haberdar olunmadığı zaman hastalık ciddi bir hale gelebilir. Tedaviye geç kalınırsa ya da hiç tedavi edilmez ise mide kanaması ölüm ile sonuçlanabilir.
Mide kanamasından sonra düzenli beslenin
Mide kanamasından sonra kişinin daha düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerekir. Yani yoğun baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durması önem taşır. Ağrı kesici kullanımını azaltmak gerekir.
Kronik veya uzun süreli olarak kabul edilen mide kanaması belirtisi, fekal gizli kan testi gibi tıbbi bir test yapılmadan tespit edilemeyecek kadar küçük olabilir. Tedavi edilmeyen bu yavaş kanama, anemiye veya kan sayımının düşmesine neden olabilir.
Ciddi kanamalara sebep olabilir. Kronik (süreğen) gastrit pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan mide mukozasının kronik yangısıdır. Bu yangı (iltihap) farklı sebeplerde farklı derecelerde olduğu için hastalarda farklı yakınmalara sebep olurlar.
Reflü hastalarının %17-34'ünde görülür. Bu hasarlı dokulardan kan sızması olursa hasta bize ağıza kan gelmesi veya siyah zift gibi dışkılama yakınmasıyla başvurabilir.
Hastalık, yoğun olarak strese maruz kalan bireylerde sık rastlanır. Aşırı strese bağlı olarak mide asit salgısı artar ve trombosit sayısındaki düşüş kanama yatkınlığı arttırır.
İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
Mide kanaması 1 ila 6 hafta arasında sürer.
Akut mide kanamasının erken belirtileri ise kırmızı kan kusması, dışkıda kan görülmesi, siyah ya da katran şeklinde dışkılama, kahve telvesi görünümünde kan kusmak olarak görülür. Bu kanamanın sonucu olarak kan kaybı da meydana gelir.
Mide Kanaması Kimlerde Görülür? Yapılan çalışmalar sonucunda mide kanamasının erkeklerde kadınlara kıyasla çok daha sık ortaya çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaş grubu olarak incelendiğinde ise mide kanamasının daha çok 60 yaş ve üzerindeki kişilerde meydana geldiği görülür.
Mide kanaması olan kişiler unlu çorbalar, haşlanmış patates ve yumuşak gıdalar tüketmelidir. Bu gıdaların lifli gıdalar içermesi mide kanamasına iyi gelir. Üst karın noktasında şiddetli bir ağrı ve rahatsızlık meydana gelir.
Reflü hastalığı dünya genelinde giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunudur. Beslenme alışkanlığının değişmesi, obezitenin artması gibi faktörler bu artışın başlıca sebepleri arasında sayılabilir. Reflü genellikle mideden ağza acı veya ekşi sıvı gelmesi ile kendisini gösterir.
Reflü bazı durumlarda ülsere neden olabilir. Klasik reflü belirtileri, hastanın reflü olma tanısını kuvvetlendirir. Daha rasyonel bulguların; endoskopik incelemeyle ve 24 saat süreyle yemek borusuna gelen mide asidinin bir cihaz yardımıyla ölçülmesi ile reflü olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri